JazzMa

Friss Hírek

Névnaposok – Lilien2024. július 27.

Hírek

B52 JazzParadicsom

VI. B52 Jazz Fest, Pilisborosjenő - 2024. 06. 08.

tajkep.jpg

Hatodik alkalommal rendezték meg jazzrajongó pilisborosjenői civilek Kelet-Közép-Európa legjobb jazzfesztiválját.

Tóth Viktor világjáró szaxofonos, zeneszerző és zenepedagógus minősítette így a családias, szénaillatú kerti partit, ami egy magánház udvarán, a Nagy-Kevély hegy lábánál fekvő festői szépségű település, Pilisborosjenő bevezető utcájában várta az érdeklődőket (Budai út 52.).

Tóth Viktor – aki a rendezvény konferáló, beszélgető házigazdája – nem túlzott, nézők és zenészek pillanatok alatt kerülnek paradicsomi hangulatba az őszinte, áradó vendégszeretet hatására. Semmi faxni: az otthonosra belakott telken a Kádár kockában működő Mandelbrot Pékség remek péksüteményei, a diófa alatt fellelhető burgundi marhapörkölt, saját borok, kézműves sörök, friss rántotthúsos szendvicsek, rohangáló gyerekek, beszélgető fiatalok és kvaterkázó idősebbek várták a minőségi zenei programot. Nincs térkövezés, nincs pénzszag csak természetes jazzrajongás. A hatalmas diófa és a fügefa ad árnyékot a kánikulai melegben, ami így elviselhető volt a frissen kaszált füves kert mikroklímájában.

A B52 Jazz Fest hagyományának megfelelően három zenekar lépett fel a varázslatos közösségi légkörben.

Elsőként a paksi születésű Weisz testvérek négyesfogata a Double Weisz Quartet mutatta be sokszínű, rengeteg hatást magába fogadó Weisz János zongorista és Weisz Gábor fúvóshangszeres (szaxofonok, fuvolák) szerzeményeiből álló műsorát.

vik-riport-a-weiszekkel.jpg

A fesztivál zenész házigazdájaként a koncert elején Tóth Viktor beszélgetett a testvérekkel indulásukról, a közös zenei múltról, a mesterek hatásáról és megemlékeztek két tragikusan fiatalon a mennyei zenekarba távozott zenésztárs barátról, Mohay András dobosról és Szandai Mátyás bőgőművészről is.

A Double Weisz Quartet ritmusszekciója fenállása óta többször változott, most két fiatal titán, a D.A.S. trióból ismert Sárdi Ádám basszusgitáros és és Szegő Dávid (Daveform, Santa Diver, Nasip Kismet ...) dobos

basszusgitar.jpg

gazdagította egyéni zenei karakterével a „Weisz Brothers” magávalragadó játékát.

weisi-fuvos-weisz-zongora.jpg

weisz-zongora.jpg

weisz-obegat.jpg

weisz-tenor.jpg

Nem csak melodikus swing alapú dalok, de Bartók Béla világát idéző kortárs darab, gyönyörű ballada és zenei humort sziporkázó virtuozitással előadott jazz-funk kompozíciók is elhangzottak.

vik-furulya-aved-tenor.jpg

A koncert záró számába, a kvázi afrikai népdal előadásába bekapcsolódott furulyán Tóth Viktor és tenorszaxofonon Ávéd János is.

kozonseg-felulrol.jpg

A következő fellépő a jazz világsztárokkal gyakran együttműködő Modern Art Orchestra vezetője, zeneszerzője, hangszerelője és trombitás-szárnykürtös szólistája zenekara, a Fekete-Kovács Quintet volt.

vik-fkk-val-beszelget.jpg

A bevezető beszélgetésben megtudhattuk, hogy a nagyzenekarban a tökéletes mesterségbeli tudás, kottaismeret mellett mennyire fontos az emberi tényező, a személyiség ereje és minősége.

Életem egyik legnagyobb hatású magyar koncert élménye Szabados György zenekara győri Adyton-ja mellett a MAO-hoz fűződik: Bartók Béla Tizenöt magyar parasztdalának előadása Harcsa Veronika, Dave Liebman, Dresch Mihály, Lukács Miklós és Gőz László vendégszereplésével.

Tóth Viktor és Fekete-Kovács Kornél nagyon szórakoztató, színes mesélők nem csak hangszereiken, de élőszóban is. Műhelytitkokat tudhattak meg a nézők a Magyar Állami Operaházban 2016-ban nemzetközi alkotócsapattal színpadra állított A Tündérkirálynő – Henry Purcell barokk kamaraoperája – jazz átiratának születéséről, a színpadra állítás izgalmairól. A zenemű The Fairy Queen címmel jelent meg CD-n a BMC kiadásában.

fkk.jpg

A barokk „semi-opera” ihletett jazzbe álmodása lélegzetelállító szólókkal ajándékozta meg a hálás közönséget. Ávéd János és Fekete-Kovács Kornél bizonyította kivételes tudását, bemutatta Földet az éggel összekötő katartikus játékát.

cseke.jpg

Cseke Gábor zongoraszólói idézték a 17. századi orgonazene fényességét, a ritmusszekció hihetelen energiája még a közelgő vihart is megállította, hogy csak a fesztivál zárása után órákkal érkezhessen meg. A kvintett jól ismert muzsikusai a MAO tagság mellett sok formációban és stílusban öregbítik a magyar jazz egyre nagyobb hírét a nemzetközi színtereken is.

csizi.jpg

Csízi László dobos a Dresch Quartet mellett a rendkívül sikeres Subtones oszlopos tagja,  ifj. Tóth István bőgős rengeteg közreműködés mellett a New Fossils gitáros zeneszerzője.

toth-pisti.jpg

ved-janos-tenorszaxofon.jpg

fkko.jpg

kozonseg-a-szinpadrol-nezve.jpg

Azt hiszem minden B52 Jazz Fest résztvevő egyetért abban, hogy a koncert felejthetetlen élményt nyújtott, ahogy a záró produkció is.

frankie-sotetben.jpg

Frankie Látó jazzhegedűs a magyar és nemzetközi jazz-színtér elismert és sokat foglalkoztatott képviselője. Nagy János kortárs jazz kamara együttese, a Free Style Chamber Orchestra és az Eastwing Group etno-fusion zenekar tagja.  Franciaországban tanítványa és mentoráltja volt a világ egyik leghíresebb, legnagyobb hatású elektromos hegedűsének, a skót-francia születésű Didier Lockwoodnak. Lockwood korai halála (2018) előtt a Mike Stern-Didier Lockwood-Dave Weckl-Tom Kennedy négyes 2015-ös veszprémi fellépésén Frankie Látót is a színpadra invitálták közös játékra.

vik-frankievel-beszelget.jpg

A Frankie Látó Quartet nem elég ismert, a felvezető beszélgetésben Tóth Viktor is elismerte, hogy bár Frankiet sok éve jól ismeri, a kvartettről semmit sem tud.

vik-frankierol-beszel.jpg

Külön köszönet tapsot kapott a hölgy, aki felhívta a pilisborosjenői szervezők figyelmét a négyesre. Frankie Látó zenésztársai kiemelkedően tehetséges, nagyon fiatal muzsikusok.

menyhei.jpg

Menyhei Ádám klasszikus zongoraművészként lett a világhírű The Qualitons tagja és mestere a legendás Fender Rhodes elektromos zongorának.

mohai-szabolcs.jpg

Mohai Szabolcs dobos zenész család tagja, édesapja a fiatalon elhunyt Mohai Győző, a Faxni együttes egyéni hangú dobosa, nagybátyja a gitárzseni Mohai Tamás.

szabo-kristof.jpg

Szabó Kristóf basszusgitáros a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen diplomázott summa cum laude minősítéssel, ő is zenész családba született a Felvidéken, testvére Szabó Vincent gitáros.

A Frankie Látó Quartet adta a fesztivál meglepetés koncertjét.

franie-hegedu-tv-furulya.jpg

frankie1.jpg

frankie-vege.jpg

Frankie Látó elképesztő virtuozitással, ízléssel a fúziós jazz legjobbjainak szellemében olyan sikerdarabokat dolgozott fel, mint Miles Davis/Marcus Miller Tutu-ja, Wayne Shorter Footprints-e, vagy John Coltrane Impressions-e. Fantasztikus egyéni teljesítményeknek adott teret a zenekarvezető, nagyívű, mesteri szólókkal arattak tomboló sikert a fiatalok. A Frankie Látó Quartet remélhetőleg nem csak a „világ legjobb fesztiváljának” berobbanó fellépője, de a nyár jazzszínpadainak sikert sikerre halmozó zenekara is lesz.

hangfoglalo.jpg

nka-logo.jpg

Vissza a hírekhez