JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. október 21.
Joy,Samara: Portrait2024. október 15.
Zsoldos Béla: Prémium2024. október 14.

Hírek

A VILÁGHÍRŰ ZONGORISTA DOBOL - OLÁH KÁLMÁN és BARÁTAI TRIO feat ROBI BOTOS és PECEK LAKATOS KRISZTIÁN az IFben

Fotók-szöveg hofi.

if-jazz-kavezo-logo.jpg

Minden hónapban várjuk az iFben az “Oláh Kálmán és Barátai” sorozat aktuális koncertjét. És minden hónapban várjuk a listát, mert Kálmán csak napokkal a koncert előtt találja ki, kik lesznek a partnerei. “Szeretek az utolsó pillanatig várni, mindig történik valami, amire nem számítottam előtte. Egy jó hír, jó ötlet, különleges hangulatú koncert.”.

Megérte várni, két nappal a koncert előtt derült ki, hogy Robi Botos, akit legtöbben világhírű kanadai zongoristaként ismerünk, aznap érkezik. Dobolni fog, írta Kálmán.

kalcsi-krisztian-robi.jpg

Sokan tudják itthon és világszerte, hogy Robi dobos is, mások, pl. én, eddig nem. 1998-ban települt Kanadába és lett ott hírneves jazz-zongorista. Kiskorában itthon a családban a dob volt a sláger: id. Botos Ferenc (aki a Gyafi Barátai sorozatban július 9-én játszott az iFben) jazz dobos, a gyerekek is doboltak otthon.

Vincze Pali mesélt az 1988-as Ki Mit Tud?-os kalandokról. Küldött egy videót is a versenyző Relax zenekarról (aminek Pali a billentyűs alapítója-vezetője azóta is). Egy alig tízéves fiú, Botos Robi perkázik. (bátyja az ifjabbik Botos Feri, Frank Botos, dobol). A másik sztár a zenekarban Lakatos Pál gitáron. Nézzétek meg lejjebb a link a felvételhez. A történethez hozzátartozik a story, ezt már Robi mesélte a koncert után, hogy bár alig múlt el a kilencedik születésnapja, a korát firtató kérdésre Antal Imrének azt válaszolta, hogy tíz lesz. “Jobban hangzik a lányoknál” így magyarázza 36 évvel később az iF teraszán.

A koncertről annyit, megérte várni, a névsorral. Bár Robi gépe csak három órával kezdés előtt szállt le, csodálatos zene szólt:

br-dob.jpg

br2.jpg

Pecek Lakatos Krisztián szokás szerint káprázatosan bőgőzött,

lpk.jpg

lpk2.jpg

lpk3.jpg

Oláh Kálmán gyönyörű intrókkal és improvizációkkal lepett meg,

ok.jpg

ok2.jpg

ok3.jpg

a dobos boldogan, színesen és persze remekül dobolt.

br3.jpg

"A gyönyörű dallamok után megszólaltak a ronda, modern akkordok” (Oláh Kálmán   Lakatos Pált idézte ezzel a mondással). Ezt a videó részletet is csatolom a cikkhez: Wayne Shorter szerzeménye). Az utolsó számra aztán Kálmán átadta a zongorát Robi Botosnak, a dobhoz a Papa id. Botos Ferenc ült és a népes, főleg zenész barátokból álló közönség hangosan ünnepelt.

kozonseg.jpg

kozonseg2.jpg

kozonseg3.jpg

kalcsi-krisztian-robi2.jpg

vege.jpg

vege2.jpg

vege-az-utcan.jpg

RELAX 1988: https://youtu.be/sQiCor2aKiI?si=lqV7yOcj7TbbfRnf

OK TRIO at iF (Wayne Shorter song): https://youtu.be/NNaY-OjVbqQ?si=AV-Q8OJw_ez672Wd

OK TRIO live at UFhttps://www.facebook.com/share/v/Xboa9hCjyAbWs45M/

hangfoglalo.jpg

nka-logo.jpg

Vissza a hírekhez