JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. április 26.
Névnaposok – Ervin2024. április 26.
Last Friday Night2024. április 26.
Pacsirtasirató a Muflonban2024. április 15.

JazzUp

Interjú - Halper László

Laci, Jimi Hendrix (jazzes) magyar hangja

Sokaknak talán furcsa lehet, hogy egy 44 éves gitárost a feltörekvő fiatalokra reflektorfényt vető JazzUp rovatban mutatok be. De az elkövetkezendő napokban, hetekben, hónapokban, remélhetőleg években sok olyan tehetségre is szeretném felhívni az olvasók figyelmét, akik idehaza méltánytalanul háttérbe vannak szorulva/lettek szorítva. A budapesti/leányfalui roma gitárosra még az 1990-es évek közepén hívta fel figyelmemet Szakcsi Robi. Azonnal megkapott egyéni „sound”-ja és embersége is. Többször is szerepelt a Jazz a Márványteremben sorozatomban. Sőt, 2007  februárjában a 6. stúdióban is felléptettem a Klasszikus és jazz műsorban, ahol a vonósnégyessel kibővített Off Abbey Road zenekarával hangversenyezett, Beatles melódiákat adtak elő rendhagyó hangszerelésben. Aztán 2009-ben beajánlottam Jimi Hendrix formációjával a Debreceni Jazz Napokra, ahol szó szerint zajos sikert aratott a Perényi 1-ben. Nagy örömömre szolgál, hogy legutóbbi, tavaly ősszel megjelent lemezére négycsillagos kritikát kapott a legmérvadóbb amerikai jazz szaklap, a Down Beat kritikusától. Ez legutóbb Dresch Misivel fordult elő 2002-ben.

MR: Tavaly ősszel jelentetted meg Band of Gypsys Reincarnation nevű formációddal a „40 Years After” című lemezedet, mellyel Jimi Hendrix emléke előtt tisztelegsz halálának 40. évfordulója alkalmából. A CD-n a világhírű jazztrombitás, Randy Brecker is közreműködik. Hogyan sikerült megnyerni őt a közös munkára?
HL: Randy Breckert a weboldalán talált email címen kerestem meg, és legnagyobb meglepetésemre még aznap válaszolt is. Egy nagyon kedves levelet írt, aminek az első mondata az volt, nagyon tetszik neki a zeném –a weboldalamon hallgatta meg-, majd azzal folytatta, szeretne segíteni nekem a CD elkészítésében. Miután felvettük a számokat, kiküldtem neki a zenei alapokat, és ő ezekre játszott rá. Szerencsére a mai technika már ezt is lehetővé teszi, hiszen, ha ki kellett volna fizetnem a repülőjegyét plusz a szállodát, biztosan nem jött volna össze ez a CD. Egyébként nagyon komolyan vette a munkát, minden számra több szólóverziót is küldött.

MR: A zenekar állandó tagjai is a hazai jazz-élet krémjéhez tartoznak. Kik hallhatóak még a lemezen?
HL: Szerintem sikerült összeválogatnom egy nagyon sokszínű csapatot, úgy a zenei stílusok, mint a korosztályok tekintetében. A hangzás alapját a legendás jazzdobos, Kőszegi Imre adja. A ritmusszekció másik tagja a fiatal generáció egyik legkiválóbb bőgőse, Oláh Péter. Az együttes egyedi hangzásvilágát nagyban erősíti a nemzetközi hírű cimbalmos Lukács Miklós, és az állandó szólistánk is egy fantasztikus muzsikus, Fekete István trombitás.  A lemezen vendégmuzsikusként közreműködik még Tátrai Tibor is, aki egész fiatal korom óta az egyik legkedvesebb gitárosom. A stúdiótechnika adta lehetőségeket kihasználva egy posztumusz felvételen még egyszer együtt játszunk Orszáczky Jackie-vel, aki szerintem minden idők egyik legnagyobb magyar muzsikusa volt.

MR: Úgy tudom, hogy a világ legrangosabb jazzújsága, a Down Beat is elismerően írt a lemezről.
HL: Igen, a januári számban jelent meg egy kritika a CD-ről, amelyben a dicsérő szavak mellett 4 ponttal értékelték a lemezt. Szinte ezzel egy időben került fel egy cikk az egyik legjelentősebb amerikai internetes jazzújságra, az All About Jazz–re is. Ez a két cikk nagyon nagy öröm volt számomra, de természetesen az itthon megjelent pozitív kritikáknak is nagyon örültem.

MR: A Band of Gypsys Reincarnation-nel Jimi Hendrix számokat játszotok jazz-es hangvétellel. Van még a tarsolyban néhány ötlet a most feldolgozott számokon kívül, ami még megvalósításra vár?
HL: Természetesen. Már most is játszunk a koncerteken olyan Hendrix témákat, melyek a lemezen nem szerepelnek. Szeretnénk 2012–ben Jimi Hendrix 70. születésnapja alkalmából megjelentetni a következő CD-t. Ennek természetesen még meg kell teremtenem az anyagi feltételeit.

MR: Ezen kívül milyen egyéb terveid vannak a jövőre nézve?
HL: Most alakítottam egy triót, két nagyon jó barátommal, Hajas László dobossal, aki a Jazztanszakon osztálytársam volt, és Fulidisz Georgiosz basszusgitárossal. Ezzel a trióval április 15-én debütálunk az IF kávézóban.

MR: Az érdeklődők honnan értesülhetnek az együtteseid fellépéseiről?
HL: Minden információ megtalálható a weboldalamon, a http://www.halper.hu-n.

Vissza az összes interjúhoz