JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. április 19.
Névnaposok – Emma2024. április 19.
Pacsirtasirató a Muflonban2024. április 15.
Rafael Mário: Out of Zone2024. április 08.

JazzUp

JazzUp – Kész Petra

Kész Petrát (1992) talán másfél-két éve ismerem. Bíztatásomra jelentkezett tavaly tavasszal az I. Ihaj-Fuhun Ethno Jazz Tehetségkutató Versenyre (Zsámbék). Most, hogy felvették a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Jazztanszékére, gondoltam, bemutatom őt a nagy nyilvánosságnak is.

kesz-petra.jpg


1) Volt a családban valami előzménye a zenélésnek? Pláne a jazznek?

A családunkban eddig senki nem zenélt komolyabban, viszont fontos szerepet játszott a zene. Apukám nagyon sok olyan zenét hallgatott és mutatott  nekem gyermekkoromban, amiket még ma is szívesen hallgatok. Ez leginkább azt eredményezte, hogy elkezdtem érdeklődni a zene iránt. Ének-zenei általános iskolába mentem és zongorázni kezdtem.


2) Akkor mikor és hogyan határozta el, hogy jazzénekesnő lesz?

Általános iskola után először egy gimnáziumba mentem, ahonnan fél év után felvételiztem egy szakközépiskolába, ahol már jazz-ének szakos voltam és tulajdonképpen ott kezdtem el ismerkedni a standard-irodalommal. Akkor kezdtem el érezni, hogy nagyon szeretnék ezzel foglalkozni.


3) Milyen iskolákba járt eddig? És ott kik voltak az énektanárai?

Bodajkon, a Hang-Szín-Térben kezdtem el jazz-zel foglalkozni, ahol Kelemen Angelikától tanulhattam majdnem 5 évig. Utána Csepelre jelentkeztem, a Vienna Konservatorium-ba, ahol négy fötárgytanárom is volt, persze nem egyszerre. Egy évig Urbán Orsitól és Munkácsi Beától, utána egy-egy évet Hajdu Klárától és Hajós Laurától tanulhattam. Ez különösen jó volt, hogy több énekesnő véleményét is hallottam bizonyos dolgokról.


4) Részt vett valaha valamilyen tehetségkutató versenyen? És azokon milyen helyezéseket ért el?

A tehetségkutatók eddig nem igazán voltak életem részei. Ami említésre méltó az az Ihaj-Fuhun verseny volt, ahol döntőbe jutottunk és különdíjat kaptunk a Késztett nevű zenekarommal. A zenekar felállása azóta kicsit megváltozott, de még mindig aktív.


5) A szülei könnyen beleegyeztek, hogy dunaújvárosi lány létére Budapestre költözzön a tanulmányai miatt?

A szüleimtől rengeteg támogatást kapok a mai napig, természetesen ezért rendkívül hálás vagyok. Ez nem csupán anyagi hozzájárulás a részükről, hanem tényleg biztatnak és szeretnék, hogy tanuljak. Szerintem inkább örülnek, hogy Budapesten folytatom a tanulmányaimat, ugyanis otthon Dunaújvárosban nincsen egyetemi szintű oktatás.


6) Úgy emlékszem, tavaly is megpróbálta a felvételit a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Jazztanszékére... Az idei felvételi hogy sikerült?

Igen, tavaly is jelentkeztem, de akkor még nem sikerült bekerülnöm. Az idei felvételim elég jól sikerült, immár én is a Zeneakadémiára járok. Nagyon boldog vagyok és izgatott. Az első két hetem az egyetemen igazán remek volt, a továbbiakban is bizonyára hasonló élményekben lesz részem.


7) Jelenleg milyen formációkban énekel?

Most több olyan zenekarnak is a tagja vagyok, amik még próbatermi állapotban vannak, tehát még nem mutatkoztak be a közönség előtt. Az egyik ilyen formációval, a PontMost-tal, októberben lesz egy bemutatkozó koncertünk. Kis Dáviddal van egy gitár-ének duónk, ami Roundabout néven lehet ismerős és ilyen loopolós muzsika. Ezeken kívül is vannak jazz koncertjeim, amiken szinte mindig mással lépek fel.


8) Hol és mikor lehet Önt hallani legközelebb?

Legközelebbi koncertünk Dáviddal lesz, szeptember 26-án, 21 órakor lesz a Gondozó Kertben, ahova természetesen mindenkit várunk szeretettel!


10454964-10203768821034896-8546110677826319296-o.jpg

Vissza az összes interjúhoz