JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. március 29.
Saját hangon2024. március 29.
New Fossils: II2024. március 26.
Iyer, Vijay: Compassion2024. március 24.
Rottmayer, Chris: Being2024. március 23.

JazzUp

JazzUp – Máthé Evelin

Máthé Evelint (1987) kb. 4 éve láttam-hallottam először a Jazztanszék egyik tanszaki vizsgáján. Már akkor feltűnt kellemes hangszíne. És a következő három évben konkrétan nyomon lehetett követni ezeken a vizsgákon a fejlődést. És ami a 2013/14-es tanévben történt vele az egészen elképesztő volt, szakszóval „lórúgásszerű”! Ekkor éreztem nála leginkább, hogy ha rendszeres fellépési lehetőséghez jut, akkor remek jazzénekesnővé válhat.

mathe-evelin-2015.JPG


1) Létezik, hogy már másfél éve végzett a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Jazztanszékének jazzének szakán?

Igen, 2014 nyarán kaptam meg a diplomámat. Kicsit sajnáltam, hogy a diplomaosztómról lemaradtam - bár a nyelvvizsgám eredménye egy nappal hamarabb lett meg, az adminisztráció miatt, csak később vehettem át a diplomámat.


2) Azóta mivel foglalkozik? Már úgy értem, továbbra is szerepel négyhetente vasárnaponként délben a Müpa Zászlóterében a Jazz gyerekeknek című műsorával? Ott kik kísérik?

Eleinte kipihentem a 20 év folyamatos intézményes keretek közti tanulást. A pihenés mellet/után szerencsére azért dolgoztam is. A Művészetek Palotája "Jazz gyerekeknek" című programsorozatán 2012 óta közreműködünk zenésztársaimmal: Piller Balázzsal (zongora), Serei Dániellel (dob), basszus fronton pedig Paczári Viktor és Bartók Vince hallhatók.


3) És a Ladó Cafés fellépései is megmaradtak? Ott kikkel szerepel?

A Ladó Café színpadán mostanság Juhász Attilával és Révész Richárddal szoktam fellépni.


4) Mostanában mit csinál? Azt csiripelik a pesti (jazz)verebek, hogy elkezdett tanítani... Hol?

Talán még sosem voltam ilyen elfoglalt, mint most :) Aminek persze nagyon örülök! Budafokon tanítok egy általános iskolában 65 gyereknek 7-8. osztályban ének-zenét. Ha megenged egy személyes véleményt... Én nagyon boldog voltam, mikor felvettek a Zeneakadémiára. Nekem fontos volt, hogy a legjobb helyen képezhessem magam. Az akkori bolognai rendszerben 3 éves diplomát kaptunk, ami tanításra nem jogosít, viszont manapság bárki énekelhet papír nélkül is. Ez egy fájó pont a számomra, de hiszek abban, hogy ha az ember kitartó, és megdolgozik az álmaiért, akkor a siker sem marad el.


5) Annak idején Lakatos Ági tanárnő rendszeresen acapella kórusban énekeltette magukat a tanszaki vizsgákon. Most újra nagyon divatosak lettek az ilyen formációk. Ilyenben nem töri a fejét?

Ami azt illeti beletrafált! Pár hónappal ezelőtt keresett meg Csernus Szilvi, azzal az ötlettel, hogy csináljunk egy acapella formációt. A napokban debütálunk Voice Drops néven. Tagok: Csernus Szilvi, Jéger Dorka, Szlávik Máté, Szűcs Ruben és én.


6) És állandó zongora kísérőjével, Piller Balázzsal nem szokott duózni?

Balázst még az egyetemen kértem meg, hogy játsszon a zenekaromban, és azóta is töretlenül játszunk együtt. Szeretem a játékát, és az évek során egyre inkább összecsiszolódtunk zeneileg.


7) Egyáltalán, ennyi elfoglaltság mellett mikor van ideje próbálni is fellépni saját quartetjével?

Decemberben a Moltopera és az Experidance koprodukciójában  az "Angyalok Kara" című előadásban fogok énekelni, ez teszi ki az egész hónapomat.


8) Lemezt nem tervez velük?

A quartet most leginkább a Müpára "korlátozódik", de remélem a közeljövőben, aktívabbak lehetünk és új, saját koncepcióval rukkolunk majd elő. Azután jöhet a lemez is :)


9) Hol és mikor láthatja magát legközelebb a közönség?

November 29-én 11:30-tól a Hegyvidéki Fesztiválon a Voice Drops acapella  formációval, illetve este 20 órától a Ladó Caféban Révész Richárddal játszunk.

Vissza az összes interjúhoz