JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. március 19.
Taylor, Curtis: Taylor Made2024. március 14.
A Morgan Workshop sztori2024. március 06.

JazzUp

JazzUp – Farkas Zsolti

Zsoltit (1999) kisgyerek korában láttam először, mikor Tzumo házasodott a Bakáts téri templomban. Aztán hosszú évek után 2014 januárjában találkoztam vele újra a Bartók Jazzkonzi félévi bemutató koncertjén. A BJC-ben az utolsó sor közepén ültem, mikor mellém telepedett egy idősebb hölgy, és megszólított: „Emlékszik rám Maloschik úr?” Komolyan gondolkodóba estem. A döbbenetet látva arcomon, a hölgy ezt mondta: „Hát én vagyok a Farkas Zsolti nagymamája!” The rest is history!

farkas-zsolti.jpg


1. Volt a családban előzménye a zenének?

Az egész családom zenész, így logikusan én is viszem tovább ezt a vonalat.


2. Maga mióta zenél?

Hat éves korom óta zenélek. A szüleim beírattak zongorára, és tizenegy éves koromban kezdtem el énekelni. Nem tudom az életemet elképzelni zene nélkül. Nem telik el úgy nap, hogy ne ülnék le a zongorámhoz és énekelnék.


3. Eleinte kik voltak a kedvencei?

Kis koromban rengeteget hallgattam Michael Jackson-t, aki nekem hatalmas példakép, és Stevie Wonder-t. Nagyon nagy rajongójuk voltam már hat évesen és természetesen most is, örökké!


4. Mikor és hol lépett fel nyilvános koncerten először?

A legelső fellépésem általános iskolában volt. Az iskola rendezett egy Ki mit tud? Versenyt, és azon léptem fel. Alsó évfolyamos voltam és Michael Jackson-tól a „Ben” című dalát adtam elő.


5. Hogyan került kapcsoltba a jazzmuzsikával?

A jazz-zel akkor kerültem kapcsolatba, mikor felvételit nyertem a Bartók Béla Konzervatórium Jazz-ének tanszakára. Az énekkel együtt elkezdtem tanulni jazzt zongorán is.


6. Mióta tanul jazzt?

2014 óta tanulok jazzt.


7. Kik voltak eddig a jazz tanárai?

A jazz tanáraim Lakatos Ágnes és Karosi Júlia. De tanított engem Pocsai Kriszta és Urbán Orsolya is. Zongorán pedig Révész Richárdtól tanulok, és tanultam a nagybátyámtól, Tzumo-tól is.


8. Milyen zeneiskolákba járt eddig?

A Tóth Aladár Zeneiskolában kezdtem, és most fogok érettségizni a Bartók Konziban.


9. Indult-e már jazzversenyeken és ott milyen helyezéseket ért el?

Igen indultam már. Először az Ablakos Lakatos Dezső emlékére megrendezett 3. Országos Jazz versenyre jelentkeztem, amit sikerült megnyernem. Ezután sikerült megnyernem az 1. Belvárosi Jazz versenyt. Jelentkeztem egy nemzetközi jazz versenyre is, ami Marosvásárhelyen volt. Itt a legjobb férfi énekes külön díjat nyertem meg.


10. Szerepelt-e már rangosabb fesztiválokon?

Nem sokat léptem fel fesztiválon még, de remélem lesz majd rá lehetőségem.

(Nagyon szerény fiú ez a Zsolti. Elhallgatta, hogy tavaly az I. Belvárosi Jazzverseny győzteseként felléphetett fiatalokkal a Debreceni Bor- és Jazz Napok Nagyszínpadán 2017 augusztusában. És mivel múlt hét szombaton megnyerte a Magyar Jazz Szövetség „Az év fiatal jazz-zenésze 2018” versenyt, így 2018. augusztus 5-én ismét fel fog lépni a debreceni Nagyerdőben a JazzMa.hu színpadon, ezúttal azonban a JazzFed Quartet (Elek István – szaxofon, Pintér Zoltán – zongora, Pecek Lakatos Krisztián – bőgő, Bágyi Balázs – dob) kíséretével! – A szerk.)


11. Mikor és hol láthatjuk legközelebb?

Jelenleg épp turnén vagyok Bordás Józseffel és a Finucci testvérekkel. Nagy megtiszteltetés velük együtt muzsikálni, és köszönöm Bordás Józsefnek, a Magyar Jazz Szövetség elnökségi tagjának, hogy felkért arra, hogy a Házhoz Megy A Zenede Országos Turnén én legyek az énekes! Minden hétfőn vannak ezek a fellépések. 9 állomásos turné és eddig kettő állomáson vagyunk túl. Szegeden és Tatabányán. Legközelebb 12-én fogok fellépni Törökszentmiklóson.


Vissza az összes interjúhoz