JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. március 18.
Taylor, Curtis: Taylor Made2024. március 14.
A Morgan Workshop sztori2024. március 06.

JazzUp

JazzUp – Orbay Lilla

Orbay Lillát (1998) 2018. január 9-én láttam-hallottam először a BJC-ben a Bartók Jazzkonzi félévi tanszaki bemutatóján. Amint véget ért első dala a mellettem ülő tanárnőjéhez, Karosi Júliához fordultam, és azt mondtam neki: „Végre egy szép lány, aki tud is énekelni!”. Aztán március 4-én még jobban teljesített! Mondhatjuk úgyis, felfedeztem magamnak.

-dsc2293-2.jpg


Volt a családban előzménye a zenének?

Nem mondanám. Anyukámnak szép az énekhangja, sokszor ért el eredményeket nédpalversenyeken, valamint kórusban is énekelt, de sajnos hosszútávon nem képezte magát. Ezért is mondja sokszor, hogy "Én élem meg az álmait".


Maga mióta zenél?

Ötéves koromban kezdtem klasszikus zongorát tanulni, amit, ha jól számolok, 14 évig folytattam. Két éve pedig elkezdtem jazz-éneket tanulni, először magántanárnál, majd szeptember óta a Bartók Konziban.


Eleinte kik voltak a kedvencei?

Nagyon nagy hatással volt/ van rám Michael Jackson, akit kiskorom óta bálványozok. Nemcsak a muzikalitása, de az előadásmódja is lenyűgözött, valószínűleg tudat alatt ösztönzött a zenetanulásra.

Rajta kívül Norah Jones nagy kedvencem, a hazaiak közül pedig Presser Gábor.


Mikor és hol lépett fel nyilvános koncerten először?

Zongorával már kiskoromban szerepeltem tanszaki koncerteken. Az énekhangomra gimnáziumban figyeltek fel, így lehetőségem nyílt évnyitókon, évzárókon, iskolai musicalekben, iskola által szervezett bálokon, vagy a saját szalagavatómon szerepelni egy iskolai együttes kíséretébent. Azóta pedig alakult a Konziban egy ének-gitár duónk, Thorpe Gáspárral. Kb. 5 koncertünk volt eddig kisebb klubokban és éttermekben.


Hogyan került kapcsoltba a jazzmuzsikával?

Édesapám szintén zeneőrült, ezért minden műfajból előfordul nálunk 1-2 lemez. Emlékszem, az Armstrong CD borítóján lévő "fekete bácsival" sokáig riogattak, mikor kicsi voltam. Ahogy nőttem, egyre több CD-t csentem el apa polcairól.

Először jazz-en belül a blues-ért kezdtem rajongani, később a 20-as évekbeli swingekért. Azonkívül elkezdtem saját dalokat írogatni zongorán, kezdetben pop, majd egyszerűbb blues nótákat. Ekkor merült fel a jazz-konzi ötlete.


Mióta tanul jazzt?

Jazz-énekléssel két éve kezdtem foglalkozni, kezdetben magántanárnál, és szeptember óta a Bartók Konziban folytatom.


Kik voltak eddig a jazz tanárai?

Máthé Evelin, Urbán Orsi és Karosi Juli.


Milyen zeneiskolákba járt eddig?

Zongoratanulmányaimat a lőrinci Dohnányi Ernő Zeneiskolában kezdtem, és itt is záróvizsgáztam.


Indult-e már jazzversenyeken és ott milyen helyezéseket ért el?

Még nem indultam, de tervbe van véve.


Szerepelt-e már rangosabb fesztiválokon?

Még nem. (Lilla azt szerényen elhallgatta, hogy meghívást kapott az idei Debreceni Bor- és Jazz Napokra, ahol augusztus 4.én lép majd fel a fentebb említett duójával! – A szerk.


Mikor és hol láthatjuk legközelebb?

Egyelőre a június 12-i zenekari koncertet tudom biztosan a BJC-ben, és nyáron több helyen megfordulunk a duóval. (Azt szerényen elhallgatta Lilla, hogy augusztus 4-én élete első nagy fesztivál fellépését fogja abszolválni, hisz meghívást kapott az idei Debreceni Bor- és Jazz Napokra!)


Vissza az összes interjúhoz