JazzMa

Friss Hírek

AMP – 20242024. május 12.

JazzUp

JazzUp – Drippey Máté

Mátét kb. 5-6 éve láttam először játszani a Bartók konzi tanszaki vizsgáján. Szerény fiú, hisz az alábbi riportban nem említette, hogy idén júniusban a szombathelyi Lamantin Táborban tanársegéd volt.

2018november.jpg


Mikor és hol született?

1995. július 9-én születtem, Budapesten.


Volt a családban előzménye a zenének?

Családomban nem volt zenész, ám szüleim nagy zenekedvelők, így aztán kiskoromban mindig szólt otthon a zene - nem feltétlenül jazz, hanem például klasszikus zene, vagy bármi más stílus.


Maga mióta zenél?

Hét éves korom óta zenélek.


Eleinte kik voltak a kedvencei?

Michel Petrucciani „Looking Up” című számát hallva határoztam el, hogy jazz zenész szeretnék lenni, és Stan Getz volt az a zenész, aki a szaxofont megszerettette velem.


Mikor és hol lépett fel nyilvános koncerten először?

A zeneiskolai év végi koncertek mellett utcazenei fesztiválokon léptem fel először.


Hogyan került kapcsoltba a jazzmuzsikával?

Egyrészt otthoni zenehallgatás során találkoztam először a jazz zenével, másrészt még egyszer régebben hallottam játszani a volt zeneiskolám jazz-tanszakának növendékeit egy év végi koncerten.


Mióta tanul jazzt?

Jazzt 2010 óta tanulok.


Kik voltak eddig a jazz tanárai?

Kohán Istvánnál kezdtem el tanulni szaxofonozni, aki, bár klasszikus zenész, otthon van sok zenei stílusban, aztán Jelasity Péterhez jártam, majd miután bekerültem a Zeneakadémiára, Borbély Mihálytól és Elek Istvántól tanultam.


Milyen zeneiskolákba járt eddig?

A Tóth Aladár Zeneiskolába jártam.


Mikor vették fel a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Jazztanszékére?

A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Jazztanszékére 2015-ben vettek fel és tavaly végeztem el az alapképzést.


Indult-e már jazzversenyeken és ott milyen helyezéseket ért el?

Kétszer indultam a pomázi Országos Szaxofonversenyen, melyekből a másodikon első helyezést kaptam, emellett részt vettünk Országos Zenekari Versenyen is, ahol szintén elsők lettünk, illetve idén indultunk a Belvárosi Jazzversenyen, viszont itt nem kaptunk helyezést.


Szerepelt-e már rangosabb fesztiválokon?

Igen, idén a koppenhágai Jazz Fesztiválon játszottam, itthon viszont még nem volt szerencsém nagyobb fesztiválon játszani.


Mikor és hol láthatjuk legközelebb?

Most augusztusban leginkább beugró-helyettesítő leszek több zenekarban is, mint például a Tárkány Művekben. Viszont nemrég volt koncertünk a Budapest Jazz Clubban a jazz quintet-tünkkel (Blumen Therapie), melyre meghívtuk Nagy Emmát.

Vissza az összes interjúhoz