JazzMa

Friss Hírek

Pszichedelikus ragyogás2024. május 27.

JazzUp

JazzUp – Dimák Patrik

A JazzUp rovatban Dimák Patrik az első olyan szereplő, akit még nem láttam élőben muzsikálni. Június 23-án Debrecenbe küldött egy e-mailt, hogy szívesen játszana az idei Debreceni Bor- és Jazz Napokon. Ezt a levelet továbbította nekem Tóth Ernő, s amikor szerdán megkaptam a levelet és benne a két felvételt, azonnal felhívtam Patrikot, hogy az idei Debrecen programja már végleges, viszont csinálnék vele egy interjút. Ezt olvashatják alább.

dimak-patrik.jpg


1) Mikor és hol született?
2002. május 9-én születtem Szentesen.

2) Volt előzménye a zenélésnek a családjában?
Sajnos nem. Én vagyok az első zenész a családban.

3) Járt/jár zeneiskolába? Ki a gitár tanára?
2011-ben kezdtem el alapszinten gitározni, ekkor még magánúton tanulhattam az egykori Fivérek zenekar frontemberétől, Seres Antaltól.
Viszonylag korán, már 8 évesen eldöntöttem, hogy professzionális szinten szeretnék zenélni. Majd pár évvel később a szüleim beírattak a szentesi Lajtha László Alapfokú Művészeti Iskolába klasszikus gitározni, emellett természetesen a könnyűzenei oktatást is
folytattam.
2016-ban elkezdtem magánúton jazz-gitár órákat venni Balogh Rolandtól.
Ezek után sikeres felvételt nyertem az Egressy Béni Református Művészeti Középiskolába, ahol a mai napig Balogh Rolandtól tanulhatok.

4) Mióta foglalkozik jazz zenével?
6 éve foglalkozom kimondottan jazz-gitározással.

5) Kik a gitáros példaképei?
Nagyon sok előadó, illetve gitáros van, akiket most itt fel tudnék sorolni. De szeretném kiemelni azokat a gitárosokat, akik nagyon nagy hatással voltak a gitározásomra.
Ők pedig: Balogh Roland, George Benson, Pat Metheny, Wes Montgomery.

6) Vett már részt versenyen? Milyen helyezéseket ért el?
Természetesen igen. A IV. Országos Jazz-Zenei Versenyen jazz-gitár kategórában 2. helyezést értem el.

7) Készült már magával lemezfelvétel?
Jelenleg készülőben van az első nagylemezem, melyen saját szerzeményeim lesznek hallhatóak. A lemezen több meghívott előadó megfordul majd, mint pl.: Herold Péter, Zolbert, Závodi Attila.

8) Mi lesz a címe? Mikor jelenik meg? Melyik lemeztársaság adja ki?
A lemeznek azt a címet adtam, hogy „X”. Ez azért lett így, mert 10 éve foglalkozom a zenéléssel, dalszerzéssel és ez a cím az én 10 éves munkámat fogja tükrözni.

Feltehetőleg a lemez 2021-ben fog megjelenni az Eastern Deluxe Productions kiadásában.

9) Mi a jelenlegi zenekara neve, és kik a tagjai?
Jelenleg nincsen saját zenekarom, én egyéni előadóként működöm.
Természetesen a koncertjeimen van a hátam mögött egy oszlopos kísérő zenekar. Ők pedig: Bejan Norbert - billentyűs hangszerek, Pál Gábor - basszusgitár, Ceryák István - dob.

10) Mikor és hol lépnek fel legközelebb?
Jelen pillanatban a vírus helyzet miatt még nincs leegyeztetett koncert időpontunk, azonban több klubbal illetve fesztivállal vagyok most kapcsolatban, úgyhogy, amint lesz konkrét dátumunk, azt publikálom a közönség felé.


hangfoglalo.jpg


nka-logo.jpg

Vissza az összes interjúhoz