JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. február 28.
Névnaposok – Ákos2024. február 28.
Babos Gitárverseny2024. február 28.
Utazás ismerős tájakon2024. február 26.
66-ik jazz Grammy-díjasok2024. február 05.

Lemezpolc kritika:
Antal Gábor - Whirl

Antal Gábor: Whirl 2017. július 21., Gáspár Károly

antal-gabor-whirl.jpg

Antal Gábor  Trio – Whirl (Szerzői kiadás)


„Figyeljünk rájuk!”

Többek között azért szeretem a hazai jazz életet, mert mindig tud novumot felmutatni, meglepetést okozni. Ezúttal az Antal Gábor Trió tette ezt, hiszen a július elején, Kolozsváron megrendezett Jazz in the Park Fesztivál keretén belül lezajlott verseny első díját hozták el!

Bevallom őszintén, eddig még nem hallottam a zenekarvezető-zongorista Gáborról (1984-ben született Pécsett, a Zeneakadémia klasszikus zongora szakán végzett! – A szerk.), és a ritmusszekciót alkotó Szabó Gergely basszusgitárosról és Fekecs Ákos dobosról sem. Ez nem „beszólás” akart lenni, de azt hittem, legalább stimkollégáim közül -mer’, hogy én is zongorista vónék, ja és jóképű; de az egyik mindenképpen...- mindenkit ismerek, de most kiderült, nem így van. És milyen jó, hogy feltűnnek „új emberek”, akik bizonyítják, kifogyhatatlan a magyar jazz nagy tudású zongoristákban (is)!

A 2016-ban alakult formáció máris jelentkezett -ha jól tudom- első albumával, a „Whirl”-lel. Nyolc dalt hallhatunk a korongon, ebből négy Gábor kompozíciója („Whirl”, „Clown’s Sunday”, „Spark”, „Journey”), kettő-kettő pedig Gergely („For Janek”, „Summer Child”) és Ákos („Tigranito”, „Migrants”) szerzői vénájának ékes bizonyítéka.

Nos, abból, hogy a trióban a basszusok elektronikus hangszer (fretless basszusgitár) segítségével szólalnak meg, úgy gondoltam, ez bizony valami fúziós „cucc” lesz. És lássanak csodát, az! Úgy érzem Antal Gáborra és társaira igen nagy hatással volt/van az örmény világsztár, Tigran Hamasyan zenéje. Ezt erősíti, hogy a harmadikként felcsendülő Fekecs szám címe „Tigranito”, de nem (csak) ennek kapcsán alakult ki bennem ez a vélemény.

Viszont -szerencsére!- nem egy Hamasyan - „copy” zenekarról beszélünk! A „Tigris” szellemisége megjelenik, de nem fullad a dolog egyfajta „rajongói utánzás” halmazba. Ráadásul belép a képbe -a stílusirányzatokat figyelve- Chick Corea és Michel Camilo, sőt, még egy csipetnyi McCoy Tyner-t is felfedezni véltem Antal zongorázásában. (Véleményem szerint McCoy-t szeretni, vagy utálni lehet; én az előbbire szavazok, szerintem Gábor szintén.)

Na, de a lényeg az, hogy minden dal kapcsán elmondható: Antal Gáboros. Még a nem általa jegyzett darabokra is igaz ez! A pianista erős, határozott koncepcióját viszi végig a felvételen, és ehhez tökéletes partnereket talált Gergely és Ákos személyében.

Érdekes és érdemes megfigyelni, olyan a CD-n szereplő összes téma, mintha egy ember írta volna. Jól bizonyítja ez is, mennyire kiváló szimbiózis van a művészek között.

A „Whirl” minden másodperce, taktusa révén kiviláglik, óriási munka eredményeként jött létre az anyag, három nagyszerű muzsikus által, akiknek találkozniuk kellett, hogy együtt muzsikáljanak! Ahogy az idősebbek szokták mondani:

- „Ez így vót megírva a Nagykönyvbe’, gyerekeim!”

Figyeljünk mostantól Antal Gáborra, Szabó Gergelyre és Fekecs Ákosra, megérdemlik! (A basszusgitáros Gergely nemrégiben japán feleségével „A felkelő Nap országába” költözött. Helyét időközben a friss diplomás Szentgallay György foglalta el! Már vele készül az Antal Gábor Trió második CD-je! – A szerk.)


Antal Gábor Trió: Whirl (2017)

1. Whirl

2. For Janek

3. Tigranito

4. Clown’s Sunday

5. Spark

6. Migrants

7. Summer Child

8. Journey


Antal Gábor - zongora

Szabó Gergely - fretless basszusgitár

Fekecs Ákos - dob


Vissza a lemezhez