JazzMa

Friss Hírek

JANIS IN JAZZ2018. május 16.
Egy amerikai az Opus-ban2018. május 13.
Ágoston Béla: Summaya2018. május 10.
Wollny, Michael: Oslo2018. május 09.
Duni, Elina: Partir2018. május 08.
XI. BODAJKI JAZZ TÁBOR2018. április 15.

Lemezpolc kritika:
Bábiczki Boglárka - Freedom Tastes like

Bábiczki Boglárka: Freedom Tastes like 2018. március 21., Gáspár Károly

babiczki-boglarka-freedom-tastes-like.jpg

Bábiczki Boglárka - Freedom Tastes like (Vienna Contemporary Voices Records)


„Valami más”


2013 óta van szerencsém a jazzma.hu számára recenziókat írni, ezek nagyjából fele-fele arányban oszlanak meg hazai és külföldi művészek produktumai között. Ha jól belegondolok, még nem fordult elő, hogy magyar jazzistáról személyes ismeretség hiányában értekezzek, de ami késik, nem múlik!

Bizony, hiszen a „Freedom Tastes like” című album forog lejátszómban, mely Bábiczki Boglárka quintetjének új felvétele. A nagyszerű énekesnő 2006-ban tette át székhelyét a „sógorokhoz” Bécsbe, és lett az osztrák jazz szcéna ismert szereplője. Formációját immáron negyedik éve láthatja-hallhatja a Közönség koncerteken, mostantól viszont otthon is élvezhetjük zenéjüket.

A korongon Boglárka partnerei: Julia Schreitl szaxofonos, klarinétos, aki „vokálozásilag” szintén szerepet vállalt, Alex Pinter -nevéből ítélve- magyar származású gitáros, Wolfgang Bleckenwegner basszusgitáros, és Martin Peham dobos, cajon-os.

A CD-n kilenc dalt hallhatunk, ezeket zene és (angol

nyelvű) szöveg tekintetében egyaránt Bábiczki jegyzi. Nos, itt jön képbe a hová helyezzük el stílus szempontjából a „Freedom Tastes like”-ot. Fogas kérdés; én minden esetre azt mondanám: alternatív pop-jazz. Úgy érzem, történelmi pillanathoz érkeztünk, hiszen nem tudok róla, hogy ezen definíció elhangzott, „leíródott” volna valaha-valakitől. Ha mégis, én akkor is magamnak „kopirájtolom”, egoista módon. Ilyen vagyok, na...

Persze fontosnak tartom megjegyezni, hogy inkább az alternatív, és a pop jelzők illenek a lemezre, a rövid, színvonalas improvizációk inkább jazzessé teszik, de semmiképpen sem vérbeli jazz zene ez.

Boglárka hangja, és technikája azonban kétségtelenül magán viseli a jazz szellemiségét, méghozzá rendkívül egyénien, csak Rá jellemző módon! Egészen furcsa, igen nehezen kiénekelhető melódiák, könnyedén, játékosan jutnak el az Univerzumba Bábiczki által!

Azt gondolom, a „Freedom Tastes like” ars poetica-ja pontosan ez a játékosság, könnyedség, magvas mondanivalóval társítva.

„Fekete öves” mainstream rajongók csak nagyon nyitott, befogadóképes napjukon próbálkozzanak az albummal, a pop-rock felé hajló zenekedvelők viszont bátran, bármikor, bárhol nyomjanak „play” gombot!


Bábiczki Boglárka Quintet: Freedom Tastes like (Vienna Contemporary Voices Records 2017)


  1. Freedom Tastes like
  2. Here and Now
  3. Splash
  4. Closer
  5. You
  6. Fire-Jumping
  7. Koleil Solail
  8. I Fell in Love with a Busdriver
  9. E.S.A.ME


Bábiczki Boglárka - ének

Julia Schreitl - szaxofon, klarinét, vokál

Alex Pinter - gitár

Wolfgang Bleckenwegner - basszusgitár

Martin Peham - dob, cajonVissza a lemezhez