JazzMa

Friss Hírek

Bartók a Lamantinon2019. június 25.
Huszadszor is Lamantin2019. június 24.
Gyárfások2019. június 21.
Abrams, Casey: Jazz2019. június 20.
HARMÓNIA ÉVADZÁRÓ2019. június 17.
The Partisans: Nit De Nit2019. június 15.
Mezei Szilárd: Citromfa2019. június 13.
Cohen, Avishai: Arvoles2019. június 11.
XII. BODAJKI JAZZ TÁBOR2019. május 11.

Lemezpolc kritika:
Bende Zsolt - Cycle of Change

Bende Zsolt: Cycle of Change 2018. szeptember 05., Gáspár Károly

bendezsq-cycleofchange.jpg

Bende Zsolt: Cycle of Change (Hunnia Records, 2018)

„Változások és újrakezdések”

Azokat a jazzmuzsikusokat kedvelem igazán, akik zenéjül által tudnak mesélni életükről, sorsukról. Akik megosztják velünk titkaikat, bepillantást engednek hétköznapjaikba. Akik közel engedik magukhoz az őket figyelő-hallgató embereket.

Bende Zsolt abszolút ebbe a kategóriába tartozik. A kivételes tudással rendelkező gitáros a legendás boston-i Berklee-n diplomázott, majd hazatérve a magyar jazz szcéna egyik meghatározó alakjává vált.

Nagy örömömre, most új albummal jelentkezett -„Cycle of Change” címmel-, mely a Hunnia Records gondozásában látott napvilágot.

A korongon olyan kiválóságok Bende partnerei, mint Balázs József zongorista, Orbán György bőgős és Balázs Elemér dobos.

Hét, a zenekarvezető-gitáros által jegyzett kompozíció hangzik el a CD-n. A címadó dal mellett, a többi téma is Zsolt életének egy-egy szakaszát hívatott képviselni, bemutatni. Vannak ezek között pozitív és negatív szakaszok; Bende mindegyiket bátran és őszintén vállalja a Közönség-Hallgatóság előtt.

A számok rendkívül maiak és frissek, ugyanakkor felidézik, megjelenítik a jazz fősodrását is. Bende Zsolt egy különleges, egyedülálló hidat tudott ácsolni a modern, „contemporary” és a mainstream vonulat között, amelyen nagyszerű társaival kecsesen sétálgat fel s alá.

Egyfajta újrakezdés „feeling”-je van a lemeznek, ami által szomorúbb és vidámabb melódiák szállnak felénk, de egyik sem depressziós vagy nyomasztó, annál inkább erővel, energiával teli!

A „Cycle of Change” olyan, mint egy jó könyv vagy film, amit újra és újra olvasni, látni akarunk, mert mindig találunk, felfedezünk benne valamit, ami megmelengeti szívünket-lelkünket. Hallgassák, érezzék!

Bende Zsolt Quartet: Cycle of Change (Hunnia Records 2018)

1. Marci’s Song
2. Departure
3. One for Mo
4. Hymn
5. Next Day
6. Cycle of Change
7. Baloon


Bende Zsolt – gitár
Balázs József – zongora
Orbán György – bőgő
Balázs Elemér – dob


Vissza a lemezhez