JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2019. november 17.
Olvasói Szavazólista2019. november 17.
Muzsikusi Szavazólista2019. november 17.
HÓDOLAT KATALÓNIÁNAK2019. november 16.
Redman, Joshua: Sun on Sand2019. november 13.
Organ Jazz Review a BJC-ben2019. november 09.
Elias, Eliane: Love Stories2019. november 09.
Takase, Aki: Thema Prima2019. november 08.
A FIRST LADY ÉLETE2019. november 07.
Głyk, Kinga: Feelings2019. november 07.
Blaho Attila: Bíborszív2019. november 06.
Játék – 2019 november2019. november 03.
Pozsonyból jöttünk2019. november 01.
A NAGY VISSZATÉRŐ2019. október 25.
Az év fiatal jazz-zenésze V.2019. szeptember 14.

Lemezpolc kritika:
Blaho Attila - Bíborszív

Blaho Attila: Bíborszív 2019. november 06., Simády Béla

blaho-attila-quartet-biborsziv.jpg

Blaho Attila Quartet - Bíborszív (Binder Music Manufactory – 1999)


Bizony a dátum nem elírás, ez a felvétel még a múlt évszázad végén készült, idén ünnepelte 20. életévét. Tekintve, hogy a JazzMa.hu jóval később indult el, ezért értelemszerűen a „Bíborszív” az újdonságok között nem kapott helyet. Az évforduló ürügyén érdemes újra a CD játszóba helyezni a lemezt.

1999… nem most volt. Akkoriban az emberek jelentős része már azt találgatta, hogy mit fog hozni rövidtávon a századforduló. Működnek–e majd a számítógépek 2000. január 1-én, kinyitnak–e a bankok, és főleg lesz–e pénz a számlákon? Egyes külföldi fogadóirodákban arra lehetett tenni, hogy 10-nél több, vagy kevesebb repülő fog lezuhanni a dátumváltás okozta káosz miatt. Egy Zentán született, de immár egy évtizede Szegeden élő zongorista fiatalember viszont úgy döntött, hogy lemezre játssza a megjelenésre alkalmas saját szerzeményeit. Blaho Attila akkoriban már Binder Károly magántanulója volt, és tanári biztatásra, némi alapítványi segítséggel létrejött ez a CD.

A zenésztársak Kollmann Gábor (altszaxofon), Csuhaj Barna Tibor (bőgő) és Szabó Csaba (dob) voltak, mindannyian a feltörekvő, fiatal jazz zenészek táborát erősítették. Kollmann két hónappal a lemez felvétele után 3. helyezést ért el a Maloschik Róbert által a Rádió Márványtermében rendezett Ablakos Lakatos Dezső Jazz Szaxofon Tehetségkutató Verseny döntőjében.

A CD első darabja maga a címadó szám, a kezdés után néhány pillanatig az az érzésem támadt, mintha egy régi Eric Dolphy lemezt hallgatnék, az altszaxofon játéka a ’60-as évek zsenijét idézte fel számomra. Aztán ez a hatás elillant és elkezdődött Blaho gondolatainak, ötleteinek zenei megvalósítása. Az egész lemezre jellemző, hogy nagyon szép dallamok váltakoznak kicsit „keményebb”, szabadabb improvizációkkal. Rövidebb szólókat a bőgő és a dob is kap, de az irányt egyértelműen a zongora és a szaxofon párosa határozza meg. A ritmusszekció kíséretében Blaho és Kollmann is remek szólókat játszanak, nem egy újonc zenekar útkeresését halljuk a felvételeken. A zenefolyam a végére egy kicsit megnyugszik, előbb egy rövid szóló zongoradarab, majd egy remek zongora-bőgő-dob trió zárja a CD-t. Ez utóbbi, a „Sugárka” címet viselő szám nálam abszolút a csúcspontot jelentette, még keresve sem lehet hibát találni benne.

Sajnos a néhány száz példányban forgalomba került lemezt már nagyon nehéz megszerezni, de minden jazzkedvelőnek ajánlom, hogy próbálja meg. A magyar jazz kedvelőinek ez egy kötelező darab.

Szám lista:

1. Bíborszív

2. Tükörszoba

3. Édeskeserű

4. Monk in Walk

5. Gömbölyű sík

6. Napvirág

7. SugárkaVissza a lemezhez