JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2022. szeptember 27.
Gyakornokokat keresünk2022. szeptember 26.
Évadnyitó a Jazzpresszóban2022. szeptember 24.
UnStandard message!2022. szeptember 20.
Justyna, Wojtek: Thrice2022. szeptember 18.

Lemezpolc kritika:
Ephemere - Te is tudod

Ephemere: Te is tudod 2022. július 27., Bereczki Bálint

ephemere-te-is-tudod.jpg

Ephemere – Te is tudod (Fonó)


Az Ephemere tulajdonképpen egy duó, Caussanel Izabella és Orbay Lilla kettőse, mely néhány nagyszerű zenésszel kiegészítve márciusban vonultak stúdióba, hogy rögzítsék első, „Te is tudod” című anyagukat.

A lányok világa egyértelműen a francia sanzonzenében gyökerezik, ezért sem meglepő a hangszerelés: a két harmonika erősen dominál (Telegdi Gáspár és Bitó János), bőgőn Gyányi Tamás vezeti a ritmusokat, Stummer Márton gitáros Django stílusban teker és ráz, a jazzes ízt pedig leginkább Sebestyén Patrik trombitajátéka adja a produkcióhoz. A lányok természetesen énekelnek.

Ízlésesen összeolvadó hangjaik sok sziruppal, pici érzékiséggel egyből a régi idők Párizsába repítenek (főleg a francia nyelvű dalok esetében). A magyar nyelvű dalok szinte lírai igényességgel bírnak. A zenészek kezében minden benne van a műfajból, a dalok szerkezete egyszerű, dallamos és magával ragadó.

Az „Éjszakák” című nótából keserédes melankólia árad, picit Cseh Tamásosan, míg a „Cliché” spanyolos életöröm felpezsdítő. A záró nóta Ady megzenésítés, egy tangó, de Csoóri Sándor kontrajátékával vérbeli balkáni őrületbe torkollik. Igazi nyári muzsika, ami élőben egy klubban tud a legjobban érvényesülni.


Vissza a lemezhez