JazzMa

Friss Hírek

NEQ jazzelő naplemente2024. július 17.
Fur: Bond2024. július 12.
Söndörgő: Gyezz2024. július 07.

Lemezpolc kritika:
Gadó Gábor - Veil and Quintessence

Gadó Gábor: Veil and Quintessence 2017. november 30., Dr. Nagy Sándor

gado-gabor-laurent-blondiau-veil-and-quintessence.jpg

Gadó Gábor-Laurent Blondiau - Veil and Quintessence (BMC Records)

A tíz Gadó kompozíció felvétele Brüsszelben készült idén márciusban.
Emlékeimben és a polcokon kutatva nem találtam hasonló (gitár-trombita) duó összeállítást a jazz-ben - bár a szóban forgó lemez műfaji besorolása teljesen felesleges.
Gadó Gábor, a Pécsett született gitáros éppen idén töltötte be a hatvanadik életévét. 1995 óta Franciaországban él, de rendszeresen hazalátogat: felvételeket készít a BMC részére és koncerteket ad.
Laurent Blondiau belga trombitaművész, néhány hét múlva lesz 49 éves. Gadó "Unit" nevű zenekarában már játszottak együtt.
Aki a gitáros eddigi alkotásait (legalább részben) ismeri - most azért meg fog lepődni. A(z eddig is) jellegzetes, összetett megszólalása letisztult formában a barokk zene felé "húz" - a kortárs kamara muzsika és a jazz elemeivel "együttélve".

A korábbi útkereső-kísérletező stílus ezen a lemezen nem dominál. A darabok felépítése, dallamvezetése, hangulata egységes képet mutat: mintha egy tíz tételes művet hallgatnánk. Kiválóan érvényesül mindkettőjük játéka együtt és külön-külön is. Hosszú, elmélyült szólók követik a megkomponált részeket - többnyire lassú-, helyenként közép-tempóban. A trombita markáns szólamai mellett a gitár hangjai gyakran "elúszóak", máshol templomi orgonára emlékeztetnek.
A (megszokott módon) rendkívül igényes kísérő füzetben Gadó az egyik (a legelső) kompozíciójával kapcsolatban egy baszk filozófus gondolatát említi, amely megihlette: "a dolgok sötét oldalának elfogadása, a sötétség és a fény kettőssége, amely egyetlen felsőbb létezővé olvad össze." Úgy érzem, ez jellemző az egész lemezre: az árnyék és a világosság békéje.
Rendhagyó alkotás - közel egy óra "beszélgetés" két nagyszerű, egyéni stílusban játszó muzsikus között. Véleményem szerint a BMC magas színvonalú kiadványai közül is kiemelkedik ez a CD.

1. Ombra adorata
2. Kenpo
3. Bunan-Icon
4. Veil and Quintessence
5. Ebène
6. Mahler - Strauss Memorial
7. Little Protestant Jazz Song
8. Sacre (short version)
9. Chanson
10. Anywhere Out of the World - Conclusion Trinité (short version)

Gadó Gábor - gitár
Laurent Blondiau - trombita, szárnykürt


Vissza a lemezhez