JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2023. december 09.
DzsesSzerda 922023. december 08.
Rambags, Sanne: Twigs2023. december 04.
Benjamin, Lakecia: Phoenix2023. november 28.
NoSax NoClar: No Dåhïss2023. november 26.
Jazz Grammy Nominees 20242023. november 19.

Lemezpolc kritika:
Kaltenecker Zsolt - 1705 - Zone

Kaltenecker Zsolt - 1705: Zone 2015. szeptember 15., Gáspár Károly

1705-zone.jpg

1705 - Zone (BMC)


"Friss levegő!"

Lehet-e még bármi újat letenni a "jazz asztalára"? Létezik olyan hangzás, amelyre azt mondjuk: nem hallottam még hasonlót? Nyúljunk vissza a mainstream gyökerekhez, vagy a fúzió fáját ápolgassuk, növesszük nagyobbra? Ha tudnám ezen kérdésekre a választ, és az "új tudás" birtokában lennék, valószínűleg én lennék a jelenkor legismertebb jazz zenésze. De -mint ahogyan sokan mások- csak próbálkozom a "fősodrás" mellé oda helyezni valamit, amitől novumként lehet(ne) tekinteni stílusomra. Bár a menyasszonyom szerint teljesen egyéni a játékom, és imádja. Ez nagyon jól esik, igaz élek a gyanúperrel, hogy az elfogultság is jelentős szerepet játszik véleménye kialakításában...

No de akkor, hogyan tovább? Ki lesz az, aki valóban felfedezetlen kaput talál, és még kulcsa is van hozzá? (Vizuális alkat vagyok; látom magam előtt a díszes faragványokkal ellátott nehéz kőkaput. Csak azt nem tudom, merre lehet...) Lehet, hogy túlzás, de számomra mindössze egy olyan művész volt a jazztörténetben, aki amíg csak élt, mindig tovább és tovább tudott lépni. Miles Davis-re gondolok. A be-bop-tól, a free-n keresztül, a jazz-rock-ig, minden improvizatív vonulatot perfektül ismert, játszott, és az összeshez hozzá tudott tenni valami értékeset!

Kaltenecker Zsolt neve jó ideje ismerősen cseng a szakma és a jazzkedvelő Közönség számára egyaránt. A nagyszerű zongorista októberben ünnepli 45-ik születésnapját, tehát van már annyi minden a háta mögött, mely alapján "azonosítani" lehet, ki Ő, és mit képvisel. Ha megtanultam valamit, biztosan az, hogy -néhány embert kivéve- senki véleményére ne adjak fenntartások nélkül, mert -sajnos- sok esetben a rosszindulat, irigység vezérli a "szócsöveket". Ezért hagyatkozom most is saját megérzéseimre. Kevés hazai jazzista van, akit ne ismernék személyesen, Zsolt az egyikük. Úgy alakult, hogy eddig nem futottunk össze egy klubban, fesztiválon sem. (Remélem, változik ebbéli helyzetünk!) Viszont zenéje által jól fel lehet térképezni az ember személyiségét, legalábbis így gondolom.

Nos, Zsolt kapcsán rengeteg dolog jut eszembe felvételei által. Iszonyatosan nagy technikai tudás jellemzi, ahogy mondani szokás: "megeszi a zongorát". Azonban nem használja öncélúan "villogva" képességeit. Él vele, de "csak" egy elemként építve házába. Tovább haladva Zsolt "elemzésében", felötlik bennem, hogy szinte kizárólag saját darabokat játszik. Nem egy "standard-es arc". Nem tudom mennyi jutott el hozzá az Őt ért kritikákból, de igen sokat támadták az előzőekben felsorolt -egyesek szerint- "hibái" miatt, minden esetre elég sokszor hallottam a magyar jazz nagyhatalmú "bíráinak" szájából, hogy "a Kaltenecker egy terminátor, és biztos egy blues-t sem tud rendesen elzongorázni, azért nyomja a saját számait". Na ja; Hölgyeim és Uraim, ez az az ország, ahol időnként még a Hallgatóság tagjaira is rászólnak a "Nagy Kör" tagjai, ha olyan zenészt mernek szeretni, aki nem tartozik az általuk engedélyezett kategóriába...

Ha Zsolt észlelte ezeket a nemtelen támadásokat -úgy gondolom- megerősítették, túllépett rajtuk, és teszi a dolgát! Olyannyira, hogy itt a Kaltenecker Zsolt (elektromos és akusztikus zongora, sampler), Piri Béla (bőgő, basszusgitár), és Dés András (ütőhangszerek) által fémjelzett 1705 nevű formáció új albuma a "Zone"!

Nehéz lenne kategorizálni, milyen vonulatot erősít az 1705. Itt visszautalnék a bevezetőben folytatott eszmefuttatásomra (milyen jó ilyent leírni: van eszmefuttatásom, tehát akkor biztos nagyon okos vagyok!) az új utak keresésével kapcsolatban. Jelentem: Kalteneckerék megtalálták azt a bizonyos kaput! (Fiúk, majd meséljétek el, milyen!) A kilenc Kaltenecker és egy Dés András kompozíciót tartalmazó lemez végre igazi friss levegőt hozott a "Próbálkozások Termének" -valljuk be- áporodott légkörébe. Alapvetően "groove"-os lüktetésűek a dalok, megtámasztva előre feljátszott, "sampleres" effektekkel, ritmusokkal. Gyakran sűrűnek nevezhetőek a témák és/vagy improk, de valamilyen varázsütésre, amikor kezdtem azt érezni, hogy huhh, ez má' kicsit sok, mindig "bejött" egy vagy több gyönyörű akkord, feloldva a feszültséget. Nem akarom, és nem is lehet összehasonlítani más felvétellel a "Zone"-t -mivel kivételesen egyedi hangvételű anyag-, de csak nem marad meg bennem, hogy kissé a Pat Metheny féle "Secret Story"-ra emlékeztet, legalábbis annak elektronikus hangzású "track"-jeire.

Kaltenecker Zsolt improvizációi -jó értelemben véve- "kiverték nálam a biztosítékot"! Mivel jómagam is zongorista vónék (említettem már, hogy a menyasszonyom mennyire oda van a játékomért?), "képben vagyok", ki-mit-miért csinál, honnan merít. Nos, Zsolt megfogott. Ha nagyon meg akarom erőszakolni ezt a témát, azt mondanám: némi Chick Corea és tán csipetnyi Keith Jarrett hatás van a dologban. Mégis gyakorlatilag 100%-ban saját világát tárja elénk rögtönzései által Zsolt! "Kihallatszik", hogy tisztában van a mainstream "szabályaival", de szólóiban nem valamelyik nagy előd figuráinak átértelmezett változatát hallom. Csak Kaltenecker Zsoltot hallom!

A ritmusszekciót alkotó Piri Béla és Dés András szinte Kalteneckerré alakulva kísérik a zenekarvezetőt. Szimbiózis ez a javából! Béla és Andris teljes mértékben a pianista elképzeléseit, vágyait teljesítik (természetesen zenei vágyaira gondolok), úgy, hogy közben Ők is beleadják a maguk egyéniségét, szellemiségét.

Kedves Olvasók! A végére tartogattam a számomra legfurcsábbat a "Zone" kapcsán. Ugyanis alapvetően igen távol áll tőlem az anyag "ars poetica"-ja. Persze kivételektől eltekintve, de nem szoktam szeretni a "gépeket" is használó, "heavy metal" felvételeket, főleg ha az egy "klasszikus zongora trió"-hoz kapcsolódik. Ezúttal viszont gondolkozás nélkül írom le: a "Zone" korszakos lemez; tessenek meghallgatni, megéri! Irány egy lemezbolt, aztán a "Zóna"!


1705: Zone (BMC 2015)

1.  Nocturne Revisited

2. Zone

3. Spring Dance

4. Waiting for the Sun

5. 21

6. Closing Hour

7. Vortex

8. Time Files

9. New Year

10. Between Spaces


Kaltenecker Zsolt - elektromos és akusztikus zongora, sampler

Piri Béla - bőgő, basszusgitár

Dés András - ütőhangszerek


Vissza a lemezhez