JazzMa

Friss Hírek

Cseh Péter: In Between2021. január 07.
Stanley Clarke (1951-)2021. január 04.

Lemezpolc kritika:
Kéknyúl Hammond Band - Live Live Live

Kéknyúl Hammond Band: Live Live Live 2021. január 13., Salvai Ádám

keknyul-live-live-live.jpg

Kéknyúl – Live Live Live (Szerzői kiadás)


A Kéknyúl együttes a tavalyi év Karácsonyára állt elő az új albumával, ami a legutóbbi lemezük után öt évvel jelent meg. Mondhatjuk tehát, hogy már egy várt anyagról volt szó. És talán most is igaz lett, hogy a türelem rózsát terem!

A felvétel egy élő koncert rögzített lenyomata, amit még 2019 tavaszán tartottak a budapesti Muzikumban. Az album címe sem véletlenül lett „Live Live Live” - ez is hivatott jelezni, hogy egy koncertfelvételt hallhatunk. Az anyag érdekessége, hogy négy új dalt (Wild Cat, Lying Low, Wake Me, That Dance) is tartalmaz, valamint két olyan szám, amit ilyen formában még nem rögzítettek (Kéknyúl – Gospel, The Qualitons – Rolling the Bones).

Már az első dal egyből magához vonzza a hallgatót, rendkívül színes és sokrétű a hangkép. A groove már az elejétől nagyon megvan és táncra késztet, nem kérdés, hogy milyen élmény lehetett a helyszínen ez a koncert. A „Put It on My Bill” után az „All Life Long” hangzik el egy szinte észrevétlen átmenettel; nagyon tetszenek a fúvós hangszerelések. Viszont a billentyű és a basszusgitár sound mellett sem mennék el szó nélkül.

A harmadik „Wild Cat”-tel folytatódik a sor, a hangulat még mindig fokozott, talán egy árnyalattal csak kevésbé, mint korábban. Végig nagyon intenzív az album hangulata, a refrének többszöri ismétlésével pedig ezt sikerül is magas hőfokon tartani.

A „Lying Low” már az első pillanattól nagyon megfogott, a kezdeti groove, az összkép nagyon egyben van és húz magával.

A „Guessing Game” egy kicsit elmélkedős hangulatot kelt, de még mindig hűen tükrözi a zenekar világát. A „Lying Low” mellett az egyik kedvencem eddig.

A következő „Suite (Crowded Universe, Nothing Ever Really Waits, Ashes)” továbbviszi az elmélkedős atmoszférát és kicsit felülírja az előző állításom is egyben miszerint, hogy melyik a számomra legjobban tetsző része az albumnak.

A lemez második felében elhangzik a „Wake Me”, ami tényleg kicsit feléleszti a végére a hangulatot, és a „Wind-Up Doll”-lal már visszahozzák az album elején hallhatott energiákat. Nagyon tetszik az anyag egész terjedelmének ez a jól követhető dinamikai építkezése.

A „Gospel”-ben már végképp újra szabadjára vannak engedve a zenészekben rejlő erők; befejezésként még a „Rolling the Bones” és a „That Dance” szólal meg. Mindkettő intenzív, pörgős, jól kivitelezett és igazán élvezetes. A zenészek pozitív energiái átsugároznak még így a rögzített felvételen keresztül is.

Az album hallgatása során többször is elkapott az érzés, hogy egyszer mindenképp ott kell lennem egy Kéknyúl koncerten, és a végére érve ez egy cseppet sem változott. A zenei megoldások, a fúvós hangszerelések, a groove-ok, a hangszerek soundja mind finoman hangolt elemei a teljes és végső hangzásnak. Egy igazán olyan atmoszféra ez, amibe már rengeteg ember visszavágyna az aktuális, otthon elzárkózós helyzetben.


Kéknyúl: Live Live Live (2020)

 1. Put It on My Bill
 2. All Life Long
 3. Wild Cat
 4. Lying Low
 5. Guessing Game
 6. Suite – Crowded Universe, Nothing Ever Really Waits, Ashes
 7. Wake Me
 8. Wind-Up Doll
 9. Gospel 
 10. Rolling the Bones 
 11. That Dance

Vissza a lemezhez