JazzMa

Friss Hírek

AMP – 20242024. május 12.

Lemezpolc kritika:
KunaTones - Rhythms of Passion

KunaTones: Rhythms of Passion 2024. április 15., Hegedüs Zsuzsanna

kunatones-rhythms-of-passion.jpg

KunaTones - Rhythms of Passion (Szerzői kiadás)


Megjelent 2023. december 31-én.

Hűűűha!

Nemrég jelent meg az idén 30 éves zenei múlttal rendelkező Kuna testvérek lemeze.

Miért a "hűűűha"?

Egy, mert elképesztően jó zene ez!

Öt: mert ennyi dal szerepel az albumon.

Hét, mert ez bizony mester szám.

Kilenc, mert kilencen játszanak.

Tizenegy, mert a fenti számsor nagyon is tökéletesen tükrözi a zene, a hallás és a matematika szoros rokonságát.

Tizenhármas, mert a 13-as akkordhoz eljutva egy fontos felismerésünk van. Ha egy 13-as akkord hangjait sorba tesszük: megkapjuk a teljes skálát.

A fenti számsor egyfelől egy tökéletes aritmetikai számsor. Másfelől pedig, így egymásutániságukban a természet rendjét szimbolizálják.

Az album öt szerzeményének belső értékeit egy-egy szám (5-7-9-11-13) határozza meg - miközben végig 4/4-es marad az ütemmutató.

Ez a lemez igazán rászolgált a szuperlatívuszokra!

A dalok zseniálisak. Az egész album friss, modern, kicsattan az élettől! Csodálatos az a rengeteg zenei réteg, ami megjelenik a kompozíciókban!

Mélyenszántó gondolatok, mélyreható érzések bukkannak fel bennünk a hallgatásakor, ám a lemez egyáltalán nem elvont, nem öncélú. Kreatív, fiatal, lendületes, előremutató! Erőteljes zenei impulzusok vesznek bennünket körül. Gazdag fúvós felrakásokat, attraktív szólókat hallhatunk. A dalokban megszólaló énekbetétek szerves részei a kompozícióknak. Hangulatában mindegyik szám teljesen más, mintha egy 5 epizódból álló (élet)sorozatot néznénk. Személy szerint nagyon várom a folytatást!

A Kuna testvérek idén harminc éve játszanak együtt. Az alapvetően rézfúvós-centrikus hangzást a fúziós jazz műfaján belül a funk, a latin, a jazz-rock elemek és improvizatív közjátékok teszik egyedivé. Főbb inspirációnak a 70-es évek jazz-rock világát (Chick Corea, Maynard Ferguson, Chase) tekintik, melyet modern elemekkel vegyítenek saját, és feldolgozás dalaikban egyaránt.

Decemberben jelent meg a legújabb zenei anyaguk „Rhythms of Passion” címmel, ami az eddigieknél még merészebb formákat keres. Az öt tételes mű a polimetria jegyében íródott - a tételek belső számértékei a természet rendjét szimbolizálják, míg a négynegyedes ütemmutató azt képviseli, ahogy a nyugati ember viszonyul a teremtett világhoz - látszólag folyamatos konfliktusban, de bizonyos pontokon újra és újra találkozva alkotnak egy vibráló, mindig mozgásban lévő egységet.

Püthagorasz, a „számok atyja” tanításának középpontjában a rend állt: a zenei, a matematikai, a kozmikus, valamint az etikai és szociális rend. Úgy vélte, hogy mivel a számok idősebbek a testnél, ennélfogva a hatalmuk is meghatározó, nélkülük lehetetlen elérni a rendet és a szépséget. A Kuna testvérek és zenésztársaik albuma ékesen bizonyítja ezt a tézist.

Számlista:

Overtune (5)

Metropolis (7)

Love (9)

Origin (11)

Return Home (13)

kunatones.jpg

Közreműködnek:

Kuna Gyula - lead trombita

Kuna Valéria - trombita, szárnykürt, ének

Kuna Bence - kürt, ütőhangszerek

Kuna Márton – harsona

Somos András - billentyűs hangszerek, fuvola

Várvölgyi Szabolcs – gitár

Éder Ferenc "Lá" – basszusgitár

Molnár Mátyás – dob


Vissza a lemezhez