JazzMa

Friss Hírek

Névnapi jazz – Béla2021. április 23.
Kis hírek – friss hírek2021. április 23.
Batiste, Jon: We Are2021. április 21.
Lloyd, Charles: Tone Poem2021. április 19.
Mi újság? – Kész Petra2021. április 18.
Varga Dániel: Book of Navi2021. április 13.
Németh János 75!2021. április 12.
Sanders, Pharoah: Promises2021. április 11.

Lemezpolc kritika:
László Attila - Magic City

László Attila: Magic City 2016. november 01., Gáspár Károly

laszlo-attila-magic-city.jpg

László Attila - Magic City (BJO Records)


„Jutalomjáték”

Kaszakő, Things. Mindkét legendás zenekar -több kiváló muzsikus mellett- László Attila nevéhez fűződik. A zseniális gitáros már a 70-es években meghonosította Magyarországon a jazz-rock dallamosabb irányzatát. Dúdolható, igényes pop slágerként értelmezhető témák, „dögös” alappal, és persze jobbnál-jobb improvizációkkal megspékelve. Fontos a jazz megszerettetése, elfogadtatása szempontjából is ez a vonulat, hiszen a műfajtól még idegenkedőket tán könnyebb „megfogni” ilyen jellegű muzsikával, mint például egy Cecil Taylor szólókoncerttel. (Egyébként nagyon szeretem és tisztelem Taylor-t, az Isten éltesse sokáig!) Tovább haladva következett a László Attila Band, majd Quintet, miközben a könnyűzene olyan nagyságaival dolgozott/dolgozik együtt, mint Cserháti Zsuzsa, vagy Horváth Charlie. És ne feledkezzünk meg a nagyszerű Gitár Trióról sem, amelyben Babos Gyula és Tátrai Tibor társaságában játszik.

No de most -sokunk örömére- itt az új László Attila album, a „Magic City”! A felvételen Oláh Kálmán zongorázik és keyboard-ozik, Lattmann Béla basszusgitározik, illetve egy-egy szám erejéig Veres Mónika „Nika” és Charlie hangját csodálhatjuk. Sőt, a Budapest Jazz Orchestra (BJO) -Kollmann Gábor vezetésével- is részese volt a projektnek, hiszen Ők szólaltatták meg az Attila által írt hangszereléseket. Pontosabban hetet „arranzsált” Attila, a „maradék” kettőt Ávéd János („Tell Your Story”) és Subicz Gábor („It’s Already That”) „követték el”.

A lemezen kilenc László Attila kompozíció hangzik el. Ha jól sejtem, ezen dalok közül 7 már szerepelt korábbi, László által fémjelzett korongokon, tehát a Közönség és saját kedvencei csendülnek fel új, pompás köntösbe öltöztetve. Az új dalok: Magic City + La Montagne.

Kifejezetten jól áll a számoknak a big band hangzás! A „groove”-ok lüktetése, a témák feszültsége és/vagy szépsége, a rögtönzések világszínvonala még hangsúlyosabban jelennek meg a BJO közreműködésének köszönhetően.

László Attila játéka néhány ütem elhangzása után felismerhető, annyira egyéni, energikus, ízléses és melodikus. A „Magic City” kapcsán is így van ez, hiszen, ha nem tudnám, ki gitározik a CD-n, maximum fél perc szükségeltetne a helyes megfejtés kimondásához. Bizony a glóbusz bármely részén megállja a helyét, nem csoda, hogy -többek között- olyan nagyságokkal koncertezett, mint Randy Brecker, David Friedman, vagy Bob Mintzer.

Persze ha Attiláról esik szó, mindenképpen említést kell tennem arról, hogy nem „csak” művészként, emberként is fantasztikus! Segítőkész, jóindulatú, őszinte és kedves! Példakép mindannyiunk számára; nagy ajándéknak tartom, hogy ismerhetem!

A „Magic City” első percétől az utolsóig valami megfoghatatlan szabadságérzés, boldogság szállt meg! Minden hangból, akkordból süt a pozitivitás, az életszeretet. Hallatszik, hogy a zenészek lubickoltak a „Jó Muzsika Áldott Tengerében”. László Attila egyfajta antológikus munkával lepett meg minket, mely -azt gondolom- jól megérdemelt jutalomjátéka is volt egyben. Biztos vagyok benne, hogy már megvannak a következő lemezre szánt új dalai, amit nagyon várunk! Addig viszont a téli hónapok fagyosságát ellensúlyozandó, induljunk „Varázs Város”-ba, ahol mindig süt a nap, szeretik egymást az emberek, és csak finom zene szól; köszönhetően a polgármester úrnak, László Attilának!

ui.  Bújkál bennem a kisördög, úgyhogy döntöttem, leírom: bizonyára az egész lemez tetszene olyan -sajnos már eltávozott- géniuszoknak is, mint Charlie Parker, Bill Evans, Michael Brecker, Jaco Pastorius, és még folytathatnám hosszasan a sort, de szerintem a nyolcadikként elhangzó, „Egy szippantás a jóból” lenne valamilyen rejtélyes okból a kedvencük... Sorry, nem bírtam kihagyni!


László Attila & the Budapest Jazz Orchestra: Magic City (BJO Records 2016)

1. Doctor Q

2. Soul to Soul

3. Downhill

4. La Montagne

5. It’ Already That

6. Magic City

7. When You Came

8. Egy szippantás a jóból

9. Tell Your Story


László Attila – gitár

Oláh Kálmán – zongora, keyboards

Lattmann Béla – basszusgitár

Veres Mónika „Nika” – ének (7)

Charlie – ének (8)

Budapest Jazz Orchestra


Vissza a lemezhez