JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2018. február 17.
Mezei Szilárd: Nút2018. február 15.
Ágoston Béla: Percy Phone2018. február 12.
A BALKÁN JAZZ PROJECT2018. február 11.
Douglas, Jerry: What If2018. február 11.
JazzUp – Farkas Zsolti2018. február 10.
JazzUp – Farkas Zsolti2018. február 10.
East2East: Forest Flower2018. február 10.
Ziegler, Pablo: Jazz Tango2018. február 10.
Downes, Kit: Obsidian2018. február 09.
Tálas Áron: Little Beggar2018. február 05.
Játék – 2018 február2018. február 04.
Lorber, Jeff: Prototype2018. február 04.
BJC, SoLaTi2018. február 03.
Zoller Attila emlékkoncert2018. február 03.

Lemezpolc kritika:
Lukács Miklós - Budapest anzix

Lukács Miklós: Budapest anzix 2016. január 15., Gáspár Károly

lukacs-miklos-cimbiozis-budapest-anzix.jpg

Lukács Miklós – Cimbiózis - Budapest anzix (Fonó)


„Vigyázó szemeteket Budapestre vessétek!”

Lukács Miklósról már két alkalommal is volt szerencsém értekezni a JazzMa.hu oldalain. „Cimbiózis” című saját albuma, majd a világhírű amerikai szaxofonos, Charles Lloyd „Wild Man Dance”-e kapcsán. Ez utóbbi korongon az idős mester zenekarának tagjaként tűnik fel, ami bizony hatalmas dolog, hiszen Lloyd élő jazzlegenda!

Kénytelen leszek némi önismétlésbe bocsátkozni, de újra le kell szögeznem: Lukács egészen új értelmet adott szeretett népi hangszerünknek! Másik világba, dimenzióba helyezte a cimbalmot. Jazzt játszik rajta, ugyanakkor megtartja az instrumentumhoz tartozó jellegzetes vonásokat. Gondoljunk bele, egy zongoristának hány és hány lehetséges példakép „áll rendelkezésére”, mennyi kiválóság közül választhat magának kedvencet, akinek nyomvonalán elindulhat. Mikinek önmagából kellett felépítenie zenei egyéniségét. Persze bizonyára hallgat/hallgatott nagy jazzistákat  -fúvósokat, pianistákat, gitárosokat-, de mégis csak más „pálya” a cimbalom. Más, más, de sikerült integrálnia -amit csak lehetett-, és megszületett valami egészen egyedülálló a glóbuszon!

A „Budapest anzix” nevet kapta Lukács Miklós új felvétele, mely a Fonó gondozásában látott napvilágot. Nyertes csapaton ne változtass, tartja a fáma, legalábbis ami a sportot illeti. Azt gondolom, igaz ez a muzsikára is. Így tett Miki, és ahogyan eddig, most szintén Orbán György bőgőzik és Baló István dobol. Ez a Lukács Miklós - Cimbiózis. Három nagyszerű, erős egyéniséggel bíró művész. A magyar jazzélet meghatározó alakjai. És nagyon érzik egymást! Valóban szimbiózisban működik a Cimbiózis. Rezdülések, sóhajok, mosolyok. Csak együtt! Tán ez a titkuk.

Kilenc dal hangzik el az albumon. Nyolc Lukács kompozíció, és egy igazi magyar világsláger, a „Szomorú vasárnap”, Seress Rezső munkája. Eddig is magas színvonalon „zeneszerzősködött” Miki, azonban a „Budapest Anzix”-on szárnyal! Számaiban megjelenik a mainstream vonulat („Mr. Monk”), a meditatív, filozofikus irányzat („Hajnal – Dawn”), a filmzenékre hajazó, kifejező stílus („Nyüzsgés – Coming and Going”), lányának („Vani”) és feleségének („Veled - With You”) írt melódiáiban pedig a jazz standard-ek hangulata köszön vissza, a „Vani”-ban némi magyar és közel-keleti népzenével fűszerezve.

A címadó „Budapest anzix” valóban képeslapszerűen mutatja be -Lukács Miklós szemüvegén keresztül- fővárosunkat. Csendes és zajos, tiszta és szennyezett, békés és háborgó. Tökéletesen visszaköszön Budapest kétarcúsága a mű által.

Sok, vagy inkább rengeteg feldolgozását hallottam már a „Szomorú vasárnap”-nak. Mikiék egy cimbalom - trombita, baljós hangulatú bevezetővel kezdik el Seress „öngyilkosok himnuszát” (mindjárt kitérek rá, ki is a -most még titokzatos- fúvós), aztán Orbán Gyuri veszi át a főszerepet, hiszen a témát majd az improvizációt is „ráhagyta” a „zkv”, és „csak” kíséri a bőgőst. Azt gondolom, az egyik legjobb változata született meg a „Gloomy Sunday”-nek. Respect, fiúk!

Két szenzációs vendégművész is szerepel a lemezen. A „Vani”-ban Winand Gábor énekel, a „Veled - With You”, és a „Szomorú vasárnap” „guest”-je  Fekete-Kovács Kornél (trombita, szárnykürt). Nos, két olyan név, akik miatt már önmagában véve leemeli az ember a polcról a CD-t, és komolyabb gondolkozás nélkül a pénztár felé indul. „Natürlich” ezúttal is remekeltek!

Mostanság, az internet markaiban vergődve -persze önként tesszük...-, kevesen küldenek képeslapot. Tudják, olyan valódi, színes látképpel díszítettet. A „Budapest anzix” pótolja az űrt, mert utaztat. Lelkünkben indít el diavetítést, mely nyugtat, de jó értelemben véve fel is ráz. Lukács Miklós és csapata újra nagyot alkotott; tessék csak hallgatni!


Lukács Miklós – Cimbiózis: Budapest anzix (Fonó 2015)

1. Mr. Monk

2. Hajnal - Dawn

3. Ébredés – Waking

4. Nyüzsgés – Coming and Going

5. Vani (Lányomnak – For My Daughter)

6. Budapest anzix

7. Veled – With You (Marikának – For Marika)

8. Afterdark

9. Szomorú vasárnap – Gloomy Sunday


Lukács Miklós – cimbalom

Orbán György – bőgő

Baló István – dob

Winand Gábor – ének (5)

Fekete-Kovács Kornél – trombita, szárnykürt (7, 9)


Vissza a lemezhez