JazzMa

Friss Hírek

Opus újranyitó koncert2020. július 03.
Darche, Natalie: Joue2020. július 03.
JazzUp – Kuti Laura2020. július 02.
JazzUp – Dimák Patrik2020. június 25.

Lemezpolc kritika:
Modern Art Orchestra - Music à la Pangea

Modern Art Orchestra: Music à la Pangea 2019. július 05., Gáspár Károly

modern-art-orchestra-music-a-la-pangea.jpg

Modern Art Orchestra - Music à la Pangea (TOM-TOM Records)


„Vigyázó szemetek a Balkánra vessétek!”

A Fekete-Kovács Kornél által vezetett Modern Art Orchestra (MAO) folytatva sorozatát, ismét egy olyan albummal állt elő, melyen egy szerző munkái köré épül az anyag. Ezúttal a kiváló hegedűs, brácsás, énekes, Szirtes Edina „Mókus” műveiből állt össze a repertoár, és látott napvilágot a „Music à la Pangea” címet viselő korong.

„Mókust” jól ismerhetik a jazz rajongói, de más műfajok kedvelői is, hiszen a művésznő több területen mozog, nagy sikerrel.

Az új CD-n Szirtes Edina nyolc kompozíciója csendül fel. Hegedűn és brácsán működik közre, de természetesen énekel is. Rajta kívül még egy vendég csatlakozott a MAO-hoz, Lukács Miklós cimbalmos.

„A darabok születését a környező népek zenéje inspirálta.” - írja -többek között- Mókus az album belső borítóján olvasható szövegben.

Nos, valóban így van, de azért elsősorban balkáni „feeling” járja át a „Music à la Pangea”-t. Bartóki hatást is felfedezni vélek, azonban a fő csapásirány erősen déli irányba mutat.

Bevallom őszintén, picit kezd már unalmas lenni ez a jó kis pörgős, páratlan ritmikájú world music-jazz vegyítés. Annyi, de annyi ilyen jellegű anyag született az utóbbi évtizedekben -jók, rosszak-, annyiszor vitték, vagy akarták vinni a jazzt a Balkán felé, hogy nem igazán tud újat mutatni már egy ilyen jellegű lemez.

Ha már Balkán (is); Borbély Mihály és Dresch Mihály őszinte, szívből jövő zenéje etalon számomra. A két Mihály esetében mindig, de mindig ott van a jazz fősodrásának finom, de hangsúlyos „használata”, és -ami nagyon fontos- tisztelete!

A jazz önálló entitás, mely ideig-óráig bármit képes a hátán cipelni, de egy idő után kihúzza magát, és szabadságért kiált.

„Mókus” darabjai professzionálisak, a hangszerelések nagyszerűek, a zenészek világszínvonalúak. Kísérletről van szó, ezt is említi jegyzetében Szirtes. Igen ám, de ezt a kísérletet már sokszor végigcsinálták mások.

Árulkodó, hogy az utolsóként felcsendülő, mindössze 50 másodperces „11-13 Piano Solo Alternate Version” milyen ovációt, örömet váltott ki a MAO művészeiből -ez hallható is a felvételen-, hiszen itt -egyfajta „hülyéskedésként”- swingbe vált át a ritmusszekció Cseke Gábor zongorista szólója közben.

Lehet mondani, hogy ez a Gáspár Karcsi milyen konzervatív, vaskalapos. Olyan szempontból vállalom is ezt, hogy bizony a JAZZ szent ügy, és hiába akarjuk az ég kékjét zöldnek, sárgának, vagy bármely színűnek mondani, látni-láttatni, marad az gyönyörű, kristálytiszta kék. Mindörökké!


Modern Art Orchestra Plays of the Music of Edina Szirtes: Music à la Pangea (TOM-TOM Records 2019)

1. Pörgettyű

2. Furfangos Frigyes

Music à la Pangea

3. 11-13

4. Merengős

5. Dudásos

6. József Attila: Egyedül

7. Macedon II.

11-13 Piano Solo Alternate Version


Szirtes Edina „Mókus” – hegedű, brácsa, ének

Lukács Miklós – cimbalom

Cserta Balázs – furulyák, duda, tárogató, klarinét, tenorszaxofon, EWI

MAO, vezető: Fekete-Kovács Kornél (trombita, szárnykürt, vezénylés)


Vissza a lemezhez