JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2020. február 26.
Tzur, Oded: Here Be Dragons2020. február 25.
Alexander, Joey: Warna2020. február 24.
GINA ÉS TÁRSAI2020. február 22.
HÁROM KÉRDÉS - Nagy Emma2020. február 21.
PÁLYÁZATI FELHÍVÁS2020. február 19.
SZELLEMIDÉZÉS2020. február 18.
JazzUp – Gerendás Ruben2020. február 13.
Lyle Mays halálára2020. február 11.
SCOTT, A HÍDEMBER2020. február 07.
Oscar Pettiford (1922-1960)2020. február 03.
Jazz Grammy-díjak 20202020. január 27.
Az év fiatal jazz-zenésze V.2019. szeptember 14.

Lemezpolc kritika:
Nigun - Live inem Sargfabrik

Nigun: Live inem Sargfabrik 2016. október 05., Bereczki Bálint

nigun-live-inem-sargfabrik.jpg

Nigun - Live inem Sargfabrik (Fonó Records)


Nemrégiben jelent meg a Nigun legújabb anyaga, a Live inem Sargfabrik (Élőben a koporsógyárból). Az apokaliptikus hangzású cím ne tévesszen meg senkit, arról van szó, hogy a bécsi Sargfabrik színpadán lett rögzítve. Miután a banda lenyomta első műsorát itt, hamarosan a zenekarvezető, Párniczky András (gitár) postaládájába landolt a koncert felvétele, amiről visszahallgatva azonnal kiderült, hogy a Nigun legjobbja Párniczky szerint is, a többi muzsikus szerint is. Szerencsére nem sok idő kellett, hogy lemez (CD) formában öltsön testet.

Az album nemcsak „két év munkájának teljes lenyomata”, hanem a Nigun esszenciája is egyben.  Aki ismeri őket, az tudja, hogy a zsidó zene és a jazz kapcsolata náluk nem a domináns fríg, vagy az ukrán dór skálák ismételgetéséből táplálkozik. A tradicionális dallamok csak kiindulópontjai a zenének, ezek mögé lát Párniczky sajátos, bartóki megközelítésében (a Bartók Electrified projektje éppen a nagy zeneszerző világát kutatja). A modern gondolkodás pedig nem áll ellentétben a hagyományos dallamok tiszteletével és szeretetével, hanem újrateremti azokat, eleven, vagy szakrális természettel, a jazz szerkezetében. A Live inem Sargfabrik egy ilyen teremtési folyamat dokumentációja.

A nyitó „Yiddishe Honga” remekül vezeti be a lemezt, Bede Péter (szaxofon, tárogató) hozza a témát, Párniczky dülöngélő akkordjai felé, Ajtai Péter (bőgő) makacsul kitartott, vonózott hangjai feszültséget teremtenek, ami a szám végére kiáradó lüktető katarzisban csúcsosodik ki Baló István (dob) energikus tempóinak köszönhetően. A „Der Neiner Doina” feedbackes gitárszólójában van valami misztikus, Bede szólója a „Visszatérés”-ben remek példa arra, ahogyan egy hagyományos dallam hogyan ölt új testet egy modernebb megközelítésben. A „Jó testvérek” csendesebb hangvételű, szép darab, a záró, eklektikus „Bulgar” pedig izgalmas összefoglalása a korongnak, nagyszerű improvizációkkal tarkítva.

A Live inem Sargfabrik rendkívüli lemez, a Nigun eddigi legkülönlegesebb dobása. Ráadásul gyönyörűen szól. Több mint két zenei világ találkozása.


Vissza a lemezhez