JazzMa

Friss Hírek

Gyakornokokat keresünk2022. szeptember 30.
Lakatos Ágnes 60!2022. szeptember 30.
Kay, Helena: Golden Sands2022. szeptember 28.
Justyna, Wojtek: Thrice2022. szeptember 18.

Lemezpolc kritika:
Orbán György - Nairobi

Orbán György: Nairobi 2022. június 07., Gáspár Károly

orban-gyorgy-coltrane-legacy-nairobi.jpg

Orbán György Coltrane Legacy - Nairobi (Fonó Records)


„Nagy utazás”

2017-ben, John Coltrane halálának 50. évfordulóján hozta létre a hazai jazz szcéna meghatározó egyénisége, Orbán György (1978) bőgős hattagú, Coltrane Legacy nevű formációját. Most a Fonó gondozásában megjelent a zenekar első albuma „Nairobi” címmel!

Coltrane (1926-1967) a jazztörténet egyik legjelentősebb alakja volt szaxofonosként és zeneszerzőként egyaránt, akinek spirituális muzsikája örökérvényű és mérvadó minden jazzista számára a világon.

Gyuri a legmagasabb szintet képviseli a műfajban, és partnerei kapcsán ugyanez elmondható, hiszen a szextettben Molnár Sándor tenorszaxofonzik, Soso Lakatos Sándor altszaxofonozik, Oláh Kálmán Jr. szopránszaxofonozik, Oláh Krisztián zongorázik, és Pecek Lakatos András dobol. Igazi szupercsapat!

A kiváló hangszerelések Oláh Krisztián nevéhez fűződnek.

A korongon a címadó dalt („Nairobi”) Orbán György jegyzi, a „San-Yi-Ka” című számot pedig Oláh Krisztián jegyzi.

Ezeken kívül felcsendül még a Coltrane művek közül az „India” és a „Liberia” egyvelegként, de a „Naima” és a „Brasilia” szintén helyet kapott a repertoárban, mint ahogyan a híres, természetesen Coltrane előadásában is ismert jazz standard, a „The Night Has a Thousand Eyes”.

Orbán zeneszerzői oldala eddig nem volt ismert számomra, de most bizony ezen a téren is rendkívül erősen bemutatkozott, hiszen a „Nairobi” egészen különleges kompozíció! A páratlan ritmusok váltakozására épülő, feszes lüktetésű melódia méltó tisztelgés Coltrane előtt.

A „Nairobi”-t felemelő érzés volt végighallgatni, mert megidézi Coltrane zenekarainak szellemiségét, de mégis a muzsikusok egyéniségének maximálisan helyet nyújtó produkcióról van szó, mely nem „copy”, annál inkább saját univerzum létrehozása Orbánék részéről.

Egyetlen fájdalmam az anyaggal kapcsolatban, hogy Oláh Krisztián fantasztikus játékát -képzavarral élve- nagyítóval kell keresni, mivel olyan halk a zongora a felvételen...

Ettől függetlenül a „Nairobi” világszínvonalú lemez, melyet nagy szeretettel ajánlok minden kedves Olvasónk figyelmébe!


Orbán György Sextet – Coltrane Legacy: Nairobi (Fonó 2022)

1. India - Liberia

2. Nairobi

3. San-Yi-Ka

4. Naima

5. Brasilia

6. The Night Has a Thousand Eyes


Orbán György – bőgő

Molnár Sándor – tenorszaxofon

Soso Lakatos Sándor – altszaxofon

Oláh Kálmán Jr. – szopránszaxofon

Oláh Krisztián – zongora, hangszerelés

Pecek Lakatos András – dob


Vissza a lemezhez