JazzMa

Friss Hírek

Névnaposok – Illés2024. július 20.
NEQ jazzelő naplemente2024. július 17.
Fur: Bond2024. július 12.
Söndörgő: Gyezz2024. július 07.

Lemezpolc kritika:
Palotai Csaba - Sunako

Palotai Csaba: Sunako 2023. október 10., Salvai Ádám

csaba-palotai-sunako.jpg

Csaba Palotaï – Sunako (BMC Records)


A sivatagi blues színei

Harmadik közös albumát jelentette meg az előző hónapban Palotai Csaba és Steve Argüelles kettőse. Egy trióvá fejlődve (Simon Drappier-nek köszönhetően) hozták létre a “Sunako”-t, ami lefordítva annyit jelent: a “homok gyermeke”. Sivatagi blues, funk-rock, táncos ritmusok és gitárszólók.

A lemez a BMC Records gondozásában készült el, ez pedig már a hetedik Palotai Csaba album, ami a kiadóhoz köthető. A gitáros mellett a már említett Argüelles hallható dobon (illetve két dalban saját szövegeivel is hozzájárul), valamint Simon Drappier bariton gitáron. A felvételek rögzítésére tavaly május 29 és 31-e között került sor, a keverés Argüelles munkája volt, a lemez producere pedig Gőz László.

Az első dal első pillanataitól kezdve értelmet nyer a BMC oldalán található leírás: tényleg azt érezhetjük, mintha a Khruangbint hallgatnánk egy jazzes interpretációban. Egy jól megjegyezhető, markáns dallam után hosszú, repetitív, atmoszférikus részek következnek. Elnyújtott, pszichedelikus hangzások váltják egymást, miközben a repetitív keretek mellett folyamatos az apró kitekintés, egymásra reflektálás és a masszív, táncoltatós ritmus.

A dallamok alkotásában, a ritmizálásban nagyon sok zenei hatás tetten érhető, ahogyan Palotai diszkográfiájára is jellemző a műfaji sokszínűség. 2016-ban, “Deserter” címmel jelent meg szólólemeze, továbbá meg kell említeni a Bartókra reflektáló népzenei-kamarazenei anyagát, a 2021-es “Cabane Perchée”-t is. A mostani, “sivatagi blues” hangulatot megörökítő “Sunako” funk-rock és trance területekre viszi a hallgatót, amiben kiemelt szerep jut a gitárszólóknak.

A formáció eredetileg a “Japán lányok a kikötőnél” című némafilm élőzenével kísért vetítésére állt össze, a közös zenélést folytatva választották a “Sunako” elnevezést, aminek az eredménye lett a mostani album. A japán kifejezés és a sivatagi blues hangulat - a dalokat hallgatva - az egyik kedvenc anime-sorozatom világára emlékeztetett. A műfajában nemzetközi szinten klasszikussá vált “Cowboy Bebop” betétdalai is lehetnének ezek a szerzemények.

A minimalista, törzsi dobolásként jellemezhető játékával, valamint az egyéni omnichord szintetizátorával, vocoderével és szövegeivel színesíti Argüelles a dalokat. Hozzájuk csatlakozik Drappier gitáron, arpeggionén és nagybőgőn, így közösen pedig tényleg egy szokatlan és izgalmas zenei összhatást alkotnak a szűk 50 percen keresztül, ami az album “menetideje”. Minden hangszeres zenét kedvelő embernek nyugodtan ajánlom, aki képes a teljes figyelmét, hangulatát a dalokra összpontosítani és kizárni a külső hatásokat.

A lemezen található dalok közül többhöz is készült live session videó, ezek már elérhetőek a YouTube-on:

https://www.youtube.com/watch?v=vCYBzCiu7Vs

Csaba Palotaï, Simon Drappier, Steve Argüelles: Sunako (2023, BMC Records)

  1. Ave de Clichy
  2. Air
  3. Buckboard
  4. Arsenal
  5. Phosphore II
  6. Henriette
  7. Dalva
  8. Messe de Nostre Dame
  9. The Trail
  10. Ricerca

Vissza a lemezhez