JazzMa

Friss Hírek

AMP – 20242024. május 12.

Lemezpolc kritika:
Palotai Csaba - The Deserter

Palotai Csaba: The Deserter 2016. február 19., Gáspár Károly

palotai-csaba-the-deserter.jpg

Palotai Csaba - The Deserter (BMC Records)


„Csaba meséi”

Huszonéves lehettem, amikor utoljára hallottam Palotai Csaba gitárosról. Abban az időben még itthon élt és játszott. Később úgy értesültem, hogy Franciaországba helyezte át székhelyét, de karriere alakulásáról nem sokat tudok. Minden esetre nagy örömmel vettem kezembe az aktuális „kritizálandó” albumot, melyen az Ő nevét olvastam.

A BMC Records gondozásában jelent meg januárban Csaba lemeze, a „The Deserter”. Hogy a címadásnak -„The Deserter”, azaz „A szökevény”- van-e köze saját életéhez -tehát egyfajta menekülés volt részéről Magyarország elhagyása-, nem tudom. Talán úgy gondolta, külhonban nagyobb lehetőségek adódnak számára a kiteljesedéshez. No mindegy, nem akarok magánéletében vájkálni, lényeg az, hogy most új anyaggal jelentkezett!

A „The Deserter” 11 dalt tartalmaz. Csaba kompozícióit és erdélyi népdalok feldolgozásait hallhatjuk szóló gitáron. Persze, ha egy gitáros előveszi a „kütyüit”, ott aztán a jóég tudja hányféle „sound” kerül elő. Így tett Palotai is, aki gyakorlatilag minden számban más-más hangzást csalt ki hangszeréből, plusz dobgépet is bevetett néhány „track” erejéig. A változatosság garantált, akiket elijesztene az „egy szál gitár = tábortűz effektus”, megnyugtatom, semmi hasonlóról nincs szó!

Igen nehezen tudnám egy stílusirányzat fiókjába betuszkolni a „The Deserter” világát. Palotai Csaba gyakorlatilag egy gitár antológiát készített, ráadásul tette ezt hihetetlen könnyedséggel, légiességgel, és persze nagy tudással! Amellett, hogy „kihallatszik” játékából a mainstream jazz nagyfokú ismerete, felfedezni véltem rock, pop, alternatív, blues, country elemeket, de Django Reinhardt alakja is feltűnt, és ne feledkezzünk el a magyar-erdélyi népzene sajátos hangzásának XXI. századi köntösbe öltöztetéséről sem. Ráadásul nem egy munkában egyik kedvenc rendezőm -Quentin Tarantino- filmjeiben elhangzott zenék hangulata köszön vissza. (Például a „Kill Bill”-re gondolok.)

Ritka az olyan felvétel, amelyen egy muzsikus teljesen önfeledten lubickol a „Tehetség és Tudás-tavában”. Csaba CD-je abszolút ebbe a kategóriába tartozik! Őszinte vallomások, szép mesék, érdekes történetek; ez a „The Deserter”.


Palotai Csaba: The Deserter (BMC Records 2016)

1. Bienvenido Stranger

2. Blue Beard

3. The Debt 1: Burning House

4. The Debt 2: Military Recruitment/Verbunk

5. The Debt 3: Shepherd/Kecskés

6. Say Hello (At Least)

7. Paros Island

8. Noisy Loneliness/Bruyantes Solitudes

9. Menenghina (A Courtesan’s Ballad)

10. The Dilemma

11. The Debt 4: Accompaniment to a Dead Man


Palotai Csaba - elektromos gitár, dobgép


Vissza a lemezhez