JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2020. február 17.
JazzUp – Gerendás Ruben2020. február 13.
Lyle Mays halálára2020. február 11.
GOLDMUND ÚJ ÚTJAI2020. február 10.
SCOTT, A HÍDEMBER2020. február 07.
Tolstoy, Viktoria: Stations2020. február 04.
Oscar Pettiford (1922-1960)2020. február 03.
Jazz Grammy-díjak 20202020. január 27.
Az év fiatal jazz-zenésze V.2019. szeptember 14.

Lemezpolc kritika:
Peller György - Let There Be Jazz

Peller György: Let There Be Jazz 2020. január 02., Gáspár Károly

drpeller-jazzband.jpg

Peller György - Let There Be Jazz (Szerzői kiadás)


„Jogi esetek”

Dr. Peller György jogász a paragrafusok mellett a jazz muzsika világában is igen jól kiismeri magát, hiszen szaxofonon játszik.

Zenekara -a Dr. Peller Jazzband- havonta ad nagy sikerű koncerteket Pilisszentivánon (is), mely alkalmakkal a hazai jazz szcéna jeles képviselői közül hívnak meg egy-egy művészt vendégként.

A 2019-es év végén jelent meg a formáció első albuma, „Let There Be Jazz” címmel.

A korongon Peller társai: Hegedüs Zsuzsa énekes (aki egyben élete párja), Molnár Zoltán trombitás-szárnykürtös, Kovács Tamás gitáros, Kozák Zoltán basszusgitáros, és Csomós Feri dobos, aki azért „Ferizek”, mert a CD-n is ilyen formában olvasható keresztneve.

A felvételen a „Blues from Space” elnevezésű Peller opusban Mészöly Márton gitárjátékát élvezhetjük.

A korongon nyolc dal csendül fel, a „Népies Blues”, a „Steps”, és a „Blues from Space” Peller György munkái, de hallhatjuk Wayne Shorter klasszikusát, a „Footprints”-et, Spencer Williams kompozícióját, a „Basin Street Blues”-t, Jimmy Van Heusen és Johnny Burke gyönyörű melódiáját, a „Polka Dots and Moonbeams”-et, Thelonious Monk szerzeményét, az „In Walked Bud”-ot, és Horace Silver „Peace”-ét.

Instrumentális és énekkel elhangzó dalok követik, váltják egymást a lemezen; a vokális számok közül kiemelném a „Footprints”-et, hiszen igen ritkán hallani énekestől a témát, pláne úgy, hogy szöveggel adja elő. Hegedüs Zsuzsa nagyszerű stílusérzékkel oldotta meg a feladatot, új színt adva a már rengeteg feldolgozást megélt témának.

De a „Polka Dots and Moonbeams”-ben nyújtott szépséges, szívvel-lélekkel telített előadása is élményszámba megy.

Peller György szerzeményei rendkívül jó arányban fuzionálják a mainstream jazz, a standard-ek, és a magyar népzene stílusjegyeit. Szaxofonozása mellett, komponistaként is érdemes odafigyelni Gyurira!

A Dr. Peller Jazzband albuma kiváló hangulatú anyag lett, mely tanúbizonyságot tesz afelől, hogy egy nagyszerű művészekből álló, összeszokott zenekarról van szó, akik szólistaként és csapatjátékosként egyaránt magas minőséget képviselnek.

Remélem, nem vívom ki a tagok haragját, ha egy valakit emelnék ki különösképpen a sorból, de nem mehetek el szó nélkül Csomós Feri világszínvolú dobolása mellett! A nagyszerű muzsikus néhány évnyi kihagyás után, az utóbbi időben tért vissza a jazz fedélzetére, és a „Let There Be Jazz” kapcsán újra bizonyította, hogy hatalmas tudású, ízléses zenész, aki a legnagyobb alázattal kísér, ugyanakkor minden megmozdulása arról tanúskodik, hogy „supreme” szintet képvisel.

Remekül fejeződött be az óév a Dr. Peller Jazzband számára ezzel a koronggal, és kívánom, hogy az újév hasonlóan folytatódjon!


Dr. Peller Jazzband: Let There Be Jazz (Szerzői kiadás 2019)

1. Népies Blues/Folklike Blues

2. Footprints

3. Basin Stree Blues

4. Steps/Lépések

5. Blues from Space/Blues az űrből

6. Polka Dots and Moonbeams

7. In Walked Bud

8. Peace


Dr. Peller György – tenorszaxofon

Hegedüs Zsuzsa – ének

Molnár Zoltán – trombita, szárnykürt

Kovács Tamás – gitár

Mészöly Márton – gitár (5)

Kozák Zoltán – basszusgitár

Csomós Feri – dobVissza a lemezhez