JazzMa

Friss Hírek

Mr. MR Budapesten2019. május 18.
HBD2U, BILLY COBHAM2019. május 17.
HÁLÓ JUBILEUM2019. május 16.
BILLY COBHAM 75!2019. május 16.
Billy Cobham 75 éves2019. május 16.
ÜDVÖZÜLÉS ÉLŐBEN2019. május 11.
XII. BODAJKI JAZZ TÁBOR2019. május 11.
Modern május2019. május 09.
Nagy Emma: Set to Face2019. május 07.
Játék – 2019 május2019. május 05.
Elhozta New York-ot2019. május 05.
Ross, Joel: KingMaker2019. május 05.

Lemezpolc kritika:
Szőke Szandra - Memory Palace

Szőke Szandra: Memory Palace 2015. február 21., Takács Noémi

szoke-szandra-quintet-memory-palace.jpg

Szőke Szandra Quintet - Memory Palace (Hunnia Records)


Szőke Szandra a jóbarátom, ezért a személyes hangvétel vélhetően érezhető lesz a lemezajánlásomban. A Kőbányai Zenei Stúdióban ismertem  meg, ahol magam is tanulok. Szeretem, ha valaki igaz, őszinte ember, olyan a színpadon is, mint a való életben. Szandra mer a színpadon és a lemez felvételein is nagyon szuggesztív, személyes lenni. Számomra az is példaértékű, hogy nem pusztán szerző és frontember, de a zenekar menedzselését is a vállán hordja. Szinte önerőből, pénzt és energiát nem kímélve rakta össze szakmai pályafutása első önálló albumát.
Saját szerzeményeit, szövegeit énekli, melyeket társszerzőjével a quintet zongoristájával, Cseke Gáborral jegyeznek. Összeszokott formációról van szó, olyan rutinos és képzett zenészekkel, mint Fekete István (trombita), Oláh Péter (nagybőgő), Pusztai Csaba (dob és ütőhangszerek), valamint a már említett zseniális zongorista - Cseke Gábor.
A lemez, mint említettem saját dalokat tartalmaz, részben angol nyelven. Ennek nem divathóbort az oka, Szandra sok évig élt külföldön, tökéletes kiejtéssel, anyanyelvi szinten beszél angolul. Kivételt képez Novák Péter „Gyémánt“ című dala, valamint a „Zöld“, melynek szövege Federico Garcia Lorca tolla nyomán Nagy László fordításában hallható.
A dalok többsége melankolikus, de léleksimogató és végtelenül emberközeli. Nagyon szeretem a „Monochrome“, a „Memory Palace“ és a „Now Sleeps“ című dalt. A  „Wool“ rendkívüli módon érzéki, a „Whitewater“-ben imádom a felemelően előadott elszavalt részt. Szandra szövegei mélyek, de játékosak. A hangja pedig finoman simogató. Olyan, mintha mellettem ülne a kanapén és a fülembe dúdolna. A hangszerelések, a zenei szövet ízlésesesen visszafogott, keveset adagolnak, ezzel tartva fenn a hallgató étvágyát. Csak az igazán jó, bölcs zenészek képesek erre. Telis-tele vannak a dalok gyönyörű dallamokkal, hangulatos szólókkal.
Mindenkit arra bíztatok, hogy hallgassa Szandra dalait és latogasson el a Szőke Szandra Quintet koncertjeire. Nyíltan bevallott elfogultságom ellenére biztos vagyok benne, hogy mindenki szeretni fogja, a formáció pedig méltán lesz egyre népszerűbb.
Rosszat, meg írjon róluk más, ha tud! :) (Azt már nem, mert letöröm a derekukat! – A szerk.)


Szőke Szandra Quintet - Memory palace (2015)
1. Monochrome
2. Wanderlust
3. Wool
4. In Between the Lines
5. Whitewater
6. Gyémánt
7. Memory Palace
8. Zöld
9. Now Sleeps


Vissza a lemezhez