JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2020. február 17.
JazzUp – Gerendás Ruben2020. február 13.
Lyle Mays halálára2020. február 11.
GOLDMUND ÚJ ÚTJAI2020. február 10.
SCOTT, A HÍDEMBER2020. február 07.
Tolstoy, Viktoria: Stations2020. február 04.
Oscar Pettiford (1922-1960)2020. február 03.
Jazz Grammy-díjak 20202020. január 27.
Az év fiatal jazz-zenésze V.2019. szeptember 14.

Lemezpolc kritika:
Szőke Szandra - Memory Palace

Szőke Szandra: Memory Palace 2015. február 21., Takács Noémi

szoke-szandra-quintet-memory-palace.jpg

Szőke Szandra Quintet - Memory Palace (Hunnia Records)


Szőke Szandra a jóbarátom, ezért a személyes hangvétel vélhetően érezhető lesz a lemezajánlásomban. A Kőbányai Zenei Stúdióban ismertem  meg, ahol magam is tanulok. Szeretem, ha valaki igaz, őszinte ember, olyan a színpadon is, mint a való életben. Szandra mer a színpadon és a lemez felvételein is nagyon szuggesztív, személyes lenni. Számomra az is példaértékű, hogy nem pusztán szerző és frontember, de a zenekar menedzselését is a vállán hordja. Szinte önerőből, pénzt és energiát nem kímélve rakta össze szakmai pályafutása első önálló albumát.
Saját szerzeményeit, szövegeit énekli, melyeket társszerzőjével a quintet zongoristájával, Cseke Gáborral jegyeznek. Összeszokott formációról van szó, olyan rutinos és képzett zenészekkel, mint Fekete István (trombita), Oláh Péter (nagybőgő), Pusztai Csaba (dob és ütőhangszerek), valamint a már említett zseniális zongorista - Cseke Gábor.
A lemez, mint említettem saját dalokat tartalmaz, részben angol nyelven. Ennek nem divathóbort az oka, Szandra sok évig élt külföldön, tökéletes kiejtéssel, anyanyelvi szinten beszél angolul. Kivételt képez Novák Péter „Gyémánt“ című dala, valamint a „Zöld“, melynek szövege Federico Garcia Lorca tolla nyomán Nagy László fordításában hallható.
A dalok többsége melankolikus, de léleksimogató és végtelenül emberközeli. Nagyon szeretem a „Monochrome“, a „Memory Palace“ és a „Now Sleeps“ című dalt. A  „Wool“ rendkívüli módon érzéki, a „Whitewater“-ben imádom a felemelően előadott elszavalt részt. Szandra szövegei mélyek, de játékosak. A hangja pedig finoman simogató. Olyan, mintha mellettem ülne a kanapén és a fülembe dúdolna. A hangszerelések, a zenei szövet ízlésesesen visszafogott, keveset adagolnak, ezzel tartva fenn a hallgató étvágyát. Csak az igazán jó, bölcs zenészek képesek erre. Telis-tele vannak a dalok gyönyörű dallamokkal, hangulatos szólókkal.
Mindenkit arra bíztatok, hogy hallgassa Szandra dalait és latogasson el a Szőke Szandra Quintet koncertjeire. Nyíltan bevallott elfogultságom ellenére biztos vagyok benne, hogy mindenki szeretni fogja, a formáció pedig méltán lesz egyre népszerűbb.
Rosszat, meg írjon róluk más, ha tud! :) (Azt már nem, mert letöröm a derekukat! – A szerk.)


Szőke Szandra Quintet - Memory palace (2015)
1. Monochrome
2. Wanderlust
3. Wool
4. In Between the Lines
5. Whitewater
6. Gyémánt
7. Memory Palace
8. Zöld
9. Now Sleeps


Vissza a lemezhez