JazzMa

Friss Hírek

Bartók a Lamantinon2019. június 25.
Huszadszor is Lamantin2019. június 24.
Gyárfások2019. június 21.
Abrams, Casey: Jazz2019. június 20.
HARMÓNIA ÉVADZÁRÓ2019. június 17.
The Partisans: Nit De Nit2019. június 15.
Mezei Szilárd: Citromfa2019. június 13.
Cohen, Avishai: Arvoles2019. június 11.
XII. BODAJKI JAZZ TÁBOR2019. május 11.

Lemezpolc kritika:
Tóth Viktor - LAMU

Tóth Viktor: LAMU 2019. március 10., Gáspár Károly

toth-viktor-lamu.jpg

Tóth Viktor - LAMU (el NEGOCITO Records)


„A szabadság madara”

Tóth Viktor nevét hallva a nyitottság, tolerancia, no és persze a hatalmas tudás jut eszembe. A nagyszerű altszaxofonos hosszú évek óta a hazai jazz szcéna meghatározó alakja, aki mindig a saját útját járja. Soha nem azt keresi, éppen mi a trendi, Ő maga teremt „divatot”.

Most a Tóth Viktor & Mahasimbadavi Players nevű formációjának a 2015-ös Lamantin Jazz Fesztiválon, és a MU Színházban adott koncertjeiből válogatott „LAMU” címet viselő új albuma pörög lejátszómban.

Nemzetközi csapatról van szó, hiszen a belga Bart Maris trombitál, a német Simple One rappel (nyilván művésznév), a Franciaországban tevékenykedő hazánkfia, Szandai Mátyás bőgőzik, illetve a szlovákiai-magyar őstehetség, Hodek Dávid dobol. De három szám erejéig („D&Ae”, „Ablak”, „Jam/ Do My Thing”) váltás van a doboknál, ugyanis a kiváló amerikai Hamid Drake különleges játékát hallhatjuk.

A korongon felcsendülő 12 dal mindegyikét Tóth Viktor jegyzi. Nos, az anyagra -jó értelemben véve- az eklektikus jelzőt használnám. A modern mainstream, az Ornette Coleman-féle free jazz, a hip-hop, a rap, és bizony a klasszikus muzsika motívumai, hangulata, aurája mind-mind betölti a „LAMU”-t.

Nemrégiben volt szerencsém beszélgetni Viktorral az általam szerkesztett és vezetett rádiós jazzmagazinban, ahol elmondta, hogy a „LAMU” egy általuk kitalált, „létrehozott” madár, mely a szabadság jelképe. Pontosan ezt a „feeling”-et testesíti meg számomra a lemez. Megkapó természetességgel haladnak, utaznak-utaztatnak a műfajok, vonulatok közök a művészek, lerombolva a falakat, mégis óvva és életben tartva az igazi jazz zenét!

Tóth Viktorra muszáj figyelni, mert mindig értékeset, maradandót alkot! Így tett -fantasztikus társai segítségével- a „LAMU” kapcsán is. Nyissuk meg szívünket-lelkünket, és tartsunk Velük!


Tóth Viktor & Mahasimbadavi Players: LAMU – Live at Lamantin Jazz Festival (el NEGOCITO Records 2018)

1. Rabbits’ Race

2. Melone Song

3. Rocky

4. D run

5. and more (Yes You Can)

6. D&Ae

7. Afro Kutir

8. Triumph Song

9. Popzene/ Intro

10. Popzene

11. Ablak

12. Jam/ Do My Thing


Tóth Viktor – altszaxofon, fuvola, billentyűs hangszerek

Bart Maris – trombita

Simple One – rap

Szandai Mátyás – bőgő

Hamid Drake – dob (6, 11, 12)

Hodek Dávid – dobVissza a lemezhez