JazzMa

Friss Hírek

Nagy Emma: Synced2022. május 14.
Makovics Dénes 60!2022. május 12.
XV. BODAJKI JAZZ TÁBOR2022. március 22.

Lemezpolc kritika:
Varga Gábor - Cool Jazz Reload

Varga Gábor: Cool Jazz Reload 2022. január 06., Gáspár Károly

varga-gabor-trio-cool-jazz-reload.jpg

Varga Gábor Trio - Cool Jazz Reload (Hunnia Records)


„Újratöltés!”

2020-ban a Varga Gábor Trio „Cool Jazz” című albuma a NativeDSD „Az év lemeze” díját nyerte el jazz kategóriában. Nem csoda, hogy a Közönség és a szakma által egyaránt kedvelt felvétel most folytatást kapott, és megszületett a „Cool Jazz Reload”!

A nagyszerű zongorista, zeneszerző ismét remek ritmusszekciójával vonult stúdióba; Csuhaj Barna Tibor bőgőssel, és Jeszenszky György dobossal, hogy rögzítsék hat kompozícióját.

A koncepció természetesen a „Cool Jazz” által képviselt vonalat gördíti tovább, amely a műfaj rendkívül letisztult, nyugodt, kifinomult útján jár. Nyilvánvaló, hogy Gábor számára az egyik legnagyobb inspirációt Miles Davis legendás albuma, a „Kind of Blue” jelenti továbbra is, hiszen ezt tükrözik szerzeményei és improvizációi egyaránt.

Azt gondolom, Varga játékára nagy hatással volt/van Bill Evans, de ne gondoljuk, hogy az „utánzás bűnébe esik”, mert Gábor kialakította saját, jól felismerhető stílusát. Van ebben jókora szív-lélek-faktor, ugyanakkor a „dögösség” sem hiányzik az általa teremtett világból.

Csuhaj Barna Tibor és Jeszenszky „Jeszi” György a hazai jazz-szcéna kincsei, ékkövei, akik mindig a maximumot nyújtják. Zenei intelligenciájuk, alázatuk páratlan, melyek segítségével komfortos környezetet teremtenek a szólistának.

A Varga Gábor Trio újra nagyot alkotott a „Cool Jazz Reload” révén; hallgassuk, élvezzük a pompás muzsikát!


Gábor Varga Jazz Trio: Cool Jazz Reload (Hunnia Records 2021)

1. Hunting

2. First Time When I Saw You

3. Together

4. Hungarian Dreams

5. Five in Four

6. Alone


Varga Gábor – zongora

Csuhaj Barna Tibor – bőgő

Jeszenszky György – dob


Vissza a lemezhez