JazzMa

Friss Hírek

Loueke, Lionel: HH2021. május 08.
JazzUp – Eck Léda2021. május 06.
Bärtsch,Nik: Entendre2021. május 05.
Mist, Alfa: Bring Backs2021. május 04.
Játék – 2021 május2021. május 02.
JAZZ-KÜLÖNC2021. április 29.
JazzUp – Barcsik Bogi2021. április 29.
Corea, Chick: Trilogy 22021. április 28.
Iyer, Vijay: Uneasy2021. április 25.

Lemezpolc kritika:
Veni (Szász Veronika) - Unfold Live

Veni (Szász Veronika): Unfold Live 2021. február 15., Gáspár Károly

veni-unfold-live.jpg

Veni - Unfold Live (Hunnia Records)


„Veni varázsol!”

Szász Veronika, avagy gyermekkori becenevét immáron művésznévként használva: Veni grafikus, tanár, énekes és zeneszerző. A Hunnia Records gondozásában jelent meg duó formációjának új albuma, „Unfold Live” címmel.

Veni a friss lemezen énekel és elektronikát használ, partnere Bata István pedig egy igazi multiinstrumentalista, aki basszusgitáron, analóg szintetizátoron és furulyán játszik, no meg Ő is igénybe veszi az elektronika segítségét.

Bár stúdiófelvételről van szó, mégis megkapta címében a „live” jelzőt az anyag. Azért történt így, mert a művészek olyan szellemiséggel rögzítették a számokat, mintha ott ült volna a Közönség, megóvva magukat, és nyilván bennünket egy túl steril végeredménytől.

A felvételen 11 Veni szerzemény csendül fel -zene és szöveg tekintetében egyaránt-, két magyar népdal feldolgozása mellett („Szeretőm e táncba”, „Régi szeretőmért”).

Be kell valljam őszintén, ódzkodom az olyan lemezektől, melyeken azt látom valamely zenész neve mellett, hogy elektronika. Arra gondolok ilyenkor, hogy egyfajta gépies, lélektelen „izé” fog megszólalni, ami kong az ürességtől. Lelövöm a poént, most nem ez a helyzet!

Veniék zenéje átfogja, körülöleli a muzsika oly sok stílusát, vonulatát, hogy az már szinte hihetetlen! Van benne jazz, pop, rock, diszkó, magyar és más népek zenéi, például közel-keleti, vagy épp angol, ír, skandináv.

Persze mondhatnánk, hogy world music-ról, vagy crossover-ről beszélünk, de nem! Bár erős progresszivitást érzek a Veni-Bata-féle univerzumban, mégsem szabad beterelni ezt a végtelen szabadsággal rendelkező zenét semmiféle karámba. Hiszen, aki és ami szárnyal, nem lehet, nem kell befogni!

Veni hangszíne is hasonlóképpen sokszínű, mint a muzsikája. Angyali, tiszta, lágy, érintetlen, ugyanakkor ködös, rejtelmes, fájdalmas, mely kíváncsivá tesz, leköt, és simogatva, de ellentmondást nem tűrően megbilincsel.

Bata István felel a hangszerelésekért, melyek tökéletesen illeszkednek a fent leírtakhoz, és emelik még magasabbra a produktumot. A „gépi” kíséretek is ízlésesek, intimek, basszusgitározása pedig nem „csak” az alapok egy hanggal történő megszólaltatására korlátozódik, hiszen gyakran fog a hangszeren bravúrosan harmóniákat is.

Nos, az elektronikus elemeket is tartalmazó zenével kapcsolatos fóbiám nagyban csillapodott az „Unfold Live” hatására. Nagy örömmel ajánlom a korongot azok figyelmébe is, akik hasonlóan vaskalaposak, mint én, de azért le tudják, le akarják dobni azt a nehéz fejfedőt időnként!


Veni: Unfold Live (Hunnia Records 2021)

1. Journey

2. Time We Have Lost

3. Having Fun

4. Grey Ghost

5. Galambom

6. Home

7. S2

8. Down on Your

9. Silent Sigh

10. Don’t Play Around

11. Mess Inside

12. Szeretőm e táncba

13. Régi szeretőmért


Veni – ének, elektronika

Bata István – basszusgitár, analóg szintetizátor, furulya, elektronika


Vissza a lemezhez