JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. április 22.
Pacsirtasirató a Muflonban2024. április 15.

Lemezpolc kritika:
Voice and Bass - Black Crow

Voice and Bass: Black Crow 2021. február 05., Gáspár Károly

voice-and-bass-feat-balint-gyemant-black-crow.jpg

Voice and Bass - Black Crow (Hunnia Records)


„Újabb áldás!”

A művészet, így természetesen sajnos a jazz is kényszerű Csipkerózsika-álmát alussza világszerte. Így aztán még nagyobb örömet okoz mindannyiunknak, ha egy-egy új felvétel mégiscsak napvilágot lát mostanság.

Január 30-án jelent meg a recenzióm a Lakatos Ágnes Special Zone hamarosan megjelenő fantasztikus albumáról, az „I’m Just Singing a Song”-ról, de máris itt pörög lejátszómban a „Black Crow”, mely a kiváló énekes, Lakatos Ágnes, és férje, a nagyszerű bőgős, Csuhaj-Barna Tibor Voice and Bass nevű duó formációjának szintén a közeljövőben polcokra kerülő friss albuma.

Sőt, jónéhány dalban csatlakozott a művész házaspárhoz a hazai jazz-gitározás egyik legjobbja, Gyémánt Bálint is!

A korongon 8 dal hallható: Billie Holiday „God Bless the Child”-jával indulunk, majd a Csuhaj-Barna Tibor (zene) – Enyedi Sugárka (szöveg) szerzőpárostól a „Waiting for the Grey Rain” következik. Ezek után Abbey Lincoln ikonikussá vált munkája, a „Throw It Away” és egy másik zseniális énekesnő, Joni Mitchell kompozíciója, a címadó „Black Crow” csendül fel.

Ötödikként az „Önts vizet” című cigány népdal feldolgozását élvezhetjük, Csuhaj-Barna Tibor hangszerelésében.

Két igazi nagy klasszikussal megyünk tovább, melyek más-más korban születtek, hiszen Pat Metheny „James”-éről és George Gershwin „Summertime”-járól beszélünk.

Befejezésként egy zenéjét és szövegét egyaránt Lakatos Ágnes által fémjelzett szerzemény, az „I’m Just Singing a Song” szólal meg, ami ugye a fent említett Special Zone lemez címadó dala.

Igen nehéz feladat elé állították magukat Ágiék, hiszen melyikünk fülében, szívében-lelkében ne lenne benne az eredeti „God Bless the Child” Holiday-tól, a „Throw It Away” Lincoln-tól, vagy épp a „James” Metheny-től?

Lehet-e, kell-e másként megközelíteni ezeket a számokat? Nos, azt gondolom, úgy, ahogyan a Voice and Bass duó és Gyémánt Bálint tették, mindenképpen!

Némely esetben a metrum, a beosztás bravúros megváltoztatásával tudták más fénytörésbe helyezni a szerzeményeket, de úgy érzem, nem (csak) ez a fő érv a „Black Crow” mellett. Számomra Ági, Tibi és Bálint hatalmas tudása, kisugárzása, na meg a zene iránti szeretetük, tiszteletük és alázatuk azok a tényezők, amelyek egészen lenyűgöztek.

Mindhárman rendkívül erős egyéniségüket „használva” muzsikáltak, érzékeltetve, hogy nyilván ismerik az „original” verziókat, azonban most megmutatják, elénk tárják, Ők mit gondolnak, éreznek ezekkel a témákkal kapcsolatban.

Külön kiemelném: a saját kompozíciók úgy simulnak a legendás dalok közé, hogy az valami csodálatos! A „Waiting for the Grey Rain” és az „I’m Just Singing a Song” bőven megállja a helyét egy „Summertime”, „Throw It Away”, vagy „Black Crow” között.

A Lakatos Ágnes Special Zone „I’m Just Singing a Song”-ja kapcsán írtam, hogy áldás az a felvétel, különösen ezekben a hihetetlenül nehéz időkben. Nos, a „Black Crow” esetében ismételnem kell magam, ez a CD szintén egy isteni áldás, pompás művészek által, a Hunnia Records jóvoltából. Köszönet érte!


Voice and Bass feat. Bálint Gyémánt: Black Crow (Hunnia Records 2021)

1. God Bless the Child

2. Waiting for the Grey Rain

3. Throw It Away

4. Black Crow

5. Önts vizet – Pour Water

6. James

7. Summertime

8. I’m Just Singing a Song


Lakatos Ágnes – ének

Csuhaj-Barna Tibor – bőgő

Gyémánt Bálint – gitárVissza a lemezhez