JazzMa

Friss Hírek

Lage, Julian: Squint2021. június 19.
Frankie Látó 50!2021. június 10.

Lemezpolc kritika:
Arbenz, Florian - Conversation #1: Condensed

Arbenz, Florian: Conversation #1: Condensed 2021. május 31., Salvai Ádám

florian-arbenz-conversation-1-condensed.jpg

Florian Arbenz - Conversation #1: Condensed (Hammer Recordings)


A gitár, trombita és dob trió felállás már egy ideje piszkálja a fantáziám, különösen azóta, hogy hallottam Gilad Hekselman-tól egy felvételt ugyanilyen felállásban. Így aztán azonnal kaptam az alkalmon, ahogy megláttam, hogy a most taglalt lemez zenészei ugyanilyen formában rukkoltak elő egy zenei anyaggal.

A lemez ötlete a svájci dobos, Florian Arbenz nevéhez köthető, aki arra készül, hogy 12 albummal jelentkezzen (vagy „beszélgetéssel”), amelyeken jelentősen eltérő zenészcsoportok sorát fogja felvonultatni. Ennek a sorozatnak az első állomásaként hallhatjuk a „Conversation #1: Condensed” névre keresztelt kiadványt. A felvételeket a bázeli stúdiójában rögzítették, amelyben társai voltak az amerikai trombitás, Hermon Mehari, valamint a brazil gitáros, Nelson Veras, ezzel létrehozva egy színes, nemzetközi produkciót.

Arbenz neve a jazz rajongók számára a svájci VEIN trióból lehet ismert; dolgozott együtt Oláh Kálmánnal, illetve olyan további nagyságokkal, mint Dave Liebman, Kirk Lightsey, Greg Osby, Glenn Ferris, Wolfgang Puschnig, Bennie Maupin, Rick Margitza és még sorolhatnánk.

A projekt kitalálója és vezetője, Arbenz elmondta, hogy Veras-t már évek óta ismeri és csodálja, nemcsak a rendkívül eredeti és virtuóz megszólalása miatt, de különleges karaktere és egyéni humora miatt is. Kiemelte, hogy ritmikai és harmóniai oldalról egyaránt igazán figyelemreméltó zenész, épp ezért biztos volt abban, hogy a sorozat részét kell képeznie majd. Mehari-val ezzel szemben nem találkozott még a stúdiózás előtt. Viszont már ismerte a meleg, gazdag hangzását, a nyitott hozzáállását és az improvizációs képességeit, ezért nagyon boldog volt, hogy csatlakozott a projekthez.

A mostani megjelenés, a „Conversation #1: Condensed” elég széles spektrumát kínálja a jazz zenei palettának. Az általános zenei megszólalás inspirációiként olyan előadók vannak megjelölve, mint Paul Motian és Don Cherry; a dalok többnyire saját szerzemények. Néhány feldolgozás így is felkerült a lemezre, ilyenek az „Olha Maria” Antonio Carlos Jobim-tól, a „Race Face” Ornette Coleman-től, és a „Freedom Jazz Dance” Eddie Harris-től.

A zenei anyag egy igen összetett, kreatív alkotás lett, de értelemszerűen a némileg szokatlan felállás kreatív megoldásokat is kíván. A hangszerek a különböző részletekben, pillanatokban nagyon szépen követik egymást és reflektálnak egymásra. A különböző eszközök használatában nem igazán, a technikában és a megszólaltatás módjában viszont annál nagyobb volt a kísérletezés a zenészek részéről. Ezzel is hűen bemutatták a zenei világuk gazdagságát. Sok atmoszférát érintettek ezen az albumon keresztül, egy mindenképp figyelemfelkeltő zenei utazást kreálva ezáltal.

Florian Arbenz: Conversation #1: Condensed (Hammer Recordings, 2021)

  1. Boarding the Beat
  2. Let’s Try This Again
  3. Groove A
  4. Olha Maria
  5. In Medias Res
  6. Vibing with Morton
  7. Race Face
  8. Dedicated to the Quintessence
  9. Circle
  10. Freedom Jazz Dance

Vissza a lemezhez