JazzMa

Friss Hírek

Játék – 2020 július2020. július 05.
Mi újság? - Nagy Emma2020. július 05.
Opus újranyitó koncert2020. július 03.
Darche, Natalie: Joue2020. július 03.
JazzUp – Kuti Laura2020. július 02.
JazzUp – Dimák Patrik2020. június 25.

Lemezpolc kritika:
Bailey, Philip - Love Will Find a Way

Bailey, Philip: Love Will Find a Way 2019. augusztus 19., Gáspár Károly

philip-bailey-love-will-find-a-way.jpg

Philip Bailey - Love Will Find a Way (Verve/Universal Hungary)


„Föld, Szél és Tűz; no meg Jazz!”

Philip Bailey (1951) a legendás Earth, Wind & Fire zenekar egyik vezető énekeseként vált világhírűvé. Nyugodtan kijelenthetjük: igazi pop legendáról beszélünk, a hangjának oly sok színét felvonultatni tudó művész kapcsán.

A 68 éves Bailey elkészítette tizenegyedik szóló albumát, mely a Verve kiadó jóvoltából jelent meg „Love Will Find a Way” címmel.

A Verve Records évtizedek óta jazz albumokat vesz szárnyai alá, így aztán joggal merül fel a kérdés: mit keres kollekciójukban egy pop, soul, gospel énekes felvétele?

Nos, a válasznak két része van. Egyrészt a korongon szereplő dalokat a rendkívül igényes pop-soul kategóriába sorolnám, így aztán -sajnos!- már szinte a jazz-zel azonos rétegzene berkeibe került. Mer’ ugye nem techno „tuc-tuc”, „agyatlan” rap, vagy „kamu” world music...

Másrészt olyan zseniális jazzisták működnek közre az albumon, mint például Chick Corea, Kenny Barron, Robert Glasper, Christian McBride, vagy Steve Gadd!

Nagy öröm, hogy a dalokban -ha nem is mindben- valóban vannak hangszeres szólók, tehát a jazz zenészeket nem csupán jól csengő nevük miatt, presztizsből hívta meg Bailey.

A mostanság oly divatos pop-jazz, vagy jazz-pop (ahogy tetszik) vonulat erőltetettségét ismerve, tapasztalva, kifejezetten üdítő volt a „Love Will Find a Way”-t hallgatni, melyen őszinte, ízléses, pop muzsika szólal meg, emelve a színvonalat az improvizáció nagyjainak szerepeltetésével.

(A CD 7 hete jelent meg, azóta egyfolytában a Top 10-ben van, s 1 hétig vezette a New York-i Jazz Albums listát! – A szerk.)


Philip Bailey: Love Will Find a Way (Verve 2019)

1. Billy Jack

2. You’re Everything

3. We’re a Winner

4. Stairway to the Stars

5. Brooklyn Blues

6. Once in a Lifetime

7. Just Keep You Satisfied

8. Sacred Sounds

9. Long As You’re Living

10. Love Will Find a WayVissza a lemezhez