JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. február 24.
Odd Day2024. február 24.
66-ik jazz Grammy-díjasok2024. február 05.

Lemezpolc kritika:
Benjamin, Lakecia - Phoenix

Benjamin, Lakecia: Phoenix 2023. november 28., Dr. Peller György

lakecia-benjamin-phoenix.jpg

Lakecia Benjamin – Phoenix (Whirlwind Recordings)


A „Phoenix”, a virtuóz szaxofonos, Lakecia Benjamin (1982) legújabb, negyedik stúdióalbuma 2023. január 27-én jelent meg a Whirlwind Recordings gondozásában. Az album producere a többszörös Grammy-díjas Terri Lyne Carrington amerikai jazzdobos.

Lakecia Benjanim új lemeze a „Best Jazz Instrumental Album” kategóriában kapott idén Grammy-díj jelölést, olyan zenésznagyságok mellett, mint Pat Metheny, vagy Kenny Barron, valamint az albumon található egyes számok is kaptak Grammy jelölést más kategóriákban. Egyrészt a „legjobb hangszeres kompozíció”-ra az „Amerikkan Skin” című szerzeménye lett jelölve, amely zeneszerzői díj olyan eredeti - nem feldolgozás – kompozícióért, amely először az adott évben jelent meg, illetve a „legjobb jazz előadás” kategóriában - ami új vokális, vagy hangszeres szólót díjaz - a „Basquiat” című kompozíciója.

Maga az album is elemi energiákat tartalmaz, és nem csak Coltrane világát és művészetét követi, mint például a „Trane” című szerzeményben, amely egyfajta utalásként is értelmezhető részemről a „Love Supreme”-re, mások szerint inkább az „Impressions”-re, hanem új irányokat is mutat az effektekkel, beszéd részletekkel (pl. Wayne Shorter is beszél egy számban). Időnként Ornette Coleman dallamvezetésére és hangszerelésére is emlékeztet egy-egy témája.

Szerencsém volt idén júliusban élőben is meghallgatni egy Lakecia Benjanim lemezbemutató koncertet Rotterdamban a North See Jazz Festival-on, amely átütő erejű és energiájú hard bop volt, a művésznő valósággal „felrobbantotta” a színpadot és az egész termet egyaránt. Reméljük egyszer Magyarországon is hallható lesz élőben, mert elementáris erejű a produkciója.

Az albumon 13 szám hallható, ami igazából 12, mert az „Amerikkan Skin”, amivel a lemez kezdődik és végződik is, 13-ként rádiós verzióban is rákerült.

1. Amerikkan Skin;

2. New Mornings;

3. Phoenix;

4. Mercy;

5. Jubilation;

6. Peace Is a Haiku Song;

7. Blast;

8. Moods;

9. Rebirth;

10. Trane;

11. Supernova;

12. Basquiat;

13. Amerikkan Skin - radio edit.

A „Phoenix” albumon szereplő zenekar tagjai:

Josh Evans - trombita, Victor Gould - billentyű, Orange Rodriguez - szintetizátor, Enoch (EJ) Strickland - dob, Nêgah Santos - ütőhangszer, Ivan Taylor - basszusgitár.

Népes zenész-költő filozófus is közreműködik továbbá az albumon egy-egy szám erejéig:

Wallace Roney Jr. - trombita (7); Anastassiya Petrova - Fender Rhodes, orgona (5); Jahmal Nichols - bőgő (2); Josee Klein - hegedű (4); Laura Epling - hegedű (4); Nicole Neely - brácsa (4); Cremaine Booker - cselló (4); Georgia Anne Muldrow - ének, szintetizátor (3); Patrice Rushen - zongora (5); Dianne Reeves - ének (4); Sonia Sanchez - költő (6, 7); Angela Davis - spoken word (1, 13); Wayne Shorter - spoken word (11).


Vissza a lemezhez