JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2019. október 14.
Jazzeste a Fonóban2019. október 14.
Harcsa Veronika is calling2019. október 10.
JazzUp – Kovács Tamás2019. október 10.
JazzUp – Kovács Tamás2019. október 10.
SZEZONNYITÓ HAZAI PÁLYÁN2019. október 08.
Memphis... Budapest2019. október 08.
Temesi Berci: III2019. október 08.
Játék – 2019 október2019. október 06.
Elek István Quartet in BJC2019. október 06.
REMÉNY2019. október 04.
Rava, Enrico: Roma2019. október 04.
Keserédes2019. október 02.
BARÁTOK KÖZÖTT2019. szeptember 28.
Az év fiatal jazz-zenésze V.2019. szeptember 14.

Lemezpolc kritika:
Bjørnstad, Ketil - A Suite of Poems

Bjørnstad, Ketil: A Suite of Poems 2019. május 02., Varga Bendegúz

ketil-bjornstad-a-suite-of-poems.jpg

Ketil Bjørnstad - A Suite of Poems (ECM/Hangvető)


Ketil Bjørnstad és Anneli Drecker 2018 végén az ECM-nél megjelent duó lemeze szól a lejátszómban, mely a „Suite of Poems” címet kapta. A hangzás tekintetében nem érhet bennünket csalódás, hiszen a felvétel a legendás Oslo-i Rainbow stúdióban készült. A többit illetően azonban sajnos nem tudok kitörő lelkesedéssel nyilatkozni.

Elsősorban az éneklés az, ami csalódást okoz. Ez az általam hallott első olyan ECM-es énekes produkció, amelyben az intonáció nem hogy nem makulátlan, hanem sajnos csak igen kevésszer tiszta. Ez azért elszomorító és egyben meglepő, mert eddigi tapasztalataim alapján ennél a kiadónál mindig csak pontosan intonáló énekesek vettek fel lemezt. Ezt Anneli Drecker interpretációjáról sajnos korántsem lehet elmondani.

Emellett én személy szerint felettébb zavarónak tartom azt a gyermekded, képzetlen hangtónust, amellyel a lemezen található dalokat énekli és megformálja. Bizonyos stílusokban megél ez a fajta előadás: leginkább egy gyereklemezen tudnám elképzelni ezt a hanghordozást, vagy esetleg színházi közegben. Ezeknél a vers-megzenésítéseknél azonban ez elég visszatetsző.

Talán ebből is fakad, hogy a lemezen felcsendülő angol nyelvű versek túlontúl naívnak, gyerekesnek tűnnek. Az egyszerű harmóniamenetek is éppen ezt az irányt erősítik. Vagy talán éppen ez volt a cél? - merülhet fel joggal a kérdés bennünk.

De lássuk csak, miről is szól ez a lemez!

Utazásokról, városokról szóló verseket hallhatunk Drecker és Bjørnstad interpretálásában, amelyeket Lars Saabye Christensen írt. A költemények Ketil Bjørnstad utazó zenész-életének állomásait hivatottak megjeleníteni szavakkal, dallamokkal, hangokkal, hangulatokkal.

Maga a program elsülhetne jól, izgalmasan is. Utaztathatna bennünket számos helyre, de valahogy ez az utazás mégsem valósul meg. Talán bennem van a hiba, de a zenei szövet nem köt le, egyszerűségében nem rejlik olyasfajta mélység, ami engedné a képzeletemet röpíteni. Sajnos a szövegek sem szolgálnak gazdag táptalajként az asszociációknak.

Csalódás számomra ez a lemez, elsősorban a nagy hírnevű zongorista Ketil Bjørnstad és a még nagyobb presztizsű kiadó miatt, aki eddig mindig első rangú énekes produkciók mellett tette csak le a névjegyét. Ami kárpótolhat minket némileg, az a duó lemez gyönyörű hangzása, a zongora felhangok gazdagsága és az impozáns akusztikai tér.


 Ketil Bjørnstad: A Suite of Poems (ECM 2018)


1. Mayflower, New York

2. Duxton, Melbourne

3. Kempinski, Berlin

4. L'Hotel, Paris

5. Palace, Copenhagen

6. Astor Crowne, New Orleans

7. The Grand, Krakow

8. Palazzo Londra, Venice

9. Vier Jahreszeiten, Hamburg

10. Savoy, Lisbon

11. Mayday Inn, Hong Kong

12. Lutetia, Paris

13. Schloss Elmau


Anneli Decker - ének

Ketil Bjørnstad - zongora

Lars Saabye Christensen - versekVissza a lemezhez