JazzMa

Friss Hírek

JazzUp – Kuti Laura2020. július 02.
JazzUp – Dimák Patrik2020. június 25.

Lemezpolc kritika:
Bóková, Nikol - Inner Place

Bóková, Nikol: Inner Place 2019. augusztus 23., Gáspár Károly

nikol-bokova-inner-place.jpg

Nikol Bóková - Inner Place (Animal Music)


„A billentés királynő”

A cseh Nikol Bóková lemeze, az „Inner Place” forog lejátszómban. (A CD július 10-én jelent meg.)

Első találkozásom ez az ifjú zongorista hölggyel, így aztán nagy izgalommal nyomtam meg a „play” gombot.

Bóková Brno-ban vonult stúdióba Martin Kocián bőgőssel és Michal Wierzgon dobossal, hogy rögzítsék az anyagot, melyen 13 saját kompozíciója hallható.

Természetesen „rágugliztam” Bókovára, és a számomra legérdekesebb információ az volt, hogy bizony egy klasszikus zongoraművészt (is) tisztelhetünk személyében. Meghallgattam-megnéztem (videók vótak) egy-egy Mozart és Chopin darabot, aminek nagyon örülök, mert igen magas színvonalon interpretálta a műveket.

Az is feltűnt, hogy a Mozart-ot mezítláb adja elő, ami igen kényelmes és praktikus „viselet”, hiszen a hangszer pedáljait szó szerint a bőrén érzi az ember. No hát, én az itthoni gyakorláson kívül nem mertem még -pestiesen szólva- bevállalni ezt koncerteken, de egy törékeny hölgynek biztosan jobban áll ez, mint ha én a 44-es lábaimat közszemlére tenném...

Az albumot az Animal Music jelentette meg, ami egy állati jó kiadó! (Tisztelt főszerkesztő úr, és kedves Olvasóink! Kérem, bocsássák meg nekem, de nem bírtam ki, hogy ne süssem el ezt a rettenetesen erőltetett poént!)

Komolyra fordítva a szót; meg kell mondjam, ha a legendás ECM vette volna szárnyai alá az „Inner Place”-t, sem csodálkoznék, mert -véleményem szerint- abszolút a Manfred Eicher által favorizált kategóriába sorolandó stilisztikailag, és bizony színvonalában is a felvétel!

Bóková kompozíciói teljes mértékben a XXI. századi jazz muzsika jegyeit viselik. „Swing-mentes” alkotások, melyek a páros és páratlan beosztással, ritmusokkal egyaránt jól játszanak.

Hangulatát tekintve inkább filozofikus, kissé borús területekre kalauzolnak bennünket Bókováék, de nem válik nyomasztóan szomorúvá, művészkedően mélabússá az anyag.

Különösen megfogott Nikol gyönyörű, a „nagykönyvbe” illő billentése! Bizonyára a klasszikus alapoknak köszönhető ez, de emellett erősen érzem a szívet-lelket abban, ahogy megérinti ujjaival a billentyűzetet, eggyé válva a csodás instrumentummal.

Nagy öröm, hogy megismerhettem Nikol Bókovát, és kiváló partnereit az „Inner Place” által; tegyék ezt Önök is, nem fognak csalódni!


Nikol Bóková: Inner Place (Animal Music 2019)

1. Intro

2. Happy to Be Three

3. Amber Lantern

4. Burnt Umber

5. I Guess So

6. The Weight of Light Thoughts

7. Scarlet

8. Corner of the Room

9. Seven

10. Vermillion

11. Inner Place

12. Someday Soon

13. Outro


Nikol Bóková – zongora

Martin Kocián – bőgő

Michal Wierzgon – dob



Vissza a lemezhez