JazzMa

Friss Hírek

Salamon, Guy: Free Hugs2024. június 20.
Laughing Bastards: Fetish2024. június 16.
B52 JazzParadicsom2024. június 10.

Lemezpolc kritika:
Collione, Nick - Just Like That

Collione, Nick: Just Like That 2024. június 10., Szili Róbert

nick-colionne-just-like-that.jpg

Nick Colionne - Just like That (Rough Trade)


A következőkben egy vérbeli smooth jazz lemezt szeretnék  ajánlani a műfaj kedvelőinek, különösen a jazzgitárt szívesen hallgatóknak. Az albumot Nick Colionne (Nicholaus  „Nick” Colionne) jegyzi. A Chicago-i gitáros nemzetközileg is ismert alakja volt a smooth jazz műfajnak, 11 albummal, slágerlistás számokkal. A múlt idő sajnos nem tévedésből került a mondatba.

Utolsó, 2023-as albumának megjelenését sajnos már nem érhette meg, 2022 első napján, 69.évében elhunyt.

A lemez címe „Just like That”, és 10 szerzeményt vonultat fel. Colionne sok zenésszel dolgozott az anyagon, amely különböző szerzők (köztük van ő is) által jött létre. A hangzás kifinomult, fúvós, vonós hangszínekkel, jellegzetes, néhol hápi effektet használó ritmusgitárral, meg-megcsípett basszussal. A fő hangszer szinte végig a gitár, de szólistaként megszólal a szaxofon, sőt a fuvola is. A gitárhang tiszta, koppanós hangindítással, valószínűleg gazdagon kompresszálva. Ha valakihez hasonlítanom kéne, George Benson hangszíne felé hajlik. Igaz ez a játék stílusára is, amely nagyrészt pentatonos, blues-os motívumokra épül, oktávos, vagy kvartos párhuzamokat is használva. Az anyag eléggé egységes, hasonló felépítésű és hangzású számok láncolata 100-120-as tempó között. Ez egyébként abszolút jellemző tempója a műfajnak. A dobritmusok nagyrészt állandóak, már-már dobgép hatásúak, illetve a hangszíneket hallgatva lehet, hogy sok helyen valóban programozott dobot hallunk. Nem jellemzők nagy dinamikai ívek, inkább az egyenletesség. A fülbemászó rövid periódusú témákat dallamos, ízes, de nem „megfejtős” szólók egészítik ki. Az egész zene a szórakoztatásról, a hangulatról szól, pozitív életérzést hordoz. A darabok rádióbarát hosszúságúak, és többnyire lekeveréssel érnek véget.

Ahogy az első számot elkezdtem hallgatni, az volt az érzésem, hogy évtizedekkel ezelőtti zenét hallok, oda tudtam képzelni az akkori Larry Carlton, Lee Ritenour mellé. Később is volt ilyen érzésem, de le kell szögeznem, hogy egészében ez azért egy mai hangzású, könnyed hallgatni valót nyújtó, tipikus smooth jazz zene. Kellemes zenehallgatást kívánok az albumhoz!

A számok szerzőkkel:

1 Just like That 03:57 Michael Broening

2 U Feel Me 03:51 Chris "Big Dog" Davis

3 What You Do to Me 04:58 Michael Broening

4 All I Wanna Do 04:25 Michael Broening

5 My Dearest 04:13 Chris "Big Dog" Davis

6 Kastle 04:26 Nick Colionne

7 Watch Your Step 04:46 Chris "Big Dog" Davis

8 Step to This 03:52 Chris "Big Dog" Davis

9 Let’s Take a Ride 04:15 Michael Broening

10 It’s My Turn 04:45 Nick Colionne


Vissza a lemezhez