JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2020. szeptember 26.
JazzUp – Gergely Edvárd2020. szeptember 24.
Wania, Dominik: Lonely Shadows2020. szeptember 24.
Lemezajánló (2020.09.21-27.)2020. szeptember 21.
Rypdal, Terje: Conspiracy2020. szeptember 21.
Mi újság? – Holb Alexandra2020. szeptember 20.
Wilkins, Immanuel: Omega2020. szeptember 20.
JazzUp – Papp Márton2020. szeptember 17.
Porter, Gregory: All Rise2020. szeptember 12.
Mike Gotthard 30!2020. szeptember 08.
Dave Holland (1946-)2020. szeptember 07.
Játék – 2020 szeptember2020. szeptember 06.
FELHÍVÁS 2020. szeptember 06.
Bird 1002020. augusztus 29.
Branford Marsalis 60!2020. augusztus 26.
Klubtámogatás hetedszer2020. augusztus 16.
Mi újság? - Tommy Vig2020. augusztus 02.

Lemezpolc kritika:
Gold, Matt - Imagined Sky

Gold, Matt: Imagined Sky 2020. július 27., Salvai Ádám

matt-gold-imagined-sky.jpg

Matt Gold – Imagined Sky (Whirlwind Recordings)


A ma tárgyalt album a Chicago-i származású gitáros, Matt Gold kiadványa. Világában, hangulatában még nem sok ilyen lemezhez volt szerencsém. Pontosabban, ha a jazz oldaláról nézem, akkor igaz ez az állítás.

A albumon hallható Gold elektromos és akusztikus gitáron egyaránt, de énekel, szintetizátoron és elektromos zongorán is játszik. Ez az első felvétele, ami az ő nevéhez köthető. Az összes dalon szerepel Bryan Doherty basszusgitárosként, valamint Jeremy Cunningham dobosként. Rajtuk kívül feltűnik még Macie Stewart és Sara Serpa énekesként, Dan Pierson analóg szintetizátoron, Myra Hinrichs hegedűn, Matt Ulery pedig nagybőgőn. A zeneszerző próbálta összehozni az inkább improvizatívabb jellegű trióját a dalközpontúbb felfogással.

Az első szerzemény az „Augusta Fairgrounds”, aminek első pillanataiban inkább olyan érzésem van, mintha egy indie rock zenekart hallgatnék. Itt csak a trió hallható, akik hosszú ideig szabadon improvizált koncerteket adtak Chicago-szerte, mielőtt saját dalokba kezdtek volna.

A második, „Queen Anne”-ben csatlakozik Stewart a társasághoz. A már említett hangulat itt is jelen van, de hozzám személy szerint közel áll ez a világ.

A következők a sorban a „Crimes”, egy újabb instrumentális dal, és a „Between the Four Seas”, amiben mindössze másfél percre, de akusztikus gitáron hallhatjuk Gold-ot.

Ezután jön a “Truehearted”, ahol folytatódik az akusztikus vonal, de itt már Gold énekel is, egy nagyon kellemes hangulatot idéző dal.

A hatodik a sorban a „Dollarama”, itt újra a szokásos helyzetben szerepel a trió, Matt Gold gitározása itt tetszik a leginkább.

A leghosszabb szerzemény, az „Always Starting Over” a hetedik, ami egy akusztikus gitártémával indul. Nagyon jól mozog együtt a trió itt, érződik a határozott összhang közöttük. Az utolsó két kompozíció a „Petrichor” és a „Bottom of the Barrel”. Előbbinél Sara Serpa csatlakozik énekkel, utóbbinál pedig ismét a Gold-Doherty-Cunningham tengely zenél egyedül és zárják le a bő negyven perces albumot.

Az első daloknál indie rock és a jazz keresztmetszeteként tudnám megjelölni ezt az albumot. Alapvetően a gitár sound, valamint a dobolás is teljesen az előbbit idézi; mégis zenei összetettsége, szerkesztettsége, az improvizációk miatt valahol a kettő határmezsgyéjén tudom elhelyezni a lemezt. A második felében viszont egyre gyakrabban kerül elő az akusztikus gitár, és egy újabb dimenziót alakít ki, más környezetet épít fel Gold.

Élveztem, kellemes hangulatot áraszt a teljes lemez.


Matt Gold: Imagined Sky (2020)

  • ·Augusta Fairgrounds
  • ·Queen Anne
  • ·Crimes
  • ·Between the Four Seas
  • ·Truehearted
  • ·Dollarama
  • ·Always Starting Over
  • ·Petrichor
  • ·Bottom of the Barrel

Vissza a lemezhez