JazzMa

Friss Hírek

Summer in the City2024. június 16.
Laughing Bastards: Fetish2024. június 16.
B52 JazzParadicsom2024. június 10.

Lemezpolc kritika:
Hauge, Liv Andrea - Ville Blomster

Hauge, Liv Andrea: Ville Blomster 2024. február 08., Gáspár Károly

liv-andrea-hauge-ville-blomster.jpg

Liv Andrea Hauge - Ville Blomster (Hubro/Grappa)


„Norvég vadvirágok”

Egy norvég zongorista hölgy, Liv Andrea Hauge (1995 - Mosjøen) triójának „Ville Blomster” („Vadvirágok”) című albumát hallgatom. Kedvelem az észak-európai jazz vonulatot, így aztán örömmel és nagy kíváncsisággal nyomtam „play” gombot.

Hauge partnerei a korongon: Georgia Wartel Collins bőgős és August Glannestrand dobos, akikkel 2022. november 25-én fellépett az Opus Jazz Clubban.

A lemezen a zongorista nyolc kompozíciója csendül fel.

A dalok többsége a fent említett északi stílus tipikus jegyeit viseli magán. Jó hangulatúak, dallamosak és szívmelengetőek. Mintha az éghajlat zordságát kívánnák ellensúlyozni az azokról a területekről származó művészek. De ezek mellett gyakran feltűnnek a free jazz felé hajló témák/témarészek is, amelyek mégis jól illeszkednek az összképbe.

Nagy szívfájdalmam, hogy a zongora a felvétel idején nem volt a legjobb állapotban, sokszor kihallani, hogy bizony elkelt volna egy hangolás...

Ami még inkább fáj, hogy bármennyire pozitívan álltam az anyaghoz és a zenészekhez, Hauge improvizációi nem túl erősek. A hangok és a „time” bizony hagynak kívánni valót maguk után.

A szerzemények még egy ECM albumon is bőven megállnák a helyüket, a zongorista hangszeres kvalitásai  -már ami a rögtönzést illeti- viszont jó indulattal sem...

Liv Andrea Hauge: Ville Blomster (Hubro/Grappa 2024)

1. Det vokser ville blomster på månen

2. Gullregn

3. Vår

4. Asta

5. Fri flyt

6. Du og jeg, baby

7. Istid

8. Ødemar

Liv Andrea Hauge - zongora

Georgia Wartel Collins - bőgő

August Glannestrand - dob


Vissza a lemezhez