JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek - friss hírek2023. szeptember 29.
Mi újság? – Szakcsi Jr.2023. szeptember 24.
London Brew: London Brew2023. szeptember 22.
Palágyi Ildikó: Körbeér2023. szeptember 21.
Születésnapi lemezbemutató2023. szeptember 17.
Bágyi Balázs: Decade2023. szeptember 16.

Lemezpolc kritika:
Howald, Dimitri - Spiritual Cycle

Howald, Dimitri: Spiritual Cycle 2020. november 29., Salvai Ádám

dimitri-howald-spiritual-cycle.jpg

Dimitri Howald – Spiritual Cycle (Antidro-Records)


Az idei év novemberének elején jelent meg a 27 éves svájci gitáros, Dimitri Howald Ilja elnevezésű projektjének új albuma, mely „Spiritual Cycle” címmel került a nagyérdemű elé. El kell ismernem, hogy korábban nem találkoztam a nevével, de mindig nyitott vagyok újabb zenészek műveinek a megismerésére. Bármikor és bárhol ránk találhat egy kiemelkedő élmény, ezért érdemes nyitott füllel járnunk.

Az említett gitároson és zenekarvezetőn túl a lemezen hallhatjuk még Michael Gilsenan-t (tenorszaxofon), Tom Millar-t (zongora), Jérémie Krüttli-t (nagybőgő) és Tobias Schmid-et (dob). Az összes kompozíció Howald szerzemény, melyeknek a felvételezése a svájci Powerplay Studios-ban esett meg még ez év januárjában.

Az első dal a „'Blue Layers”, melyen tulajdonképpen két részre oszlik a zenekar, egyik oldalon a bőgő és a zongora kettőse, másik oldalon a szaxofon és a gitár ostinato-ja hallható. Elég határozott megszólalással rukkol elő már az első pillanattól a formáció. Alapvetően tetszik Howald sound-ja és az egész zenekari együttjáték.

Ezt követi az „Interlude” címen szereplő dal, ahol a tagok rubato játszanak, és a zenei rétegek egymásra óvatos, gondos felépítésével nagyon különleges atmoszférát alakítanak ki.

A „For a Little Friend” a harmadik, amely még őrzi az „Interlude” hangulatát részben, gyönyörűen szólalnak meg hangszereiken Howald és Gilsenan is.

Lendületesebb, ritmikus folytatással érkezik a „White Shoes”, a korábbiakhoz hasonlóan a hangszerelés nagyon tetszik.

Az „Intro to Taxi 31” egy rövid felvezetés, amelyben Gilsenan és Howald duóját hallgathatjuk két percen keresztül. Az egész albumon érzem, hogy az ő kettősük nagyon összeérett és külön élvezetes rájuk figyelni.

A „Taxi 31” újra teljes zenekart tartalmaz; egy pozitívabb hangvételű, kicsit játékos dallá fejlődik ki az idő múlásával.

Teljesen más világot jelenít meg már a címével is az „A Murder of Crows”; továbbra is nagyon izgalmasnak találom a zenei megoldásokat, dallamokat, váltásokat, hangszereléseket.

Az „Intro to Spiritual Cycle”-ban Howald-ot hallhatjuk egyedül a gitáron, ahogy felkészít minket az album címadó dalára és egyben befejezésére. A különleges hangulatot sikerült megőrizni és tovább fejleszteni itt is, az egész zenei utazás kiteljesedett ebben az album záró szerzeményben.

Nagyon profi és impozáns zenei termék lett a 'Spiritual Cycle'. Biztos vagyok benne, hogy hallgatókra talál majd, az előadott zene minősége mindenképp ezt vetíti előre. Howald szerzeményei, a hangszerelések nagyon hatásosak és igen kellemes élmény a hallgató lelkének, fülének. Elképesztő belegondolni, hogy hány ehhez hasonló remek album lehet még az éterben, amely arra vár, hogy felfedezzük őket.


Ilja (Dimitri Howald): Spiritual Cycle (Antidro-Records, 2020)

  1. Blue Layers
  2. Interlude
  3. For a Little Friend
  4. White Shoes
  5. Intro to Taxi 31
  6. Taxi 31
  7. A Murder of Crows
  8. Intro to Spiritual Cycle
  9. Spiritual Cycle

Vissza a lemezhez