JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2019. november 17.
Olvasói Szavazólista2019. november 17.
Muzsikusi Szavazólista2019. november 17.
HÓDOLAT KATALÓNIÁNAK2019. november 16.
Redman, Joshua: Sun on Sand2019. november 13.
Organ Jazz Review a BJC-ben2019. november 09.
Elias, Eliane: Love Stories2019. november 09.
Takase, Aki: Thema Prima2019. november 08.
A FIRST LADY ÉLETE2019. november 07.
Głyk, Kinga: Feelings2019. november 07.
Blaho Attila: Bíborszív2019. november 06.
Játék – 2019 november2019. november 03.
Pozsonyból jöttünk2019. november 01.
A NAGY VISSZATÉRŐ2019. október 25.
Az év fiatal jazz-zenésze V.2019. szeptember 14.

Lemezpolc kritika:
Kinsey, Scott - We Speak Luniwaz

Kinsey, Scott: We Speak Luniwaz 2019. október 28., Gáspár Károly

scott-kinsey-we-speak-luniwaz.jpg

Scott Kinsey - We Speak Luniwaz (Whirlwind Recordings)


„Beszéljünk zawinulul!”

Joe Zawinul -eredeti nevén: Josef Erich Zawinul- (1932-2007) osztrák cigány származású, zseniális zongorista, keyboard-os, és komponista volt. Bécsből 1958-ban költözött Bostonba, hiszen felvételt nyert a Berklee College of Music-ra. Három év múlva már a jazztörténet egyik legnagyobb alakjának, Julian „Cannonball” Adderley-nek zenekarában játszott, mely elhozta számára a világhírnevet.

Picit ugorjunk az időben: 1970-ben Wayne Shorter szaxofonossal megalapították a jazz-rock, a fúzió legendás formációját, a Weather Report-ot. A banda népszerűségét a később csatlakozott basszusgitáros géniusz, Jaco Pastorius emelte az egekbe.

A Weather Report feloszlását követően haláláig a The Zawinul Syndicate vezetője volt, mely folytatta az „Időjárás jelentés” hagyományait, de nagy, vagy még nagyobb szerepet kapott az afrikai népek zenéje is a kompozíciókban, hangzásban, lüktetésben.

Scott Kinsey zongorista, keyboard-os új albuma (október 25-én jelent meg!), a „We Speak Luniwaz” pörög jelenleg lejátszómban, mely a Joe Zawinul előtti tisztelgés jegyében született.

A címben szereplő „Luniwaz” Zawinul neve visszafelé olvasva.

Kinsey jobbnál-jobb partnerekkel vonult Los Angeles-ben stúdióba, hiszen Katisse Buckingham szaxofonozik, fuvolázik és rap-el is nagyszerűen (!), a francia Hadrien Feraud -napjaink Pastorius-a- basszusgitározik, és a mi büszkeségünk, Borlai Gergő dobol.

Vendégművészként Bobby Thomas, Jr. (ütőhangszerek), Arto Tuncboyaciyan (ütühangszerek, ének), Steve Tavaglione (szopránszaxofon), Jimmy Haslip (basszusgitár), Michael Baker (dob), Danny Carey (elektromos dob), Cyril Atef (ütőhangszerek), Brad Dutz (ütőhangszerek), és Naina Kundu (ének) tűnnek fel egy-egy szám erejéig.

A korongon hét Zawinul kompozíció mellett, Katisse Buckingham „World Citizen” (egyvelegként Zawinul „Cucumber Slumber”-jével), és Scott Kinsey, Steve Tavaglione, Cyril Atef „We Speak Luniwaz” című témai csendülnek fel, no meg Kinsey, Buckingham, Feraud, Borlai közös munkája, a „Running the Dara Down”. Sőt, egy -mondhatni klasszikus- Wayne Shorter téma, a „Port of Entry” szintén megszólal.

Ha lehet méltó lemezt készíteni Zawinul, és az általa elsősorban képviselt stílus előtt tisztelegve, akkor az bizony a „We Speak Luniwaz”! Hihetetlenül virtuóz, hangszerük és a vonulat minden szegletét tökéletesen ismerő muzsikusok gyűltek össze, hogy nagy alapossággal és alázattal mutassák meg, mennyire tisztelik-szeretik Zawinul-t, és munkásságát.

Joe Zawinul szerzeményei ma is érvényesek, aktuálisak, így aztán a „port” nem kellett róluk letörölni, azonban Kinsey-ék mégis minden „track” kapcsán tudtak valami újat, egyénit, jó értelemben véve trendit hozzátenni a témákhoz, mindezt úgy, hogy maximálisan tiszteletben tartották az eredeti verziókat.

Bevallom őszintén, nem vagyok nagy rajongója a jazz-rock-nak, a fúziós vonulatnak, de a „We Speak Luniwaz”-t nagy élvezettel, csodálattal hallgattam; azt gondolom, Önök sem fognak csalódni!


Scott Kinsey: We Speak Luniwaz – The Music of Joe Zawinul (Whirlwind Recordings 2019)

1. The Harvest

2. Victims of the Groove

3. Cucumber Slumber/ World Citizen

4. We Speak Luniwaz

5. Black Market

6. Fast City

7. Running the Dara Down

8. Port of Entry

9. Between the Thighs

10. Where the Moon Goes


Scott Kinsey – zongora, keyboards, vocoder

Katisse Buckingham – tenor- és szopránszaxofon

Hadrien Feraud – basszusgitár

Borlai Gergő – dob

Vendégek:

Bobby Thomas Jr. – ütőhangszerek

Arto Tuncboyaciyan – ütrőhangszerek, ének

Steve Tavaglione – szopránszaxofon

Jimmy Haslip – basszusgitár

Michael Baker – dob

Danny Carey – elektromos dob

Cyril Atef – ütőhangszerek

Brad Dutz – ütőhangszerek

Naina Kundu – énekVissza a lemezhez