JazzMa

Friss Hírek

Névnapi jazz – Ferenc2021. május 11.
Ineffable: New Dimension2021. május 10.
Grencsó 65!2021. május 09.
Loueke, Lionel: HH2021. május 08.
JazzUp – Eck Léda2021. május 06.
Bärtsch,Nik: Entendre2021. május 05.
Mist, Alfa: Bring Backs2021. május 04.
Játék – 2021 május2021. május 02.
JAZZ-KÜLÖNC2021. április 29.
JazzUp – Barcsik Bogi2021. április 29.
Corea, Chick: Trilogy 22021. április 28.

Lemezpolc kritika:
Moran, Eamonn - Sunset with Her

Moran, Eamonn: Sunset with Her 2021. április 18., Salvai Ádám

eamonn-moran-trio-sunset-with-her.jpg

Eamonn Moran Trio – Sunset with Her


Az ír jazz zenei szcéna egy újabb szereplőjével ismerkedhetünk meg a mostani lemezajánló keretein belül. Eamonn Moran gitáros saját triójával jelentette meg az idén február 15-én debütáló albumát, amely a „Sunset with Her” címet kapta.

A Dublin-i zenekart három tehetséges muzsikus alkotja: a gitáros Eamonn Moran mellett Derek Whyte basszusgitáros és Conor Murray dobos játékát hallhatjuk. Az albumon szereplő összes szerzemény a zenekarvezetőhöz, Moran nevéhez köthető. A leírásukban eredeti atmoszferikus improvizált zeneként hivatkoznak a lemez anyagára; saját megfogalmazásuk szerint a 60-as évek TV és film főcímzenék hangulata járja át a kompozíciókat, amelyekben nagy teret kap az improvizáció is.

Hivatalos honlapján bemutatkozásként Eamonn Moran sokszínű zenészként van feltüntetve és egyértelműen látható, hogy a jazz zenén túl a rock, a pop és a tradicionális ír zene területén is igyekezett kibontakoztatni a kreatív energiáit. Az ezekből fakadó tapasztalatait ötvözte első albumán, aminek eredményként (saját megfogalmazása szerint) egy széles spektrumot bejáró zenei anyagot kaptunk. A dinamikus Derek Whyte és Conor Murray kettőse a ritmusszekcióban pedig újabb szintre emeli a kompozíciókat a kreatív energiákkal.

Egy beszámolás után nagyon kedves dallammal és feszes tempóval indul az első dal, a „Loretta”. Egy kör téma után már hallhatjuk a gitárszólót, amit Whyte improvizációja követ és végül egy négyezés a dobbal, amit keretes szerkezettel lezár egy újabb téma.

Másodikként a „The Big Man” jön a sorban, egy újabb kellemes hangzásvilággal rendelkező 3/4-es szerzemény.

Ezután a „Luke Warm Blues”-t hallhatjuk, egy megszokott 12 ütemes blues formára, ahol a sorok végén mindig teljes zenekari kiállás van a téma körök alatt.

A lemez címadó dala, a „Sunset with Her” negyedikként csendül fel. Ennek az elején eleinte csak Moran-t hallhatjuk, majd egyre kifejezőbb a társak kísérete is és egyre jobban beleívódik a dal építkezésébe.

Egy kicsit gyorsabb swinggel érkezik a „Stell the Belle”, melynek a témája tartalmaz egy gitár-basszus unisonót a körök végén. Újfent hallhatunk gitár, majd basszus szólót is, amit négyezés és téma követ.

A „May the Fourths Be with You” cím sugallja, hogy egy Star Wars rajongóval van dolgunk, mindenesetre egy újabb, tradicionális jazz szerzeménnyel bővül a ismereteink repertoárja.

Lezárásként a „Luke Warm Blues”-hoz jár egy alternate take és szűk 22 perc után már kutathatunk valami más után.

Egy igazi mainstream jazz albummal van dolgunk, ismerős formulákra, körökre kreált dallamvilágok és atmoszférák hallhatóak a lemezen. Nem voltak szokatlan elképzelések, a gitár soundban érezhetőek némi kísérletezések. A szimplán értelmezett kidolgozások következtében, különösebb extra megkomponált zenekari részek nélkül előadott dalok mindegyike három perc hosszúság körül mozog, így összességében egy igen rövid anyagot kapunk. Viszont a tömörsége ellenére határozott zenei elképzelések nyilvánulnak meg és a végeredmény egy hallgatásra mindenképp méltó album lett.

Eamonn Moran Trio: Sunset with Her (2020)

  1. Loretta
  2. The Big Man
  3. Luke Warm Blues
  4. Sunset with Her
  5. Stell the Belle
  6. May the Fourths Be with You
  7. Luke Warm Blues (Alternate Take)

Vissza a lemezhez