JazzMa

Friss Hírek

Salamon, Guy: Free Hugs2024. június 20.
Laughing Bastards: Fetish2024. június 16.
B52 JazzParadicsom2024. június 10.

Lemezpolc kritika:
Poulsen, Hasse - UNKNOWN WINTER

Poulsen, Hasse: UNKNOWN WINTER 2024. május 24., Tettamanti Tamás

hasse-poulsen-fredrik-lundin-tomasz-dabrowski-unknown-winter.jpg

HASSE POULSEN, FREDRIK LUNDIN, TOMASZ DĄBROWSKI - UNKNOWN WINTER (BMC Records)


A dán gitáros, zeneszerző Hasse Poulsen „Unknown Winter” (Ismeretlen tél) című albuma egy igazi „jazzcsemege” a hozzáértő füleknek. Egyrészt már a szokatlan trió felállás (gitár, szaxofon, trombita) is jól mutatja, hogy valami különleges készült. Másrészt a dallamos, mesélős hangzás mellett egészen free jazz-be hajló zenei mondanivalót hallgathatunk meg.

A lemez címe az egyik szám címe is egyben, de jól illik a gyakran melankolikus, „télies”, befelé forduló hangulatába az albumnak.

A trió felállás természetes előnye, azaz az egyes hangszeres játék nagyon tiszta, érthető megszólalása is széppé teszi az anyagot: jól kihallható a sistergő szaxofonnád, a természetesen zizegő gitárhúr, a levegős trombitahang. Ezeket a finomságokat egy nagyobb apparátus esetén már gyakran elfedi a többi kísérő hangszer. Már csak ezért is érdemes minél jobb minőségű hangfalakon meghallgatni ezt a zenét. A lemez további érdekessége, hogy Budapesten került rögzítésre (BMC stúdió, 2023).

A gitáros mellett, honfitársa, a kiváló tenorszaxofonos, Fredrik Lundin, illetve Tomasz Dabrowski lengyel származású trombitás hallható a felvételen. Érdekesség, hogy nem egy állandó együttesről van szó, hiszen a zenészek három különböző országban élnek.

Hasse Poulsen gitáros jelenleg Párizsban dolgozik, Fredrik Lundin Dániában él, míg Tomasz Dąbrowski Svédországban telepedett le.

Annak ellenére, hogy a három zenész szétszóródott a kontinensen, az album anyagán végig érezhető egy közös zenei nevező. A lemezen gyakorlatilag három jellegzetes európai jazzkarakter találkozik, mindegyikőjük egyedi hangszerhanggal.

A lemez teljes anyaga elérhető ingyenesen (!) a Soundcloud felületéről:

https://soundcloud.com/hasse-poulsen/sets/poulsen-lundin-dabrowski-unknown-winter


Vissza a lemezhez