JazzMa

Friss Hírek

Summer in the City2024. június 16.
Laughing Bastards: Fetish2024. június 16.
B52 JazzParadicsom2024. június 10.

Lemezpolc kritika:
Rob Dixon/Steve Allee Quintet - Standards Deluxe

Rob Dixon/Steve Allee Quintet: Standards Deluxe 2024. február 06., Hegedüs Zsuzsanna

rob-dixon-steve-allee-quintet-ft-amanda-king-standards-deluxe.jpg

Rob Dixon/Steve Allee Quintet Ft. Amanda King - Standards Deluxe (Magánkiadás)


Megjelent: 2024. február 01.

Nagyvonalúság és tökéletes átalakulás ez a két legfőbb jellemző, ami a lemez hallgatásakor először felbukkant bennem.

A „Standards Deluxe” egy jól összeállított és következetesen izgalmas album!

Rob Dixon (1968) és Steve Allee (1950) régi dalokat és új saját szerzeményeket tartalmazó összeállítása, amely a swinges és a modern jazz szerelmeseinek egyaránt szolgál meglepetésekkel. nagy érdeklődésére tarthat számot.

Klasszikus nagyágyúkat ilyen szépen feldolgozni, majd mellé tenni a saját fantasztikusabbnál fantasztikusabb kompozíciókat, ez bizony jó ízlésről, kalandvágyról és kitűnő szakértelemről tesz tanúbizonyságot.

A műsor első felében Amanda King Los Angeles-i énekesnő működik közre, míg a második részben a csapat a trombitás Derrick Gardner-rel kiegészülve kvintetté alakul.

Amanda King meleg, tiszta és képzett hangja telitalálat a „Caravan" bámulatos verziójában. Már az első taktusokban halljuk nem mindennapi elgondolással állunk szemben! Az egész együttes gyönyörűen idézi meg számunkra a sivatag hangulatát, a szopránszaxofon játéka valami egész parádés!

Tulajdonképpen ezeket a jelzőket az ÖSSZES kompozícióban leírhatnám. Mert az egész albumra jellemző döbbenetes profizmus kézzelfogható! A hangulatteremtés magas foka, a zenészek összjátéka, a téma interpretálása, és a szólók: kiválóak, erőteljesek, impulzívak.

Amanda hozza a mosolygósan swingelő formáját a „Love for Sale"-ben, a „The Very Thought of You"-ban (amely gyönyörű balladatempóban szólal meg), a mindig fülbemászó „Sway"-ben, a Gershwin slágerben, az „Our Love Is Here to Stay"-ben és az „On Green Dolphin Street"-ben.

Amanda King hangszíne gazdag és szexi, frazírja lágy, előadásmódja a gondtalan szenvedélyt finom humorral egyensúlyozza. Dixon tenorszaxofon szólói minden számban egyenrangú partnerei Amanda-nak, időnként John Coltrane Johnny Hartman-nel való játékát idézik!

Allee, aki az egész sorozatban mesteri kísérő, az „Our Love Is Here to Stay" című számban átütő szólót játszik.

Az énekes szerzeményeket követő instrumentális dalokban Derrick Gardner klasszikus hard bop kvintetté alakítja a csapatot. Ezek közül ötöt Rob Dixon írt.

A laza, de tüzes „One Hundred" témáját a trombita és szaxofon együtt vezetik elő, majd adnak elő abban mesteri szólókat. Figyelemre méltó a dobos, Kenny Phelps. Óramű pontossággal hozza az alapot, s aktualizálja az egyes témákban történő hangulatváltozást.

Ezt a bombasztikus kompozíció, a „Lucky Number 7" követi, gyönyörű arrange-okkal. Dixon és Gardner különösen tüzes szólói igazán inspirálóak!

Erre csatlakozik Steve Allee egy igazán pörgős zongoraszólóval. Afrika dallamvilága és ritmizációi köszöntenek bennünket a „Mind Mirror" című kortárs elemeket tartalmazó dalban.

Majd a keményen lendületes „If We Must Die" és a dögös „Flat Tire Blues" követik. Mind két nóta tele van tűzzel és ötletes szólókkal, miközben Kenny Phelps csillogtatja dob tudását nagy-nagy örömömre!

A „Standards Deluxe” mintegy „keretes szerkezettel" a „Caravan" második, instrumentális verziójával zárul, amely döbbenetesen kortárs hangszereléssel és a két fúvós szenvedélyes játékával zárul.

Rob Dixon Baltimore-ban született és Atlanta-ban nőtt fel, a Hampton Egyetemen (alapképzés) és az Indiana Egyetemen (diplomamunkája) tanult, majd fontos éveket töltött New York-ban. Négy évig dolgozott Illinois-beli Jacquet Big Band-del, tagja volt a Tana/Reid-nek, és számos kiváló zenésszel dolgozott szabadúszóként, többek között a Count Basie zenekarral. 2003 óta fontos része az Indianapolis-i jazz életnek: az Indy Jazz Fest, az Indianapolis-ban évente megrendezésre kerülő zenei esemény egyik fő szervezője. Jelenleg Dixon a Triology nevű együttesével, Derrick Gardner trombitás, Mike Clark dobos és Steve Allee zongoraművész társaságában dolgozik rendszeresen.

Steve Allee, aki az 1970-es évek eleje óta Indianapolis-ban él, turnézott a Buddy Rich Orchestra-val, de dolgozott Slide Hampton-nal, James Moody-val, Bob Mintzer-rel, Randy Brecker-rel, Phil Woods-szal, Curtis Fuller-rel, Tim Hagans-szel, Ira Sullivan-nel, Milt Hinton-nal, és Eddie „Cleanhead" Vinson-nal is, hogy csak néhányat említsünk. Allee filmekhez és tévéműsorokhoz is komponált zenét, és triója élén a bigband-es fellépéstől kezdve egészen a saját albumokig számos formációt vezetett.

Amanda King mielőtt éneklésre váltott, színésznőként kezdte karrierjét Louisville-ben. 2000-ben San Francisco-ba költözött. Azóta szerepelt az "It's About Damn Time", a "Chanteuse" (azonos című CD-felvétele), és az "A Salute to Ella: The Early Years" című TV-műsorokban. „Chanteuse” című CD-jén, amelyet 2008-ban a kaliforniai Berkeley-ben, a Fantasy Studios-ban vettek fel a jól ismert Bay Area-i jazzművészekből álló triója, Shota Osabe, Jeff Neighbor és Surya Nur Patri szerepel.

A jazztrombitás, Derrick Gardner, akit az 1960-as évek legkiválóbb, keményen fújó funky bop bandái ihlettek, zeneszerzőként, hangszerelőként, előadóművészként, vezetőként és oktatóként e nagyszerű hagyományok kiterjesztésén dolgozik. Rendkívüli, kreatív, természetes tehetségével Derrick gyorsan letette a névjegyét, amikor 1991-ben megérkezett a New York-i jazz szcénába. Ott egyből a jazz élvonalába került, a Count Basie Orchestra tagjaként. Az elmúlt 33 év során Derrick olyan művészekkel dolgozott együtt, mint a néhai Dizzy Gillespie, George Benson, Frank Foster, Jon Faddis, Nancy Wilson, Tony Bennett, Joe Williams, Rufus Reid, és Clark Terry, hogy csak néhányat említsünk.

Az album közreműködői:

robdixon.jpg

Rob Dixon – tenor- és szopránszaxofon

steve-allee.jpg

Steve Allee – zongora

amandaking.jpg

Amanda King – ének

derrickgardner.jpg

Derrick Gardner – trombita

Nick Tucker – bőgő

Greg Artry - dob (1–6),

Kenny Phelps - dob (7–12)

Számlista:

1. Caravan (Duke Ellington) arr. Rob Dixon 5:41

2. Love for Sale (Cole Porter) arr. Steve Allee 5:35

3. The Very Thought of You (Ray Noble) 5:31

4. Sway (Pablo Beltran Ruiz) arr. Rob Dixon 3:23

5. Our Love Is Here to Stay (George Gershwin) arr. Steve Allee 4:40

6. On Green Dolphin Street (Bronisław Kaper) arr. Rob Dixon 4:22

(1–6 ft. Amanda King)

7. One Hundred (Rob Dixon) 5:36

8. Lucky Number 7 (Rob Dixon) 5:27

9. Mind Mirror (Rob Dixon) 5:30

10. If We Must Die (Rob Dixon) 6:06

11. Flat Tire Blues (Rob Dixon) 3:37

12. Caravan (Duke Ellington) arr. Steve Allee 5:38

(7–12 ft. Derrick Gardner)


Vissza a lemezhez