JazzMa

Friss Hírek

BJC 11!2019. január 17.
Shorter, Wayne: Emanon2019. január 16.
Játék – 2019. január2019. január 06.
Gone but Not Forgotten 20182018. december 31.
A JAZZ ESSZENCIÁJA2018. december 30.
RÁKFOGÓ LEMEZFELVÉTEL2018. december 15.

Lemezpolc kritika:
Rogers, Paul - Bag of Screams

Rogers, Paul: Bag of Screams 2018. április 14., Dr. Nagy Sándor

paul-rogers-emil-gross.JPG

Paul Rogers & Emil Gross - Bag of Screams (Setola Di Maiale)


25 éve foglalkozik elvont, improvizatív kamarazenével az olasz  lemezkiadó, amely nem áll távol a free jazz-től (- sőt). Nehéz küldetés, de az eltelt negyed évszázad igazolja létjogosultságát.
Ez a duófelvétel tökéletesen illeszkedik a sorba: két hangszer összeolvadó rögtönzései szólnak megalkuvás nélkül, a "behízelgő" dallamokat és ritmusokat messze elkerülve. 
Paul Rogers, a 62 éves angol muzsikus különleges, 7-húros bőgőn játszik vonóval és pengetve - egy-egy számon belül (is) felváltva. Az osztrák multiinstrumentalista Emil Gross ezúttal a dobokat és az ütőhangszereket kezeli. (2014-ben Kézdy Luca közreműködésével adta ki az "Escaped Fragments" című CD-t.)
Nagyrészt sodró lendületű, szabad zenét hallunk - a líra, az érzelgősség nem ehhez a közeghez tartozik. A gondolat-rohanás, a mai világra jellemző tempó már annál inkább. Lehengerlő, elképesztő technikájú bőgő-játék, érzékeny, finom, dobos-ütős kísérettel. Szokatlan dallamok - "megfoghatatlan" témák. Hogy mégis összeáll - az a két zenész érdeme. 
Rogers komor vonózása helyett több pengetést hallgattam volna (ahogy - például - a "Blerra" első felében, vagy a "Raunzer"-ben "nyomja") - de ez már "magánügy". A (néha) "semmibe" vezető száguldás helyett több "tisztást", megpihenést szeretnék egy ilyen kiránduláson. Mindezek ellenére figyelemre méltó, hullámzó energiákkal teli, gazdag lemez - de csak a műfajban régóta otthon levőknek.

1. Yell
2. Wail
3. Geschrei
4. Howl
5. Blerra
6. Shriek
7. Raunzer
8. Yelp
9. Juchzer

Paul Rogers - 7-húros bőgő
Emil Gross - dob, ütőhangszerek


Vissza a lemezhez