JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2022. szeptember 26.
Gyakornokokat keresünk2022. szeptember 26.
Évadnyitó a Jazzpresszóban2022. szeptember 24.
UnStandard message!2022. szeptember 20.
Justyna, Wojtek: Thrice2022. szeptember 18.

Lemezpolc kritika:
Scofield, John - John Scofield

Scofield, John: John Scofield 2022. május 17., Dr. Nagy Sándor

john-scofield-john-scofield.JPG

John Scofield - John Scofield (ECM/Hangvető, 2022)

Duplán aktuális az amerikai gitáros John Scofield-ról szóló májusi írás: 6-án jelent meg új albuma, amely a muzsikus nevét viseli - és 17-én, kedden - vagyis a mai napon! - este 7-kor és 9-kor triójával (Vicente Archer - bőgő, Bill Stewart - dob) fellép a "Világsztárok a Budapest Jazz Clubban" című sorozat keretein belül a Hollán Ernő utcában.
A CD 13 darabjának felvétele 2021 augusztusában, New York-ban készült - ezen a lemezen Scofield - életében először - szólóban játszik, illetve a technika segítségével saját magát kíséri.

A borító szövegében minden számhoz egy-két mondatot, gondolatot hozzátesz.
Az öt saját szerzemény mellett két tradicionális dal ("Danny Boy", "Junco Partner") feldolgozása, valamint egy-egy Keith Jarrett ("Coral"), Jimmy Van Heusen/Johnny Burke ("It Could Happen to You"), Mack Gordon/Harry Warren ("There Will Never Be Another You"), Arthur Johnston/Sam Coslow ("My Old Flame"), Norman Petty/Charles Hardin ("Not Fade Away"), és Hank Williams ("You Win Again") kompozíció hangzik el.
Ebből a felsorolásból sejthető: az ECM 54 perces nagyszerű kiadványa Scofield egyedülálló zenei világát új színben mutatja be. Eddig is feldolgozott ismert dalokat - de nem szólóban. Eddig is játszott – sőt gyakran! - saját szerzeményeket - de valahogy másképp. Igaz, már elmúlt hetven esztendős - és nyilván a világjárvány idején készült felvételek az időszak különlegességét furcsa formában visszatükrözik.
Egyszer régebben azt olvastam a muzsikusról, hogy a szólói "olyanok, mint az üldözési jelenet a "Francia kapcsolat" című amerikai krimiben, rendkívül izgalmasak és feszültséget teremtőek, de mindig kontrolláltak..."
Az új albumra nem ezeket a kifejezéseket használnám - persze azóta évtizedek múltak el... Az abszolút jellegzetes stílus és hangzás a régi, az "úszkáló" hangok azonnal felismerhetővé teszik a gitárost.
Most mintha finomabban, érzékenyebben nyúlna a témákhoz – legyen az saját kompozíció, vagy feldolgozás. Több a líra, kevesebb az "üldözés": végletekig letisztult, kiforrott muzsikát hallunk.
A remekül szerkesztett lemezen "összeolvadnak" az önálló alkotások a klasszikusokkal, a Jerry Lee Lewis, vagy Buddy Holly által előadott slágerek újragondolásával, a népdalokkal.
Többször volt szerencsém Scofield-ot élőben hallani, sőt személyesen is találkoztam vele, workshop-ján jelen voltam. Nagyon kedves, közvetlen ember.
Szerintem ez a(z egyik) legjobb lemeze - bár lehet, hogy most sok rajongóját magamra haragítottam...

1. Coral
2. Honest I Do
3. It Could Happen to You
4. Danny Boy
5. Elder Dance
6. Mrs. Scofield's Waltz
7. Junco Partner
8. There Will Never Be Another You
9. My Old Flame
10. Not Fade Away
11. Since You Asked
12. Trance de jour
13. You Win Again

John Scofield - elektromos gitár, looper pedál


Vissza a lemezhez