JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2020. november 23.
Olvasói Szavazólista 20202020. november 23.
FELHÍVÁS 2020. szeptember 06.

Lemezpolc kritika:
Smith III, Walter - In Common 2

Smith III, Walter: In Common 2 2020. október 19., Varga Bendegúz

walter-smith-iii-matthew-steven-in-common-2.jpg

Walter Smith III & Matthew Steven - In Common 2 (Whirlwind Recordings)


Walter Smith III és Matthew Stevens közös alkotása, az „In Common 2” 2020. május 15-én jelent meg a londoni székhelyű Whirlwind Recordings kiadásában.

Az amerikai szaxofonos és a kanadai gitáros a nemzetközi jazzélet elismert és igen keresett művészei: turnéztak és/vagy lemezt készítettek többel között Esperanza Spalding-gal, Ambrose Akinmusire-rel, Christian Scott-tal, Dave Douglas-szel, Terri Lyne Carrington-nal, Bill Stewart-tal és Roy Haynes-szel, miközben - természetesen - saját zenekaraikat is működtették.

A páros először 2017-ben állt össze, mikor is nagyszerű muzsikusokat összegyűjtve vonultak stúdióba és az erre az alkalomra írt kompozíciókat játszották fel, a spontaneitásra és a zene friss megközelítésére helyezve a hangsúlyt. Annyira jól sikerült az a felvétel, hogy a zenekarvezetők az „In Common 2” esetében ugyanezt a metódust igyekeztek követni. Nem bonyolult zenét szerettek volna alkotni. Egyoldalas kottákon leírható számokkal álltak elő, amiket gyorsan "össze lehet rántani".

A ritmusszekciót a sokat tapasztalt Nate Smith dobosból és Linda May Han Oh bőgősből, valamint a fiatal és feltörekvő Micah Thomas zongoristából állították össze. A szerzők igyekeztek a számok karakterét a kiválasztott zenészek stílusához igazítani.

A "Roy Allan" az egyetlen szám, amelyet nem Smith, vagy Stevens jegyez: a nemrég tragikusan fiatalon elhunyt Roy Hargrove-nak állítanak emléket a nagyszerű trombitás szerzeményének előadásával.

A "Lotto" egy közös improvizáció, amely Stevens témájára alapul: fantasztikus párbeszédet hallhatunk a két főszereplő között.

Az egyik kompozíció aktuálpolitikai háttérrel is rendelkezik. A "General George Washington"-t az alapító atyák egyike ihlette, aki egyszerre volt a felvilágosodás híve és az Egyesült Államok egyik legkiemelkedőbb államférfija, és egyszerre volt virginiai rabszolgatartó ültetvényes család sarja.

Kiemelném még a "Type Rider" című számot, amelyet Brad Mehldau "Highway Rider" című számának videója ihletett, mely azt az érzést idézi, mintha valaki egy amerikai autópályán hajtana határtalan szabadság érzésével a keblében.

Az „In Common 2” egy remek zenei album, amely egyszerre igyekszik jól felépített és mégis szabadon lélegző muzsikát bemutatni, amely kortárs jazz ugyan, mégis dallamos és - jó értelemben véve - hallgatóbarát tud maradni - egyenesen a New York-i  jazz-szcéna kimagasló zenészei által kézbesítve.Walter Smith III & Matthew Stevens: In Common 2 (Whirlwind Recordings 2020)


1. Roy Allan (Roy Hargrove)

2. Lotto (Matthew Stevens)

3. Cowboy (Matthew Stevens)

4. Clem (Walter Smith III)

5. Van der Linde (Walter Smith III)

6. Provinces (Matthew Stevens)

7. General George Washington

8. Little Lamplight (Walter Smith III)

9. Opera (Matthew Stevens)

10. Type Rider (Walter Smith III)


Walter Smith III - tenorszaxofon

Matthew Stevens - gitár

Linda May Han Oh - bőgő

Micah Thomas - zongora

Nate Smith - dob


Vissza a lemezhez