JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2023. december 01.
Benjamin, Lakecia: Phoenix2023. november 28.
NoSax NoClar: No Dåhïss2023. november 26.
Austin, Patti: For Ella 22023. november 20.
Jazz Grammy Nominees 20242023. november 19.

Lemezpolc kritika:
Stick Men - Tentacles

Stick Men: Tentacles 2023. március 23., Hegedüs Zsuzsanna

stick-men-tentacles.jpg

Stick Men – Tentacles (MoonJune Records - 2022)


Kedvenc főszerkesztőm ezzel a kérdéssel nyitott felém: „A kedvemért megkísérelnél egy olyan lemezről is írni, amihez ki kell lépned a komfortzónádból? Stick Men – Tentacles. Ha nem bírod elviselni, azt jelezd felém...”

Természetesen azonnal felpattantam ez egyik zenei platformra, és hallgatni kezdtem az albumot.

Herpai Sándor unokahúgaként meg kell mondjam: ezt a fajta csodálatosan virtuóz, mély érzelmekről tanúskodó zenei világot a Barbaro zenekar és Cziránku Sándor gitárzseni korát messze meghaladva már 1987-ben megtalálta.

ÉBRESZTŐ!

Végre, valami pörgés, vibrálás! Hatalmas energia! Tettvágy, cselekvés, nem tökölés. Elementáris zene ez.

Egyáltalán nem kell kilépnie senkinek a komfortzónájából, ha ezt az albumot hallgatni kezdi.

A zene, legyen az bármilyen zene: a legfelsőbb szellemi valóságból születik le, onnan ahol a teremtés szüntelenül zajlik.

Tűz áramlik a dalokból, minden régit felperzselve, ahogy tavasszal teszik a tarlóval, hogy a tűz után új élet szülessen. Lehengerlően zúdul a hangszórókból, mert ez a zene árad, gátakat feltépve; elmosva mindent, ami korhadt, rozoga.

A Stick Men hangzása egészen egyedi. Poliritmikus teljes tónusú jazz-metál ez, hangsúlyozva azt a tényt, hogy vezető zenészeik "minden máshoz nem hasonlító hangszeren játszanak", zenéjük valahol az Art Rock, a Progressive Rock és bizonyos esetekben a Progressive Metal közé fejlődött. (Hey, you! Ezen „fiúk” közül ketten –Levin és Reuter- jazzt is szoktak játszani! – A szerk.)  Ilyen zenét más zenekartól nem nagyon fogunk hallani!

Páratlan és páros ritmusú lüktetés, pontos, precíz dallamok, amelyek a teremtés extázisáról tesznek tanúbizonyságot. A lemez minden dala folyamatosan emelkedő hangvételű. Különleges csúcspontok jellemzik: látszólagos leállások, elcsendesülések után katarzis ömlik elő.

A négy elem zenéje ez, amelynek egyfajta üzenete, hogy pusztítással teremtődik az új életet, az élet bizony szelektálja a hibásat, a gyengét. Bhagavad Gita, Ótestamentum, Edda, Gilgames eposz, Valam Olum, Kalevala – igen, az összes teremtéstörténet mindösszesen 5 dalba sűrítve.

Sajnálom, hogy csak fél óra mindösszesen az album, hála a technikának: a folyamatos lejátszás gombbal megteremthetjük az újra és újra hallgatását: így újabb és újabb zenei megoldásokat hallhatunk meg, és egyre mélyebbre haladhatunk a teremtés örvényében!

A lemez meghallgatása erősen ajánlott ezekben a mostani különös időkben!

A „Tentacles” megmutatja nekünk, hogy ezáltal a zene által mindent elfelejtünk, ami csak felszínes, köznapi az életünkben; és mindenre emlékezni kezdünk, ami a legfontosabb most számunkra-legyen az születés, vagy halál.

Stick Men:

Tony Levin: Chapman Stick, https://hu.wikipedia.org/wiki/Chapman_Stick

Touch Guitars® U10, Vocoder

Pat Mastelotto: akusztikus és elektronikus dobok és ütőhangszerek

Markus Reuter: Touch Guitars@ AU8, Soundscapes

Számlista

1.Tentacles 06:39

2. Ringtone 05:57

3. Company of Ghosts 06:50

4. Danger in the Workplace 05:32

5. Satieday Night 04:57Vissza a lemezhez