JazzMa

Friss Hírek

A Mester2022. május 18.
Nagy Emma: Synced2022. május 14.
Makovics Dénes 60!2022. május 12.
XV. BODAJKI JAZZ TÁBOR2022. március 22.

Lemezpolc kritika:
Strange, Cecilie - Blikan

Strange, Cecilie: Blikan 2021. március 31., Dr. Nagy Sándor

cecilie-strange-blikan.JPG

Cecilie Strange - Blikan (April Records, 2021)

Nem szerepelt még honlapunkon a dán szaxofonos hölgy Cecilie Strange, akinek hazája lemezkiadójánál ez már a második albuma a 2020-ban megjelent "Blue" után. A felállás és a felvétel ideje azonos: 2019-ben - CS mellett - honfitársai, Peter Rosendal (zongora) és Jakob Høyer (dob), valamint a svéd Thommy Andersson (bőgő) működtek közre a "Blikan" című kiadványon is, amely idén április 16-án jelenik majd meg.
Hét Cecilie Strange kompozíciót hallunk - a műfaj modern mainstream - nagyrészt lassú tempóban, borongós hangulatban.
Sötét színekkel festett balladák képei tárulnak elénk széles "vásznakon" - és a műveket szívesen "nézzük". Én biztosan. Nincs korszakalkotás, valami rendkívüli új bemutatása, járatlan utak ujjongó felfedezése - "csak" olyan muzsika, amit jó hallgatni ebben az eltorzult világban. Pedig a felvétel még a koronavírus-világjárvány kitörése előtt készült...
Kellemes meglepetés volt számomra ez az album. Szomorkás, de könnyed dallamok, szép összhang, kiváló felvétel. A "Blikan" egy izlandi kifejezés - jelentése: feltűnni, felragyogni. A "Blue" - az előző lemez címe - jobban kifejezi azokat a zenei képeket, azt a hangulatot, ami megszólal. Ajánlom "megnézni"!

1. Eudaimonia
2. The Clearing
3. The Dance
4. When Sunny Smiles
5. Wild Flower
6. Jag vet en dejlig rose
7. Arise

Cecilie Strange - tenor- és szopránszaxofon
Peter Rosendal - zongora
Thommy Andersson - bőgő
Jakob Høyer - dob


Vissza a lemezhez