JazzMa

Friss Hírek

Névnaposok – Illés2024. július 20.
NEQ jazzelő naplemente2024. július 17.
Fur: Bond2024. július 12.
Söndörgő: Gyezz2024. július 07.

Lemezpolc kritika:
Stryker, Dave - Groove Street

Stryker, Dave: Groove Street 2024. február 07., Hegedüs Zsuzsanna

dave-stryker-trio-with-bob-mintzer-groove-street.jpg

Dave Stryker Trio with Bob Mintzer - Groove Street (Strikezone Records)


Megjelent: 2024.január 01.

Nekem ez az igazi újévi köszöntő!

Kiváló dalok, verhetetlen előadásmód, brilliáns megoldások!

És: most épp vezeti a JazzWeek Radio listát!

2023 nyarán a Dave Stryker Trio összefogott a tenorszaxofon legendával, Bob Mintzer-rel, hogy mielőtt egy hétig a NYC-i Birdland-ben játszanak, egy új zenei albumot vegyenek fel. Stryker és Mintzer évek óta barátok. Bob Kölnben, a WDR Big Band-del hangszerelte és vezényelte Dave „Blue Soul” (2020 Strikezone Records) című albumát.

Mielőtt a stúdióba érkeztek volna a „Groove Street”-tel, Mintzer néhány turnén vendégeskedett a trióval, viszont soha, semmilyen formában nem játszották együtt az album anyagát.

A lemez tulajdonképpen a spontaneitás, a varázslat, és az energia találkozása, amelyet most megörökítettek. Az album a jazz szépségéről és a kommunikáció magasságáról beszél, amely az új zenét először felfedező, első osztályú zenészek között zajlik.

Az első nóta a címadó dal klasszikus Hammond orgona shuffle-jétől bepörög az ember, majd frenetikus szólók következnek: Stryker, Mintzer, Gold elképesztő egymásra építkezésével!

Mintzer szerzeménnyel haladunk tovább, az „Overlap” szép, erős tenor téma után a kifejtő szakasz, az improvizációban a mesteri fordulatok a szokottan erősek, Gold és Hunter pedig ropogósan friss alapot adnak.

A következő Stryker nóta az energikus „Summit", parádés gitár játékkal. Egyúttal ez a szerzemény hangsúlyozza Stryker komponista képességeit is! Itt is elképesztően együtt van a ritmusszekció, ördögien pörgősek, a végére tartogatva egy gyönyörűen felépített dobszólót.

Ezután a nagy tenorszaxofonos Wayne Shorter előtt tiszteleg az album, az „Infant Eyes" című szerzeményével. A lassú groove-os szerzeményben Mintzer az első, aki határozott, tiszta hangjával megadja a tempót. Álomszép harmóniákat hallunk, megpihenünk a szépségen mielőtt tovább haladnánk.

Jared Gold neve alatti kompozíció következik a „Soulstice", megcsillantva Gold komponista oldalát. A Hammond az a hangszer, ami annyira kell a jazzbe, mint egy falat kenyér, és Gold nagymestere hangszerének, magas színvonalon „tekeri". Stryker gitárjátéka a soul jazzt kortárs jazz elemekkel ötvözi, míg Mintzer szaxofon játéka briliáns futamokkal telített.

Eddie Harris „Cold Duck Time" című dala híven tükrözi Stryker szeretetét a standardek iránt, ugyanakkor hozva azt a teljesen egyéni megoldásokat, amik korunk egyik nagy gitárosává emelik őt. Külön kiemelem McClenty Hunter Jr. dobos óramű pontosságú, megbízható ritmusérzékét.

Majd ismét egy elképesztően dögös Stryker dal, a „Code Blue” következik, biztatom az olvasót: adja át magát ennek a nem mindennapi dallamvezetésű, kortárs jazz számnak, melynek végén a dobbal történő felelgetés még csavar az amúgy is kiváló tempójú nótán.

A következő szám ismét egy klasszikus, Harry Warren „The More I See You" című száma, ami megmutatja Stryker gitár játékának elképesztő gazdagságát. Mintzer fényes szaxofon hangja csodásan swingel, az orgona is örömtelivé varázsolja hangulatunkat. Klasszikus alapokhoz nyúlnak a számban, ami valóságosan mutatja meg, zenészeink egy igazi örömzenélésre találkoztak a stúdióban!

Az utolsó dal egy Mintzer szerzemény, melyet iránymutatásnak vehetünk a 2024-es évre, és amelyet szenvedélyes lendülettel adnak elő zenészeink.

Az album egy magával ragadó zenei eszkaláció.

Dave saját kompozíciói megmutatják, hogy Stryker miért számít napjaink egyik vezető jazzgitárosának.

Ugyanakkor ez az együttműködés nem csak a két főszereplő tehetségét mutatja be, hanem a két kísérőjátékos, Jared Gold orgonista, és McClenty Hunter Jr. dobos tehetségét is, akik figyelemre méltó összetartással, és szédületes összpontosítással mélyednek el a zenei témákban.

Ez az album fényesen jelöli ki, minden várhat ránk ebben a jazz-újévben!

Sétáljunk hát ezen a Groove Street-en!

Zöld a lámpa!

dave-stryker-trio-1.jpg

bob-mintzer.jpg

Közreműködnek:

Dave Stryker – gitár

Bob Mintzer - tenorszaxofon

Jared Gold - Hammond B-3

McClenty Hunter Jr. - dob

Számlista:

1. Groove Street (Dave Stryker) 5:15

2. Overlap (Bob MIntzer) 6:15

3. Summit (Dave Stryker) 6:27

4. Infant Eyes (Wayne Shorter) 7:26

5. Soulstice (Jared Gold) 5:41

6. Cold Duck Time (Eddie Harris) 5:00

7. Code Blue (Dave Stryker) 5:44

8. The More I See You (Harry Warren) 6:40

9. Straight Ahead (Bob Mintzer) 5:29

Dave Stryker biográfia:

Aki hallotta már a New Jersey-i Dave Stryker (1957) gitárost saját együttesének élén (34 CD-je jelent meg eddig!), vagy Stanley Turrentine, Jack McDuff és sokan mások oldalán, az tudja, hogy a Village Voice miért nevezi őt "az utóbbi évek egyik legjellegzetesebb gitárosának".

A Hot House magazin a 2017-es év legjobb gitáros rajongói döntésével tüntette ki.

Nemrég ismét a legjobb jazzgitárosok közé választották a Downbeat 2022-es kritikus- és olvasói szavazásán, immár 15. alkalommal.

Dave legutóbbi 5 CD-jének mindegyike 1. helyezést ért el a JazzWeek Radio listáján.

Az „As We Are" (2021 Strikezone Records) című lemezén John Patitucci, Brian Blade, Julian Shore és a Sara Caswell hegedűs által vezetett vonósnégyessel játszik. A kritikusok Dave egyik legjobb munkájának nevezik.

Az „Eight Track III" című album (2019 Strikezone Records) 6 egymást követő héten keresztül maradt a JazzWeek Radio listájának 1. helyén.

A „Messin' with Mister T" (2015 Strikezone Records) című album egy ünneplése annak az embernek, akivel több, mint egy évtizeden át dolgozott együtt - Stanley Turrentine „Mister T", aki a azz szcéna egyik legnagyobb tenor szaxofonosa volt. Az album a JazzWeek Radio listájának első helyére került, és 20 héten keresztül a Top 50-ben maradt, nagyszerű kritikákat kapott, többek között 4 és fél csillagot a DownBeat magazinban.

Stryker már fiatalon rájött, hogy bármennyire is szereti a standardeket és a jazz repertoárt, muszáj valamit adnia is ennek a műfajnak. Úgy érezte, az írása és a játéka az, ami formálja zenei kifejezésmódját. Több mint 150 saját szerzeményt rögzített és publikált, és kiadta saját dalaiból a „The Dave Stryker Songbook” -ot. További 18 szerzeménye (az első öt SteepleChase CD-ről) szerepel a „The Music of Dave Stryker” (SteepleChase Music) című könyvben.

Dave jelenleg a Rutgers Egyetem Mason Gross Művészeti Iskola, az Indiana Egyetem Jacobs School of Music, és a Montclair Állami Egyetem John J. Cali Zenei Iskola jazzgitár adjunktusa.


Vissza a lemezhez